Det svänger om dem

Det finns en uppsjö av gångjärn. Några är enkla, andra är avancerade. Några är små, andra är stora. Och alla har olika ändamål. Här tittar vi närmare på de vanligaste gångjärnen, delar in dem i olika typer, reder ut begreppen och hjälper dig att välja rätt sorts gångjärn till dörrar, fönster, luckor, klaffar och lämmar.

De ligger i låda efter låda på hyllorna på byggmarknaden: gångjärn i alla tänkbara former, storlekar och färger. Och eftersom gångjärn inte är något man köper var och varannan dag - inte ens som garvad gördet-självare - är det lätt att gå vilse i gångjärnsdjungeln.

Så när du står där med dina planer om en ny lucka eller ett klaffbord vet du kanske precis hur du skall gå till väga. Men det finns ändå risk att du väljer ett mindre lämpligt gångjärn.

Läs mer om beslag

Ingen information

Räkna inte med att hitta någon information på förpackningen. Och även om du tar upp gångjärn efter gångjärn och vänder och vrider på dem - för att försöka gissa dig till hur det kommer att se ut när det är monterat - så får du ingen hjälp. Inte så mycket som en enkel genomskärningsbild hjälper gångjärnstillverkarna till med. Det måste kunna göras bättre! Om du har tur och lyckas hitta rätt sort skall du sedan hitta rätt storlek och köpa rätt antal.

Inte heller här är tillverkarna särskilt meddelsamma. Inte på en enda förpackning har vi sett någon angivelse av gångjärnets bärkraft. Därför får du använda ditt eget sunda förnuft för att bedöma hur stora och hur många gångjärn du behöver.

Det finns gångjärn till allt

De många olika typerna, storlekarna och varianterna gör det visserligen svårt att välja, men det gör det även möjligt för dig att hitta ett gångjärn som passar perfekt till just ditt ändamål.

På de följande sidorna går vi igenom de vanligaste gångjärnstyperna och delar in dem i fyra kategorier. Med den här guiden i handen skall du nog kunna hitta rätt nästa gång du behöver ett gångjärn.

Här behöver du gångjärn

Gångjärn används överallt. Här har vi valt att titta närmare på fyra sammanhang där de inte kan ersättas av andra beslag.

Dörrar och fönster

Gångjärn till ytterdörrar och fönster är nästan likadana. Det är bara storleken som skiljer dem åt. Detta gäller emellertid inte gångjärn till inomhusdörrar, som är lättare än utvändiga dörrar. Nya dörrar och fönster levereras med fabriksmonterade gångjärn, så behovet uppstår bara när gångjärnen behöver bytas ut, antingen för att de glappar eller för att de har blivit väderbitna.

Hobbyändamål

I hobbyverkstaden har man störst nytta av enkla gångjärn som kan användas i flera olika sammanhang. Det finns så många varianter och storlekar att man alltid hittar något som passar, oavsett om man skall tillverka ett klaffbord eller montera dörr till kaninburen.

Skåp och möbler

Det finns massvis av gångjärn inomhus: i köket, hallen, badrummet och sovrummet. Men skall luckan sitta inuti eller utanpå skåpet? Skall gångjärnet vara synligt? Lackerat eller av mässing eller stål? Alla dessa frågor måste besvaras innan man kan hitta rätt gångjärn.

Portar, luckor och lämmar

Gångjärn till portar, luckor och lämmar är stora och kraftiga. De skall oftast bära tunga konstruktioner och måste därför tåla en del. Dessutom är de huvudsakligen gjorda för utomhusbruk och är därför varmgalvaniserade, så att de skall tåla både väder och vind.

Åt vilket håll öppnas dörren?

Gångjärn med tappar kan tas isär, och det gör det lätt att lyfta av en dörr eller ett fönster. Det är bra, men det innebär även att gångjärnen måste sättas upp på ett visst sätt. Man kan inte välja i vilken sida av karmen man vill montera dem. Tapp-bärande gångjärn för dör-rar/fönster är antingen höger- eller vänstervända beroende på åt vilket håll dörren/fönstret öppnas.

Gångjärnets placering sett från gångjärnssidan.

A: Högerhängd dörr.

B: Vänsterhängd dörr.

1. Dörrar och fönster

Vanligt dörrgångjärn

Det vanliga gångjärnet med tapp som gör att dörren/fönstret kan lyftas av. Dörren/fönstret ligger inne i karmen, så man måste göra urtag för gångjärnen.

Användning: Äldre dörrar och fönster.
Material: Stål (lackerat/förzinkat/rostfritt), mässing.
Typ: Höger- och vänstergångjärn. Symmetriskt och asymmetriskt.

Notgångjärn

Nya fabrikstillverkade ytterdörrar och fönster har ofta sådana gångjärn. De monteras i en not (ett spår) i karmen och i dörren/fönstret. Även här är det smart att ta med sig det gamla gångjärnet till byggmarknaden när man köper nytt.

Användning: Fabrikstillverkade ytterdörrar och fönster.
Material: Förzinkat stål med tappar av rostfritt stål/mässing.
Typ: Till trä-, aluminium- och stålkarmar.

Symmetriskt gångjärn

Detta gångjärn kallas även »drop in-gångjärn». Det är diskret och vanligt på inomhusdörrar. Utformningen gör att gångjärnet kan placeras både i höger och vänster sida.

Användning: Invändiga dörrar.
Material: Karmdel av stål och dörrdel av stål/nylon.
Typ: För montering med skruvar eller klicksystem.

2. Hobbyändamål

Ledgångjärn

Ledgångjärnet är längre och smalare än kantgångjärnet. Flänsarna har oftast jämna kanter och vinkelräta hörn, men de kan även vara spetsiga eller runda (kistgångjärn).

Användning: Ändträ, lämmar, klaffar och liknande.
Material: Stål (lackerat/rostfritt), mässing.
Typ: Olika storlekar och olika långa flänsar.

Kantgångjärn

Detta gångjärn är långt och har smala »blad» (som även kallas flänsar) för montering på skivor och på långsidorna på lister och brädor. De fästs ovanpå eller i en fals.

Användning: Skivor, luckor, ramar och mycket annat.
Material: Stål (lackerat/rostfritt), mässing.
Typ: Olika storlekar med fast eller lös tapp.

Pianogångjärn

Ett långt, smalt kantgångjärn som monteras längs hela kanten av ett ämne. Finns även utan förborrade hål (stånggångjärn). Dessa är avsedda för svetsning och nitning.

Användning: Lock och luckor.
Material: Stål (förmässingat/rostfritt), mässing.
Typ: Olika längder med och utan förborrade hål.

3. Möbler och skåp

Dolt skåpgångjärn

Gångjärnet har många justeringsmöjligheter, men monteringen kräver i gengäld en del precision. Gångjärnet sitter dolt inne i skåpet, men luckan ligger vanligtvis utanpå.

Användning: Skåp i exempelvis kök, hall och badrum.
Material: Stål eller stål och plast.
Typ: Olika justeringsmöjligheter och öppningsgrad.

Luckgångjärn/koppelgångjärn

Detta gångjärn är för luckor som ligger inuti skåpet. Man behöver inte göra falsar för gångjärnen, vilket ger en liten glipa mellan luckan och skåpet.

Användning: Skåpluckor.
Material: Lackerat stål eller mässing.
Typ: Olika typer och storlekar.

Bultgångjärn

Gångjärnet är försett med två eller fler tappar, som borras och limmas i kanten på skåpet och luckan. Det enda som syns är gångjärnets lodräta del, och luckorna kan lyftas av.

Användning: Skåpluckor.
Material: Lackerat eller förmässingat stål.
Typ: Olika storlekar med två eller fler tappar.

Överfalsat luckgångjärn

Luckgångjärnet finns även i en överfalsad variant, som gör att luckan kan ligga utanpå skåpet. Denna typ är lättare att montera än det dolda skåpgångjärnet.

Användning: Skåpluckor.
Material: Lackerat stål eller mässing.
Typ: Olika typer och storlekar.

4. Portar, luckor och lämmar

Stapel- och notgångjärn

Består av två delar, en stapeldel med tappar till karmen/ väggen och en notdel (som kan häktas av) till dörren/porten. De större varianterna fästs med både skruvar och bultar.

Användning: Tunga portar och luckor.
Material: Varmförzinkat stål.
Typ: Många storlekar. För montering med skruvar (i trä) och för väggmontering (på murade väggar).

T-gångjärn

T-gångjärnet påminner om stapel- och notgångjärnet, men är avsett för lite lättare utomhuskonstruktioner. T-gångjärnet kan inte tas isär, så luckan/lämmen/dörren kan inte lyftas av.

Användning: Luckor, lämmar och liknande.
Material: Varmförzinkat stål.
Typ: Olika storlekar.

Lämgångjärn

Detta gångjärn är besläktat med ledgångjärnet (se hobbygångjärn) och har långa flänsar, men det är större och används utomhus. Det är som namnet antyder perfekt för lämmar.

Användning: Lämmar, bordklaffar, lock och liknande.
Material: Varmförzinkat stål.
Typ: Olika storlekar och utformning (på flänsarna).

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Beslag