Nya skruvar får bra bett

De gamla skruvhålen ställer till problem om du vill flytta ett beslag eller byta ut det. Det problemet löser vi här både snabbt och lätt.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
2 timmar
Pris
20 kronor

Intro

Det händer då och då att det blir nödvändigt att flytta ett beslag – eller kanske byta ut det. Men då är det vanligt att de gamla skruvhålen ställer till problem. De nya skruvarna passar inte i hålen eller också sitter hålen så att de nya skruvarna inte biter.

Problemet kan lösas på många dåliga sätt och du har kanske redan provat några av dem. Här får du en metod som är lika enkel som den är effektiv.

Plugga igen skruvhålen

Borra upp de gamla skruvhålen och plugga igen dem med bitar av rundstav eller små pluggar. När limmet har härdat kan du placera de nya skruvarna precis var du vill och med garanti för att de får ett lika bra grepp som om det aldrig har funnits hål i träet.

Här använder vi tekniken på en gammal dörr som fått en ny karm och gångjärnen därför skulle flyttas. Vi använder pluggborr, men det är inte nödvändigt. Det går bra med en vanlig träborr och ett par pluggar.

Material

Vi tillverkar egna pluggar som borras ut ur en bit hårt trä. Till det använder vi en pluggborr som ger 12 mm tjocka pluggar, motsvarande diametern på träborren. Men du kan precis lika gärna använda standardpluggar eller bitar av rundstav.

Prisbild:

Kostar inget om du inte måste köpa pluggar för 15-20 kr.

Tidsåtgång:

Ett par timmar.

Svårighetsgrad:

En mycket enkel operation som ger en stark och hållbar lösning - och som gör att du slipper senare besvär.

Instruktion

Det skadade träet runt de gamla skruvhålen tas bort med träborr och de nya runda hålen pluggas igen med bitar av t.ex. rundstav eller pluggar (som du ev. gör själv).

Så snart limmet har härdat efter cirka en halvtimme kan du såga bort de utstickande delarna på pluggarna och skruva fast ett nytt beslag precis var det passar - och med garanti för att skruvarna får bett i träet.

1

De gamla skruvhålen borras upp med träborr. Här använder vi en borr som hör ihop med en pluggborr, men du kan använda vilken borr du vill.

2

Pluggarna trycks ner i hålen när de har penslats med trälim. Det är viktigt att hela pluggen täcks med lim.

3

Pluggarna knackas ner i hålen med lätta hammarslag. Om de inte vill ner för att det är för mycket lim, drar du upp dem och slår ner dem igen.

4

Det trä som sticker upp ur hålen tas bort med stämjärn efter cirka en halvtimme då limmet har härdat tillräckligt. Skär bort små bitar i sänder med ett vasst stämjärn eller såga med fanersåg.

5

Fixa till urtaget för gångjärnet. Här ska vi flytta det gamla gångjärnet några millimeter i sidled. Kanten markeras med vass kniv som förs längs stållinjal.

6

Ta bort träet försiktigt med vasst stämjärn. Undvik att slå på stämjärnet om det går att skära bort små stickor i sänder.

7

Förborra för de nya skruvarna. Lägg gångjärnet på plats och borra mitt i hålen med en borr vars diameter ska vara mindre än stammen på skruvarna.

8

Till sist skruvas gångjärnet fast. Här återanvänder vi de gamla skruvarna med rakt spår eftersom de passar till gångjärnen. Nu återstår endast spackling med kemiskt trä.

9

Nu hänger dörren på sina gamla gångjärn i den gamla dörröppningen, men på en ny karm.

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Beslag