Få överblick över skåpsgångjärn

När det gäller skåpsgångjärn finns det massor av möjligheter. Men ska luckan ligga i linje med skåpet eller utanför? Ska gångjärnet vara synligt eller osynligt? Och ska det vara målat eller av mässing eller stål? Få överblicken här.

Vad används skåpsgångjärn till?

SKÅPSGÅNGJÄRN TILL KÖKSSKÅP. I färdiga modulskåp sätts dolda gångjärn i förborrade hål. Bygger du ett skåp från grunden behöver du borra hålen själv, men det ska göras exakt.

SKÅPSGÅNGJÄRN TILL VIKLUCKOR. Platsen precis under taket är perfekt att utnyttja till förvaring. I stället för en sidohängd lucka är här praktiskt med en topphängd, som sätts med två topphängda beslag.

SKÅPSGÅNGJÄRN TILL SKÅPSLUCKOR. Oavsett om det ska byggas en stor garderob eller ett skåp till verkstaden, finns det ett gångjärn för ända målet. Så även om luckan ska ligga innanför eller ovanpå stommen.

Hur använder man skåpsgångjärn?

De allra flesta gångjärn kan lätt skruvas fast direkt på luckan. Men vill man göra det lilla extra, så att luckan blir helt tät, krävs det att man stämmer ut för gångjärnet i luckan och i skåpsstommen.

Det gör man genom att först spänna samman lucka och stomme med en tving, och markera upp var gångjärnet ska sitta. Därefter stämmer man ut för gångjärnet med ett vasst stämjärn. Det lönar sig att arbeta varsamt, så att man inte stämmer bort för mycket åt gången.

När det gäller moderna skåpsbeslag, görs hålen med ett forstnerborr i borrmaskinen. Eftersom hålet måste borras helt lodrätt och med ett djup som passar precis till gångjärnets “skål”, rekommenderar vi att man använder en pelarborr.

LÄS OCKSÅ: Så använder du ett kvistborr

LÄS OCKSÅ: Nya köksluckor: 9 enkla lösningar

Viktigt om skåpsgångjärn

Att smörja gångjärnen med jämna mellanrum lönar sig. En enda droppe olja droppas in i det lilla hålet i övre halvan av gångjärnet. Gångjärn som hålls samman av en lös tapp, (ex. kantgångjärn), delas och smörjs med fett. Alternativt smörjs de med olja som är så tunn att den kan ta sig in i skarvarna.

Särskilt med gångjärn

Gångjärn till köksskåpen kan något som inga av de andra gångjärnen kan: nämligen justeras i alla riktningar. Det gör att alla luckor och lådfronter hamnar helt i linje.

Varianter av skåpsgångjärn

DOLDA SKÅPSGÅNGJÄRN – UTANPÅLIGGANDE. Används till massproducerade skåpsserier och även när man bygger från grunden. Denna variant är till utanpåliggande luckor, som öppnas 90 grader utan att träffa grannskåpet.

DOLDA SKÅPSGÅNGJÄRN – INNANFÖRLIGGANDE. Gångjärn till serieproducerade skåp finns även i en variant med “knäckt” arm. Det är anpassat för ett skåp, där luckan ligger inuti.

DOLDA SKÅPSGÅNGJÄRN MED FJÄDER. En gör-det-självvänlig variant av standardbeslaget till köksskåpen. Monteras med skruvar i båda sidor och kräver därför ingen utfräst skål. Finns både till luckor som ligger utanför och innanför.

DOLDA SKÅPSGÅNGJÄRN MED LÖS TAPP. Till utanpåliggande luckor av spånskiva går det inte att skruva i skivans kant. Här kan man använda ett gångjärn med böjt blad, som skruvas fast i sidan i stället. Har lös tapp, så den kan sättas i båda sidor av ett skåp.

SKÅPSGÅNGJÄRN TILL FALSADE LUCKOR. När luckan ligger i en fals utanpå skåpets kant, behöver gångjärnet flytta sin axel för att dörren ska svänga upp. Det kan detta gångjärn med vikta blad.

BLADGÅNGJÄRN. Det enklaste – och mest använda – gångjärnet för gördet- självbruk. Finns både som bredbladiga back-flaps och som smala kantgångjärn (som här på foto).

GÅNGJÄRN FÖR TOPPLUCKA. Används till topphängda luckor och håller luckan öppen i en 75-110 graders vinkel. Gångjärnen har fjädrar som håller luckan helt öppen eller stängd, och du hittar dem i set om två.

Skåpsgångjärn: Dimensioner

Dolda skåpsgångjärn till skåpsmoduler finns i en stor variant till ett 35 mm hål och i en liten variant till 25-26 mm hål. Det är justerbart i tre riktningar, och en del varianter har den inbyggda funktionen soft close.

Till vanliga skåp är öppningsvinkeln cirka 110 grader. Men det finns också specialversioner med större öppningsvinkel, ex. 155 grader till invändiga skåp eller 170 grader till hörnskåp. En del har även mindre öppningsvinkel, ex. 45 grader till sluttande skåp.

Bladgångjärn finnns i många olika mått. Oftast är måtten angivna med två sidor. Det ena berättar om gångjärnets höjd, och det andra anger gångjärnets bredd i öppet tillstånd. Normalt anger den första siffran höjden.

Oftast finns bladgångjärn i höjder från 20 till 130 mm och i bredder från 20 till 300 mm i öppet tillstånd.

Det finns även flera godstjocklekar att välja mellan beroende på vikten, som gångjärnet ska bära. De mest använda gångjärnen för gör-det självbruk är mellan 1 mm och 4 mm.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Beslag