Välj rätt gångjärn

Bladgångjärn, kantgångjärn, pianogångjärnl, kistgångjärn, T-gångjärn, etc. Det finns tonvis av olika sorters gångjärn. Men vilken är den rätta för DITT projekt?

Det finns otroligt många olika sorters gångjärn – från de avancerade med formgjutna plattor, axlar och fjädrar för specifika ändamål till de helt enkla bladgångjärnen, som är de vi använder allra mest som gör-detsjälvare. Dem fokuserar vi på här.

Vad används blad- och kantgångjärn till?

PORTAR OCH GRINDAR Här ska gångjärnen vara stora och kraftiga, då de i regel ska bära en tung konstruktion. T-gångjärnet, som är ett bladgångjärn, passar t.ex. till trädgårdsgrinden.

LÄTTA DÖRRAR Till dörrar och luckor som inte är alltför tunga, kan man klara sig med bladgångjärn. Till utomhusbruk bör du använda en vädertålig variant av ex. varmgalvaniserat eller rostfritt stål.

LUCKOR, LOCK OCK KLAPPBORD De enkla bladgångjärnen är perfekta till en rad hobbyprojekt, t.ex. ett klappbord, ett lock till en inbyggd soptunna eller till en dörr till kaninburen.

Hur används blad- och kantgångjärn?

Det är ofta utrymmet som bestämmer hur breda eller smala flänsarna på ett gångjärn kan vara.

Bladgångjärn/back-flaps:
I regel kan man säga att bladgångjärn med nästan kvadratiska flänsar – så kallade back-flaps – får det bästa greppet i förhållande till skruvarnas och gångjärnets styrka.

De breda flänsarna får ett bra grepp över ytan.

Kantgångjärn:
Men ofta ska gångjärnet sitta på en smal kant, och då är man tvungen att använda den smala varianten av bladgångjärnet: kantgångjärn.

Är materialet som gångjärnet skruvas fast i väldigt klent, och behövs stöd längst hela kanten, ska man använda ett pianogångjärn som täcker en längre bit av kanten.

LÄS OCKSÅ: Få överblick över skåpsgångjärn

Kantgångjärnet klarar att sitta på smalare kanter.

Varianter av blad- och kantgångjärn

BACK-FLAPS/BLADGÅNGJÄRN Löser alla slags uppgifter från luckor och dörrar till fönster. Finns i många olika storlekar och med både runda och skarpa hörn. Utomhus används de varmgalvaniserade varianterna.

KANTGÅNGJÄRN Detta gångjärn används till samma ändamål som back-flapgångjärnet, men det är något smalare. Finns i många storlekar och med både runda och skarpa hörn. Till nättare arbeten används rostfritt stål eller mässing.

PIANOGÅNGJÄRN Kallas även för stånggångjärn. Denna mycket långa variant av kantgångjärnet är inte särskilt stark. Används på klenare material, som kräver stöd längs hela kanten. Finns i många längder och med flera olika ytor.

KISTGÅNGJÄRN Kan räknas som en back-flap med mycket lång fläns. Finns i olika former och används ofta på ställen där gångjärnet har ett dekorativt syfte.

T-GÅNGJÄRN Denna typ av gångjärn är väldigt populär utomhus, ex. trädgårdsgrindar, eftersom de är lätta att använda och samtidigt ger stöd till grinden. Finns i många olika dimensioner och utföranden.

Dimensioner

Blad- och kantgångjärn finns i riktigt många olika mått. Ofta är måtten angivna med två siffror. Den ena anger gångjärnets längd, och den andra talar om gångjärnets bredd i öppet utförande. Normalt anges höjden som den första siffran. Det finns också flera tjocklekar att välja mellan. Måttet framgår oftast av förpackningen.

Bladgångjärn
Vanliga tjocklekar för gör-det-självanvändning:

  • 1,5 mm
  • 2 mm
  • 2,5 mm
  • 3 mm
  • 4 mm

Finns normalt i höjder från 20 till 75 mm och i bredder (öppet utförande) från 70 till ca 300 mm.

Kantgångjärn
Vanliga tjocklekar för gör-det-självanvändning:

  • 1 mm
  • 1,5 mm
  • 2 mm
  • 2,5 mm

Finns normalt i höjder från 30 till 130 mm och i bredder (öppet utförande) från ca 20 till ca 100 mm.

Möjligheter: Tätt ihop eller förskjutet?

  1. Flänsarna med luft mellan sig fälls ofta in i skåp och luckor.

  2. Om flänsarna sitter tätt ihop behöver de inte fällas in.

  3. Med förskjutna gångjärn kan du sätta luckan en bit in i skåpet.

När man köper ett bladgångjärn ska man komma ihåg att titta på det från ena änden. På en del gångjärn sitter flänsarna tätt ihop, på andra sitter de en bit ifrån varandra och på en tredje sort är de lite förskjutna åt sidan.

Den sistnämnda sorten ger dig möjlighet att sätta luckan en liten bit in bakom skåpets framkant – och dörren/luckan en bit in i ramen.

Versionen där de två flänsarna sitter tätt ihop har den fördelen att man kan fästa gångjärnen utan att flänsarna behöver fällas in i träet – och de två delarna hamnar ändå inte för långt ifrån varandra.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Beslag