Sängar

Bygg en säng med inbyggd förvaring, eller bygg en säng som inte tar någon plats när du inte använder den. Möjligheterna är många och vi ger dig råd och inspiration till att bygga din egen säng.

  Bygg en egen säng

  Det finns många olika typer av sängar och sängramar, och särskilt den sistnämnda kan det löna sig att bygga själv. Det är inte bara billigare om du bygger en egen säng, utan du kan även anpassa den efter precis dina behov om du bygger en hemmatillverkad sängram.

  Bygg själv säng

  Här på Gör Det Själv har vi flera olika gör-det-självbeskrivningar till hur du kan bygga en egen säng. En av de största fördelarna med en hemmatillverkad säng är att du kan få extra förvaringsutrymme genom att bygga en hemmatillverkad sängram.

  Speciellt i mindre sovrum, där det inte finns plats för hyllor eller stora väggskåp, kan det vara en fördel med en hemmatillverkad säng.

  Förvaring under sängen

  Vill du bygga en egen säng med förvaring är det mest lämpliga en hemmabyggd sängram, som består av lådor eller skåp beroende på vad det finns plats för i ditt sovrum. En hemmatillverkad sängram med lådor kräver lite mer plats, då det även ska finnas golvyta till att kunna dra ut lådorna.

  Bygg en egen säng som du kan gömma undan

  Om du vill bygga en hemmatillverkad säng eller en hemmasnickrad sängram som ska vara platsbesparande, så är ett sängskåp en bra lösning. En hemmatillverkad säng som är byggd som ett sängskåp har den fördelen att den kan gömmas undan i ett skåp, tillsammans med sängkläderna när du inte använder den. Det ger dig nästan ett helt rum som du kan använda till exempelvis kontor eller lekrum på dagen.

  Du kan hitta hjälp och vägledning till hur du kan bygga in sängen i ett skåp i dessa två artiklar:

  Gör-det-självbeskrivning: Fäll in sängen i ett skåp

  Gör-det-självbeskrivning: Sängskåp - så bygger du ett sängskåp

  Bygg en hemmatillverkad säng med förvaring

  Om du inte har något emot att sova lite ovanför golvet så är det faktiskt även möjligt att bygga en hemmatillverkad sängram med garderober. Höga skåp i en hemmatillverkad säng ger dig möjlighet att kunna hänga skjortor och liknande på hängare under sängen.

  Allt är möjligt med en säng du bygger själv

  Om du ger dig i kast med att bygga en hemmatillverkad säng eller hemmatilverkad sängram så är möjligheterna alltså många. Om du bygger en hemmatillverkad säng så kan du med hjul och skenor lätt hitta en massa extra förvaringsplats under sängen, där det normalt sett inte brukar förvara så mycket. En hemmatillverkad säng, som nämnts, kan också vara en platsbesparande lösning som ger dig ett extra rum, när den hemmatillverkade sängen inte används.