Bygg snygg loftsäng av 4 skivor

Fyra skivor på 1,8 x 122 x 244 cm och en hög med skruv är allt du behöver för att bygga en snygg loftsäng som passar perfekt i rummet.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
25 timmar
Pris
2000 kronor
Loftsäng

Här kan du se hur 4 enkla skivor blir till en snygg loftsäng.

Intro

Här ger vi dig den perfekta loftsängen till barnens sovrum.

Förutom möjlighet till två sovplatser finns också inbyggt ett smart förvaringsutrymme i trappan som går upp till den övre sängplatsen. Den utförliga kap-planen och en överskådlig monteringsbeskrivning gör det lätt att se hur de fyra skivorna kan bli till en fin möbel i barnens rum.

Den snygga loftsängen har designats av Jacob Storgaard Jensen.

Instruktion

Så här monterar du sängen

Loftsängen består av tre huvudmoduler: trappdel, bottenram och sängram. Till att börja med byggs trappdelen, och därefter det som vi kallar bottenramen.

Till sist byggs sängramen, där reglarna som ska bära upp bottenskivan också monteras. När alla huvuddelar har byggts, ska du börja med att skruva ihop trappdelen och bottenramen.

Därefter kan sängramen sänkas ner i bottenramen, där den enkelt kan fästas med skruvar från insidan. Till sist finns det stora möjligheter att göra förvaring i form av olika slags lådor mellan stegen.

Monteringstips

Förborra överallt innan du skruvar – då undviker du att skivan spricker och det blir lättare att spackla skruvhålen innan målning. Ska sängen förbli obehandlad kan det vara bra att försänka skruvarna med en försänkare. Det ger ett snyggt slutresultat.

Om du har en lamell- eller förbindningsfräs och vill göra projektet till något alldeles extra, så kan alla skarvarna förstärkas med lamellkex.

 1. Börja med att fästa stegen (B1, B2, B3, B4 och B5) i vangen (A1). Det är 25 cm från ovankanten på ett steg till ovankanten på nästa.

 2. Montera baksidan (B). Baksidan ska, precis som stegen, sitta mellan de två vangerna. Den sneda kanten på baksidan ska vändas uppåt, så att den följer trappans form.

 3. De två benen på motsatta sidan om trappan (C + C1 och C2 + C3) sätts ihop vinkelrätt mot varandra. Limma och skruva ihop delarna – kom ihåg att förborra!

 4. De två benen närmast trappan (C4 + C5) ska monteras på vangen A1. Benen sätts jämnt med vangens lodräta del (det ska vara 73,6 cm mellan de två benen).

 5. Sidorna till sängens bottenram (D, D1 och D2) kan med fördel pluggas ihop med sängbenen. Alternativt kan du sätta ihop delarna med hålplattor som monteras på insidan med små skruvar.

 6. Skruva reglar (E + E1) på insidan av sängramen runt om. Dessa reglar ska bära själva sängskivan/ribbottnen, så de måste naturligtvis fästas ordentligt. Vi rekommenderar att dimensionen på reglarna är minst 45 x 45 mm.

 7. Delarna H, H1, G och G1 ska nu monteras. Limma delarna innan du skruvar ihop dem. Om du ser till att sätta skruvarna minst 9 cm från ovankanten, döljs alla skruvhål slutligen av bottenramen.

 8. Skruva ihop bottenramen och sängramen från insidan, så att skruvarna inte syns. Det är viktigt att skruvarna sitter tätt – det är de som ska hålla ihop konstruktionen. Sängramen skruvas också ihop med trappdelen.

Material

4 skivor 18 mm björkplywood à 122 x 244 cm

Dessutom

 • Lim
 • Skruvar

Specialverktyg

 • Bordscirkelsåg
 • Sänksåg + styrskena
 • Lamellfräs

Tidsåtgång

25 timmar.

Pris

 • MDF: ca. 2.000 kr.
 • Plywood: ca. 2.800 kr.
 • Björkplywood: ca. 5.000 kr.

Svårighetsgrad

Uppgiften kräver erfarenhet med sänksågen, och så måste du vara noga när du mäter.

Kap-plan

Den här kap-planen utgår från att skivor som är 122 cm breda och 244 cm långa har använts. Det går att använda plywoodskivor av olika träslag, t ex björk, bok eller douglasgran.

Sängen kan också byggas av MDF- eller spånskivor.

Vi rekommenderar att du använder skivor som är minst 18 mm tjocka. Det ger en stadig konstruktion och det finns tillräckligt med material att skruva i när det hela ska monteras.

Multimedia

Multimedia

3D-modell

3D-modell

Skräddarsydd loftsäng

Här kan du se den kompletta modellen av loftsängen.

Öppna 3D-modell

3D-modell

Bottenram

Skruva fast reglarna från utsidan så att gängorna kan fästa i den breda regeln istället för den tunnare skivan.

Öppna 3D-modell

3D-modell

Trappdel

Du kan göra lådor för förvaring mellan stegen eller montera fronterna med gångjärn. De kan också fästas med magneter, så att de snabbt kan klickas av och på.

Första steget börjar 25 cm över golvnivån.

Öppna 3D-modell

3D-modell

Sängram

Den översta delen byggs så att den passar precis ner i bottenramen. Det hela skruvas slutligen ihop från insidan.

Öppna 3D-modell

Video

VERKTYG: Så här använder du bordscirkelsågen

I den här videon lär du dig hur du arbetar med sågen. Sågbordet och de många olika inställningarna ger möjlighet att såga långa, exakta snitt – både raka och i vinkel och med olika djup och bredd – så att du kan klyva paneler och brädor på längden, göra spår i brädor, kapa till mindre skivor exakt och mycket mer.

Video

VERKTYG: Så här använder du sänksågen

I den här videon lär du känna snickarens favoritsåg. Sänksågen förs alltid längs en styrskena som ser till att snittet blir exakt – oavsett om det ska vara rakt eller vinklat, om det ska gå igenom materialet eller inte, eller om det börjar i kanten eller mitt på materialet. Det gör sågen lämplig till allt från spår i en bräda till att såga rent längs kanten när trallbrädorna har lagts.

Video

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Sängar