Säng med förvaring

Under sängen är en utmärkt plats för förvaring. Här bygger vi en smart, upphöjd säng till barnens rum och inkluderar massor med plats för förvaring av sängkläder, leksaker av sängkläder, leksaker och annat. Det är lätt och billigt, med stora möjligheter att göra projektet helt unikt.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
2 dagar
Pris
6.000 kronor

Intro

Det saknades förvaringsutrymme i barnets sovrum. Därför beslutade vi oss för att bygga en ny säng och skapa utrymme under den. Sängen består av skåp och hyllor från Ikea, som utgör själva sängens stomme. Ovanpå monterar vi plywoodskivor. Sidan ut mot rummet får en mjuk rundning och fästs i skåpen undertill, medan sidan mot väggen består av en plywoodskiva som kan tas bort. På så sätt kan du få tillgång till förvaringsutrymmet under sängen.

Du kan själv bestämma hur mycket plats som behövs till madrassen. Här är den 90 x 200 cm. Det är placeringen av Ikea-skåpen som bestämmer sängens storlek. På väggen sätter vi furuläkt, som plywoodskivorna kan ligga på, och tvärgående läkt mellan vägg och skåpsmöbler säkrar en super stark konstruktion.

Instruktion

01
Skåpen placeras och skruvas ihop 4 Steg

Det är naturligtvis viktigt att du har mätt och vet hur mycket plats som finns till sängen. Det måste du veta innan du åker till Ikea och köper skåpen. Vi ska få plats med en madrass på 90 x 200 cm på vår säng. Skåpsmodulerna placeras så att det är 120 cm brett vid huvudändan, så det finns utrymme för läslampa, väckarklocka och sådant.

När skåpen är på plats, markerar vi deras placering på väggen, så att vi vet var vi ska sätta läkten.

1

Vi mäter på väggen. Vi markerar höjden på skåpsmodulerna (70 cm) på väggen. Utifrån det måttet ska vi sätta listerna på väggen.

2

Skåpen ska stå i våg. Vi för över höjden från deras ovansida till väggen, så vi vet var läkten ska sättas.

3

Ovansidan ritas upp hela vägen runt. Läkten på väggen och ovansidan på möblerna ska flukta. Vi ritar upp med vattenpasset.

4

Möblerna skruvas ihop. Nu står skåpen som de ska, och då kan vi skruva ihop dem så att vi har koll på dem. Det görs med 4,5 x 25 mm-skruvar på baksidan, där det inte syns.

02
Läkten monteras på väggar och skåp 6 Steg

Vi ska sätta en ram av läkt hela vägen runt på både skåpen och väggar. På så sätt sätts skåpsstommen och väggarna ihop och vi får en stabil och stark ram som lätt kan klara såväl plywoodskiva och madrass som sovande barn.

Vi sätter ytterligare läkt längs med ramen och tvärs över den, så att ribborna bildar ett rutmönster.

1

Läkten sågas till. En geringslåda är ett billigt och smart hjälpmedel när du ska såga till läkt och lister.

2

De tunna läkten förborras. Vi kommer att fästa läkten med 4,5 x 60 mm-skruvar på ca 10 cm avstånd. Vi förborrar läkten, så att skruvarna inte spräcker träet.

3

Läkt skruvas på skåpen. De ska fästas längs skåpens ovansida hela vägen runt, även längs väggen. Då får du en stark ram.

4

Tvärribbor placeras. Ramen förstärks med tvärgående ribbor av läkt med cirka 50 cm mellanrum. Markera där ribban ska sitta och avlägsna träet med ett multiverktyg eller ett stämjärn.

5

Stödlister skruvas fast på väggen. Under spåren sätts ca 10 cm långa bitar av läkt. Vi kan nu lägga ner de tvärgående ribborna i spåren, där de kommer ligga helt stadigt.

6

Fogarna förstärks med möbelvinklar. I hörnen sätts vinkelbeslag som förstärker fogarna.

03
Botten sågas till och skruvas fast 7 Steg

När alla läkt och ribbor är på plats och förstärkts med möbelvinklar, kan vi sätta igång med att såga till plywoodskivorna som ska ligga ovanpå ramen. Kanten på den skiva som ska ligga ut mot rummet ska ha en mjuk rundning som vi ritar för hand. Till sist skruvas skivan fast i skåpen och ramen.

Den andra plywoodskivan är enklare och består av en rektangulär skiva som vi borrar två hål i som handtag för att göra det lätt att komma åt förvaringen.

1

Skivan sågas till. Det görs enklast med en sänksåg med styrskena. Vi sågar i måtten 120 x 200 cm.

2

Markera på sängskivan. På skivan markerar vi var skåpen vid huvudänden ska vara, så att vi kan såga utanför det när vi ska rita upp och såga ut den mjuka rundningen.

3

Rundningen ritas upp och sågas ut. På frihand ritar vi upp rundningen cirka 2 cm utanför markeringarna. Därefter sågas rundningen ut med en sticksåg.

4

Ramen förses med möbelvinklar. På de längsgående ribborna sätter vi möbelvinklar som vi kan skruva fast sängskivan i. Den andra delen, in mot väggen, ska bestå av en smalare skiva som utgör locket till förvaringsdelen.

5

De stående rumsavskiljarna ritas upp. Det här är en enkel teckning av den rums-avskiljare som ska sitta vid huvudänden. Exakta mått beror naturligtvis på sängens längd, stommens höjd och så vidare.

6

Rumsavskiljarna skruvas fast. Rumsavskiljarna skruvas fast i läkten med 4,5 x 60 mm-skruvar.

7

Locket sågas till. Locket sågas ut av plywood och läggs löst på. Vi gör två hål som handtag med en 54 mm-hålsåg.

Material

  • Läkt 27 x 40-mm, eller liknande
  • 12-mm-plywood till sängskiva, lock och rumsavskiljare
  • 3 EKET-skåp från Ikea
  • Möbelvinklar, 15 x 15 mm
  • 4,5 x 60-mm-skruvar
  • 4,5 x 25-mm-skruvar

Tidsförbrukning

Dette klares i løpet av en helg.

Pris

Ca 6.000 kronor för det här projektet.

Svårighetsgrad

Du behöver mäta noga, men annars är det inte så knivigt.

Video

VERKTYG: Så här använder du sänksågen

I den här videon lär du känna snickarens favoritsåg. Sänksågen förs alltid längs en styrskena som ser till att snittet blir exakt – oavsett om det ska vara rakt eller vinklat, om det ska gå igenom materialet eller inte, eller om det börjar i kanten eller mitt på materialet. Det gör sågen lämplig till allt från spår i en bräda till att såga rent längs kanten när trallbrädorna har lagts.

TIPS: Exakt mätning med tre kontrollpunkter

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Sängar