Ett sängskåp är genialt

När du väljer att bygga in din säng i ett skåp får du ett extra rum i bostaden när sängen göms undan under dagen. På det viset blir sovrummet inte bara en säng, utan kan även fungera som kontor, lekrum eller ett litet extra vardagsrum.

Det sängskåp du finner i vår bygginstruktion har ett djup på bara 43 cm och tar alltså inte mycket plats i rummet. Vi har tillverkat sängskåpet så att skåpets front även fungerar som sängbotten. Praktiskt och enkelt.

Sängskåp med standardmadrass

Vi har valt att använda en standardmadrass som mäter 140x200 cm till vårt sängskåp. Men du kan enkelt anpassa ditt sängskåp för en större madrass. Du måste bara kontrollera att de gasfjädrar du ska använda till sängskåpet passar vikten på din madrass.

Få skivorna uppsågade

För att göra det enklare att bygga ditt sängskåp rekommenderar vi att du får skivorna sågade på byggvaruhuset. Då behöver du bara vara noggrann när du mäter, och projektet kräver inte lika stor erfarenhet.

När man ska bygga in en säng i ett skåp är det en god idé att använda mdf-skivor till projektet, då dessa är starka, och mycket bättre att bygga möbler av än t.ex. spånskivor.

Innan vi bygger ihop vårt sängskåp har vi rundat alla kanter på våra mdf-skivor med en överhandsfräs. Det ger ett vackert utseende, och runda kanter är mycket enklare att måla än skarpa kanter.

Beslag till sängskåpet

Sängskåpet kräver vissa speciella beslag och några gasfjädrar, som gör det möjligt att på ett smidigt sätt öppna och stänga sängskåpet. Vi har hittat en tillverkare som säljer allt du behöver i ett paket, så att du slipper ge dig ut och leta delar på olika ställen.

I vår bygginstruktion visar vi hur du använder beslagen och förklarar hur du ska montera både beslag och gasdämpare på sängskåpet.

Smart detalj

Vårt sängskåp har den smarta detaljen att det finns plats för sängkläderna när sängen är uppfälld. Tack vare några monterade remmar kan man packa ihop både säng och sängkläder samtidigt.

Behöver du golvyta och har blivit sugen på att bygga ditt eget sängskåp kan du hämta bygginstruktionen här på sidan. Där får du både ritning och en utförlig steg för steg-guide till hur du enkelt bygger ditt eget sängskåp.

LÄS OCKSÅ: Vägghängd säng - fäll in sängen i ett skåp