Bygg ett sängskåp och frigör golvyta

Ett sängskåp är en inbyggd säng i ett skåp. När du inte använder sängen fäller du upp den, och på det viset frigör du en massa plats på golvet.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
2 dagar
Pris
5.000 kronor

Intro

Ett sängskåp är genialt

När du väljer att bygga in din säng i ett skåp får du ett extra rum i bostaden när sängen göms undan under dagen. På det viset blir sovrummet inte bara en säng, utan kan även fungera som kontor, lekrum eller ett litet extra vardagsrum.

Det sängskåp du finner i vår bygginstruktion har ett djup på bara 43 cm och tar alltså inte mycket plats i rummet. Vi har tillverkat sängskåpet så att skåpets front även fungerar som sängbotten. Praktiskt och enkelt.

Sängskåp med standardmadrass

Vi har valt att använda en standardmadrass som mäter 140x200 cm till vårt sängskåp. Men du kan enkelt anpassa ditt sängskåp för en större madrass. Du måste bara kontrollera att de gasfjädrar du ska använda till sängskåpet passar vikten på din madrass.

Få skivorna uppsågade

För att göra det enklare att bygga ditt sängskåp rekommenderar vi att du får skivorna sågade på byggvaruhuset. Då behöver du bara vara noggrann när du mäter, och projektet kräver inte lika stor erfarenhet.

När man ska bygga in en säng i ett skåp är det en god idé att använda mdf-skivor till projektet, då dessa är starka, och mycket bättre att bygga möbler av än t.ex. spånskivor.

Innan vi bygger ihop vårt sängskåp har vi rundat alla kanter på våra mdf-skivor med en överhandsfräs. Det ger ett vackert utseende, och runda kanter är mycket enklare att måla än skarpa kanter.

Beslag till sängskåpet

Sängskåpet kräver vissa speciella beslag och några gasfjädrar, som gör det möjligt att på ett smidigt sätt öppna och stänga sängskåpet. Vi har hittat en tillverkare som säljer allt du behöver i ett paket, så att du slipper ge dig ut och leta delar på olika ställen.

I vår bygginstruktion visar vi hur du använder beslagen och förklarar hur du ska montera både beslag och gasdämpare på sängskåpet.

Smart detalj

Vårt sängskåp har den smarta detaljen att det finns plats för sängkläderna när sängen är uppfälld. Tack vare några monterade remmar kan man packa ihop både säng och sängkläder samtidigt.

Behöver du golvyta och har blivit sugen på att bygga ditt eget sängskåp kan du hämta bygginstruktionen här på sidan. Där får du både ritning och en utförlig steg för steg-guide till hur du enkelt bygger ditt eget sängskåp.

LÄS OCKSÅ: Vägghängd säng - fäll in sängen i ett skåp

[före]
Sängen tar stor plats i rummet.

Tack vare gasdämparna är det lätt att fälla in sängen.

Tack vare gasdämparna är det lätt att fälla in sängen.

Sängskåpet är en fantastisk möbel som trollar bort den stora sängen från golvet på dagen. Tack vare sängskåpet kan sovrum och barnrum verkligen användas på dagtid, och det innebär att du kan få plats för ditt hemkontor, en hobbyhörna eller liknande.

Du känner säkert igen sängskåpet från otaliga amerikanska filmer, där man ser hur sängen fälls upp och ner i en handvändning. Anledningen till att det går så lätt är, att sängen har försetts med gasdämpare som både lyfter och dämpar. Sängen blir lätt som en fjäder när den fälls ner eller upp. Med endast få ändringar kan systemet anpassas att klara madrassbottnar på upp till 160 cm bredd

Du behöver naturligtvis inte ta bort sängkläderna när sängen fälls upp. Täcke och bäddmadrass hålls på plats av remmar. Sängskåpet i barnens rum kan kanske göras ytterligare lite djupare. Då kan du låta gosedjuren ligga kvar i sängen när den fälls upp.

Instruktion

01
Mdf-skivor 4 Steg

Skåpet runt sängen snickras här av 19 mm mdf-skiva. Du kan köpa delarna färdigsågade eller själv såga dem - måtten finns i materiallistan. Skivkanterna är skarpa och bör helst rundas. Det gör du lättast med handöverfräs. Har du ingen kan du slipa ner kanterna lite lätt.

Snickerijobbet går lättare om du redan i förväg har målat alla delar. Stryk först med grundfärg och färdigstryk - med rulle - två gånger med halvblank akrylatfärg (glans 25 eller 40).

För att man inte ska se rätt in i lamellbottnen till sängfjädrarna fäster du en botten under sängen. Ett alternativ är att fästa ett tyg eller liknande.

1

Kolla att alla delar är som de ska. Har de rätt mått? Är någon kant skadad? Är de vinkelräta?

2

Runda av alla kanter med handöverfräs. Välj ett frässkaft som passar i storlek till skivorna tjocklek. Vi tog en 22 mm avrundningsfräs.

3

De runda kanterna är nästan nödvändiga när det gäller en säng. Inte nog med att det ser snyggt ut. De är sköna att ta på, och det är lättare att måla en rund kant än en skarp. Torka av skivorna med fuktig trasa innan du målar dem.

Om kanterna ska rundas av mera väljer du bara en större avrundningsfräs.

4

Måla alla delar. Stryk först med grundfärg, låt torka och finslipa med korn 180 innan du fortsätter med två färdigstrykningar. Rulla på den halvblanka färgen med skumplastrulle, så får du en snygg yta på alla delar.

02
Beslagen 7 Steg

Nu är det en fördel om du har en medhjälpare. Det första som ska göras är att klä in madrassen med skivor. De sätts som en ram runt madrassen. De två vridbara beslagen monteras längst ut på sidorna (B) i vinkeln mot kortsidorna (A).

Tillsammans med beslagen får du en mall, som gör det lätt att markera för skruvhålen. Beslagen fästs sedan med medföljande skruvar.

De två vikbenen monteras sedan på madrassramen i sängens fotände. Vänd först splittten (låstappen) 90 grader i beslagen, eftersom de ska monteras omvänt för att kunna belastas så mycket som möjligt.

1

Monteringen av specialbeslagen är enkel. Den ena hälften monteras på ramen runt madrassen, den andra på skåpsidan. Här är det bra att vara två.

2

Lägg hålmallen, som följer med, på utsidan av en långsida och markera för skruvarna. Här har vi lagt upp den för borrning av 7 mm hål.

3

Borra med 7 mm borr. Det gäller att borra så exakt som möjligt så att hålen i ramen och hålen i beslagen hamnar mitt för varandra.

4

Skruva fast vridbeslaget på ramen med skruvar från insidan. Vänta med de tre skruvar som ska dras i utifrån.

5

Dra åt alla skruvar med en insexnyckel. Dra åt hårt, men inte så hårt att skruvhuvdet gnager sig ner i träet

6

Vikbenen ska monteras på klossar som fästs i trädelarna i madrassen för annars ”svävar” beslaget. Träklossen ska vara exakt så stor att beslaget ligger vågrätt.

7

Skruva fast beslaget i klossen. Ett par av skruvarna ska dessutom fästas i madrassens egen träram.

03
Ramen runt sängen 6 Steg

1

Markera på sidorna (A) precis utanför benen, så att det blir plats att vrida benen utan att de träffar skivan.

2

Såga längs markeringen med sticksåg, så att det bildas ett litet urtag som benen kan sticka ut genom.

3

Skruva fast mdf-skivan med de små universalskruvarna (5 x 25 mm) i de två utdragbara beslagen. Mät avståndet ner till träramen i madrassen, överför måttet till utsidan och sätt ett märke. Där kan du fästa skruvarna.

4

Borra på ett par ställen genom kortsidorna (A) och madrassens träram där du har satt märken. Använd 4,5 mm borr. Fäst därefter kortsidan på madrassen med 5 x 60 mm skruvar.

5

Håll upp långsidorna (B) mot madrassen. Spänn fast dem med tvingar. Be ev. en medhjälpare hålla.

6

Fäst skruvar i vridbeslagets tre lediga hål - från framsidan. Välj långa skruvar och se till att de verkligen får bra grepp i träramen i madrassen.

04
Sängens vikben ska vändas 4 Steg

1

Lägg benet på kanten av bottnen och se hur benen ska vikas för att peka mot golvet.

2

Ta bort låsringen på låstappens baksida med tång eller skruvmejsel.

Låstapp

3

Dra ut låstappen och vik därefter benet 90 grader.

Låstapp

4

Tryck tillbaka låstappen i benet och tryck låsringen på plats. Kontrollera att benen kan vikas åt samma håll.

05
Ramen runt skåpet 5 Steg

Kontrollera måtten på din madrass när du har monterat lång- och kortsidor. Bredden mäts från utsidan på det vridbara beslaget i ena sidan till utsidan av beslaget på den andra sidan. Om måttet som här blir 149,6 cm så är det lika med minimåttet för skåpets invändiga bredd. När du är säker på bredden sågar du till toppskiva, sparklist och mittenbräda och skruvar fast dem på de lodräta skåpsidorna (C). Det medföljer en mall för markering av åtta skruvhål på varje sida för vridbeslagens ena hälft. Den andra sitter ju på sängdelen. Höjden på skåpet ska vara lika med madrasslängd, kortsidor och vikben.

1

Sätt ihop sidorna med långa hopsättningsskruvar (här 7 x 80 mm). Förborra med 5,5 mm borr så att skivorna inte spricker. De långa skruvarna dras åt rätt hårt med insexnycklar.

2

Skruva fast sparklisten (E) en bit in från kortänden på de lodräta sidorna. Här håller vi 5 cm till kanten. Förborra med 5,5 mm borr och dra i hopsättningsskruvar - två på varje sida.

3

Nu kan skåpet resas, och då skruvas mittenbrädan (H) fast cirka 100 cm över golvet. Förborra återigen med 5,5 mm borr och dra ihop med 7 x 80 mm hopsättningsskruvar.

4

Sätt skåpet på plats. Kolla med vattenpass att skåpet står lodrätt. Markera skåpets placering på väggen så att du vet var du ska skruva, eventuellt både förborra och plugga. Väggen bestämmer om du behöver plugga.

5

Skruva fast toppskivan (D) på väggen med hjälp av små möbelvinklar. Fäst dem invändigt så syns de inte. Välj skruv efter väggtyp.

06
Sängen i skåpet 2 Steg

Dessa Häfele-beslag består av två delar, en som ska fästas i sängen och en som ska fästas i skåpet. De två delarna vrider runt en axel, som i vårt fall ska sitta 35 cm ovanför golvet.

Detta mått får vi fram genom att undersöka hur högt upp beslagen hamnar när sängen är nerfälld i vågrätt läge. Den fria höjden på benen är 17 cm och sidobeslagen har placerats 18 cm upp på den 23 cm höga långsidan runt sängen. Beslagen har placerats 20 cm in från framkanten av skåpsidorna.

Om du ändrar måtten, måste du räkna ut en ny höjd för montering av beslagen på skåpsidorna. Även skivtjockleken påverkar beslagens placering.

1

Använd den medföljande mallen för att markera för beslagets placering på skåpets invändiga sidor. Var riktigt noggrann! Förborra i markeringarna med 9 mm borr och försänk hålen.

2

Lyft in sängen i skåpet och palla upp den så att det lodräta beslaget hamnar i nivå med de åtta skruvhålen. Dra i samtliga 16 skruvar i de två vridbeslagen, och dra åt dem lätt med insexnyckel.

07
Gasdämpare 3 Steg

1

Haka fast en gasdämpare på de beslag som har monterats på sängen.

VIKTIGT! Du får under inga omständigheter försöka ta bort det stålband som håller ihop gasdämparen!

2

Stick in medföljande skruv i gasdämparen. Dra åt skruven hårt så att gasdämparen inte far iväg, när du lite senare lossar stålbandet.

3

Luta sängen så att gasdämparen kan skjutas in mot sin placering på beslaget, som du har fäst på insidan av skåpet (C). Lyft sängen lite så att stålbanden inte är så sträckta. Nu kan du ta bort dem och sängen kan lyftas upp.

08
Fronten är botten 6 Steg

1

Fronten (F), som man ser när sängen är uppfälld, är också botten när sängen är nerfälld. Vi har även här valt 19 mm mdf-skiva. Den ska sågas till så att den täcker hela sängbottnen, men glöm inte att lämna 8 mm luft längs skåpsidorna.

2

Fäst fronten (botten) upptill, nertill och längs sidorna med 5 x 60 mm skruvar. Förborra och försänk skruvarna. Frontens höjd har anpassas, så att den inte stöter emot sparklisten när sängen fälls upp.

3

Sätt stoppklossar på sidorna så att sängens front hamnar i nivå med kanten på skåpet när sängen är uppfälld. Klossarna av mdf-bitar sätts här 20 mm från kanten på skåpsidorna.

4

Om fronten är så stor att den inte kan sågas av en skiva gör du den av två mindre. Här använde vi två skivor med 70 cm bredd och en passbit som är 8 cm bred. Skarvarna fylldes med fogmassa.

5

Fäst de medföljande tre remmarna på utsidan av sängens långsidor. Remmarna ska hålla fast sängkläderna när sängen fälls upp, så fördela dem strategiskt. Här fästs klamrarna genom läderbitar.

6

Fronten sticker ut en bit från madrassen och där kan du montera handtag.

Material

Detta innehåller häfele beslagssats

Här är det kompletta innehållet i grundsatsen med sängbeslag från Häfele, och som får sängen att snällt fällas upp och ner: 2 vikben med utdragsfunktion, 2 vridbara beslag för säng och skåp, 2 gasdämpare, 3 remmar, 2 påsar skruvar och 1 ritning med mall för var hål ska tas upp för skruvar. Beslagen säljs i järn- och byggfackhandel och kommer från Häfele, www.hafele.se

Beslag (grundsats med sängbeslag):

 • 2 lyftbeslag
 • 2 gasdämpare, 70 kg
 • 2 vikben
 • 3 remmar

Ytterligare information om beslagen: Häfele, tel. 036-18 00 88**www.hafele.se**

19 mm mdf-skiva:

 • 2 kortsidor (A) à 23 x 140 cm
 • 2 långsidor (B) à 23 x 203,8 cm
 • 2 skåpsidor (C) à 43 x 234 cm
 • Toppskiva (D), 43 x 149,6 cmSparklist (E), 10 x 149,6 cm
 • 1 framsida (F), 148 x 214 cm (här två bitar à 80 cm och 1 passbit på 8 cm

22 x 95 mm hyvlad furu:

 • Mittbräda (H), 149,6 cm

För montering på vägg:

 • 2 vinkelbeslag à c:a 50 x 20 mm
 • Ev. pluggar och skruvar
 • Träskruvar, 8 st. à 5,0 x 25 mm

Skruvar för montering av skåpet:

 • 28 hopsättningsskruvar, 6 x 80 mm
 • 1 paket träskruvar, 5,0 x 60 mm
 • 1 paket universalskruvar, 5,0 x 25 mm

Färg:

 • Grundfärg, vit, 3 liter
 • Halvblank akrylatfärg, glans 40, 2,8 liter

Dessutom:

 • 2 klossar à 4 x 6,5 x 15 cm till benen
 • 1 madrass, 140 x 200 cm

Specialverktyg:

 • Handöverfräs

Tidsförbrukning

Två personer klarar av allt arbete på en helg. Därtill kommer tid för målning.

Pris

Cirka 5000 kr exklusive madrass.

Svårighetsgrad

Är du noga när du mäter kan du beställa skivorna färdigsågade. Då ska du bara sätta ihop till ett skåp. Det kräver ingen särskild erfarenhet.

Ritning

Så härmonterar du sängskåpet

Vårt sängskåp är 234 cm högt (minsta höjd är 225 cm) och djupet är 43 cm, som också är minsta djup i ett skåp. Fronten (det som syns mot rummet när sängen är uppfälld) utgör sängbotten.

Beslagen för vikbenen i fotänden monteras så att de hamnar i nivå med den undra sidan av de fyra mdf-skivorna (A och B) runt madrassen. På så sätt hamnar beslagsdelen bakom täckskivan (F) under bottnen.
Här har vi använt en standard-madrass på 140 x 200 cm och ”packat” in den med skivorna A, B och F. Mät din madrass (längd, bredd och tjocklek) innan du sågar till skivorna.

Beslagen till vikbenen är dolda. Man ser endast själva vikbenen.

Madrassbottnen är 140 x 200 cm, och tjockleken är 23 cm.

Tack vare beslagen är det lätt att fälla ner och upp sängen.

Så härmonterar du sängskåpet

Video

TIPS: Exakt mätning med tre kontrollpunkter

Video

VERKTYG: Så här använder du handöverfräsen

I den här videon kan du se hur du ställer in och använder handöverfräsen för att skapa perfekt finish när du arbetar med trä. Det finns ett otal olika frässtål, så du kan göra allt från snygga profilerade kanter och noter till dolda fogar och utfräsningar för gångjärn. Vi går igenom de olika sorternas frässtål och visar hur du använder dem.

Video

VERKTYG: Så här använder du sticksågen

I den här videon lär du dig allt om sticksågens möjligheter, blad och funktioner. Med rätt inställning kan sågen klara nästan alla uppgifter: figursågning, raka snitt, gerade snitt och snabba, grova kapningar. Och med rätt blad kan du såga i både trä, plast, metall och känsliga ytor.

Video

TIPS: Stäng av värmen när du målar

Video

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Sängar