Världens enklaste dubbelsäng

Denna säng kan du lätt snickra själv även om det är den allra första möbel du ger dig i kast med. Verktygen är få och vanliga: såg, tumstock, snickarvinkel och en borrmaskin. Materialen är enkla: brädor i en dimension, en näve skruvar, några träpluggar och lite lim. Arbetet är lika enkelt som den fina formgivningen.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
1 dag
Pris
1.000 kroner

Intro

Det finns många sängar att välja mellan. Möbelaffärer och varuhus har särskilda avdelningar med sängar i alla möjliga utföranden. Men så är det det där med priset. De billiga sängarna är bara skräp, och de dyra har kriminellt höga priser.

Gör Så Här bad därför en av våra frilansande arkitekter att komma med ett förslag på hur en bra säng bör vara konstruerad och hur den skall se ut.

Det första han gjorde var att ställa upp en rad villkor på sängen. En bra säng kännetecknas av:

  • Den är billig Den skall ha en enkel form
  • Den skall ha en enkel konstruktion
  • Den skall vara stark och stabil
  • Den skall vara snygg och tidlös
  • Den skall vara av trä, och av dimensioner som finns överallt
  • Den saknar synliga beslag och skruvar
  • Den skall kunna tas isär och sättas ihop igen
  • Den skall kunna tillverkas med vanliga handverktyg
  • Den skall passa olika madrasser

Enkelt och naturligt

En hel del skisser och ritningar kasserades innan vår medarbetare var nöjd. Han hade ritat en säng som uppfyllde alla önskemålen och lite till.

Sängen på ritbordet hade en enkel och stram form, alltså som skandinavisk design när den är som bäst. Men även om vi här talar om design så går det otroligt lätt att snickra sängen. Det är faktiskt lika enkelt som att snickra en låda.

Den vane hemmahantverkaren behöver endast ett par timmar för att förvandla en hög brädor till en elegant möbel. Och när vi tittar på både form och funktion så vet vi att en liknande säng skulle gå på åtskilliga tusenlappar i möbelaffären.

Även om du är ovan händis som sällan plockar fram verktygen så kan du - genom att vara noggrann - tillverka sängen. Du behöver bara några vanliga verktyg - såg, hammare, vinkel och borrmaskin för att lyckas.

Instruktion

01
Så här snickrar du sängen du inte kan köpa 9 Steg

1

Såga ut alla delar efter materiallistan, sätt ihop dem på prov, märk dem och ytbehandla dem, t.ex. med vitpigmenterad olja eller lack. Till varje ben limskruvas nu två vinklar: en hög av två benbitar (A och B) och en låg av stödbitarna (C och D).

2

Lägg de korta vinklarna inuti de långa. Se till att de håller underkant. Stryk lim på vinklarna parvis och skruva sedan ihop. När limmet har torkat slipas alla kanter släta.

3

Skruvarna på utsidan byts ut mot träpluggar när limmet har torkat. Skruva ut skruvarna och borra 5 cm ner i hålen med 10 mm borr. Häll lim i hålen och på pluggarna och knacka fast pluggarna.

4

Fasa av alla kanterna på sidobrädorna (E) och gavelbrädorna (F). Har du en hand-överfräs får du ett mycket snyggt resultat, men du kan lika gärna göra det med hyvel som förs i 45 graders lutning - eller med slippapper.

5

Sätt ihop två sidobrädor (E) kant i kant med lim emellan. Stryk lim på en bärlist (G), lägg den på de två sidobrädorna med en avståndslist och skruva fast den. Gör likadant med den andra långsidan och gavlarna.

6

Sätt nu ben på de två färdiga sidorna genom att helt enkelt lägga sidorna på ett ben i varje ände. Skruva sedan fast benen från insidan. Här behöver du inte limma - då kan du också plocka isär delarna senare.

7

Res sidorna upp och montera gavlarna. Även nu skruvar du från insidan och hoppar över limmet.

8

Limma och skruva ihop mittenbrädorna (J). Fäst dem sedan mitt på gavlarna med två vinkeljärn (L) i varje sida.

9

Lamellbottnen läggs på plats och fästs enligt tillverkarens anvisningar. Med tanke på att resten av sängen är riktigt billig kan du köpa lamellbotten av bra kvalitet samt ett par sköna madrasser!

Material

22 x 120 mm hyvlad furu:
• 8 benbitar (A och B) à 40 cm
• 8 stödbitar (C och D) à 15,7 cm (justera efter bredden på sidorna)
• 4 sidobrädor (E) à 204 cm
• 4 gavelbrädor (F) à 140 cm
• 2 bärlister till sidor (G) à 196 cm
• 2 bärlister till gavlar (H) à 140 cm
• 2 mittenbrädor (J) à 196 cm

När du har sågat till alla delar på längden skall några av dem göras lite smalare. Det är:
• 4 benbitar (B) som sågas ner till en bredd på 98 mm
• 4 stödbitar (C) som sågas ner till en bredd på 98 mm
• 4 stödbitar (D) som sågas ner till en bredd på 76 mm

10 mm pluggar:
• 12 träpluggar (K) à 4 cm

Dessutom:
• Trälim
• 4 x 35 och 5 x 50 mm skruvar
• 4 vinkeljärn (L)
• Vitpigmenterad olja – eller en annan ytbehandling som exempelvis lack, bets eller färg
• Lamellbotten
• Madrass

Prisbild:

Materialet till en dubbelsäng på 140 x 200 cm går på cirka 1000 kr (inkl. olja till ytbehandling) men exkl. madrass och lameller. Nöjer du dig med att göra en enkelsäng kostar den runt 700 kr.

Ritning

Stödbitarna (C och D) är här 157 cm långa för att ovankanten på sidobrädorna skall hamna 3 mm under ovankanten på benen. Bredden på brädorna kan variera lite så kontrollmät innan du limmar och skruvar. Drar du bort bredden på två bredder (E) plus 3 mm från 40 cm så får du rätt höjd på stödbitarna.

Placeringen av bärlisterna (G och H) anpassas efter madrassens höjd. Madrasshöjden minus 5 cm = Z, som är högst 10 cm.

Storleken på sängen anpassas efter madrassmåttet. Här har vi valt en 140 cm bred och 200 cm lång skumgummimadrass. Om du väljer en madrass med ram (t.ex. Sultan från Ikea) skall sängens inre mått vara 2-3 cm längre och bredare än madrassen.

3D-modell

3D-modell

Enkel dubbelsäng

Stadig och hållbar säng.

Öppna 3D-modell

3D-modell

Skarv med sängben

Snedsträvor på benen förstärker sängramen och konstruktionen.

Öppna 3D-modell

3D-modell

Konstruktionen

Hela konstruktionen består av 20 x 115 mm brädor.

Öppna 3D-modell

Video

TEKNIK: Montering av vinkelbeslag

Vänd beslaget rätt och gör fogen optimalt stark

VERKTYG: Så här använder du handöverfräsen

I den här videon kan du se hur du ställer in och använder handöverfräsen för att skapa perfekt finish när du arbetar med trä. Det finns ett otal olika frässtål, så du kan göra allt från snygga profilerade kanter och noter till dolda fogar och utfräsningar för gångjärn. Vi går igenom de olika sorternas frässtål och visar hur du använder dem.

TIPS: Rita upp exakt med tumstocken

TIPS: Rätt längd på spik och skruvar

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Sängar