Bänkskiva ek

Köksbänkskivor i ek är bland de mest populära. De är både slitstarka och lätta att underhålla. Men ek har vissa svagheter som är värda att känna till.

Specifikationer, dimensioner och priser

Beskrivning: Ek

En köksbänk i ek limmas ihop av korta eller långa trästavar. Färgen är gyllene och mörknar med tiden utan ytterligare behandling.

I princip kan en köksbänk i stavlimmad ek tillverkas i oändlighet. Den enda begränsningen är transport och lagring. Tillverkarna brukar dock stanna vid 6 meter.

En kantlimmad bänkskiva av god kvalitet är fri från kvistar och sprickor. Samtidigt får du en skiva som inte spricker när den torkar.

Prisexempel

  • Korta stavar (lågt pris), obehandlad (242 x 61 x 2,6 cm): ca 2.000 kr.
  • Korta stavar, oljad (300 x 62 x 3 cm): ca 10.000 kr.
  • Långa stavar, oljad (300 x 62 x 3 cm): ca 12.000 kr.

Uppdaterad januari 2025

Bänkskivor som du kan köpa i lågprisvaruhus är vanligtvis obehandlade och har oftast inte kapats rent i ändarna, vilket är något du måste göra själv. Dyrare bänkskivor är rensågade, slipade och oljade flera gånger på båda sidor.

Kortstavsskivor är billigare än långstavsskivor, eftersom det är lättare att hitta en kort träbit som är felfri än en som är flera meter lång.

Var används: Ek

Stavlimmade ekskivor används ofta till köksbänkar, men lämpar sig även för hyllor och andra typer av bänkar och bord.

Ek är ett hårt och mycket tåligt träslag, vilket är anledningen till att det även används till golv och trösklar. Träet är bra för köksbänkar, men du måste vara försiktig med fukt vid till exempel kranen och diskbänken.

Fördelar

  • Repor och märken avlägsnas enkelt
  • Slitstarkt och tåligt

Nackdelar

*Gulnar eller mörknar med tiden

  • Långvarig fukt kan skada träet
  • Ej lämpligt för våtrum
  • Tål inte rengöring med stålull (ger svarta fläckar)

Styrka

Hård

Även om ek är ett hårt träslag kan det ändå få repor och märken. De kan dock avlägsnas relativt enkelt.

Hållbarhet

Behandla med olja, vax eller såpa 1-2 gånger per år.

En bänkskiva i ek bör behandlas med olja, vax eller såpa 1-2 gånger per år. Det gör skivan mer motståndskraftig mot fläckar. Om du vill behålla en ljus färg på bänkskivan kan du använda olja med vita pigment.

Dimensioner

  • Tjocklek: 2-5 cm
  • Djup: 60-160 cm
  • Längd: 250-600 cm

Vilka tjocklekar och längder som erbjuds varierar mellan olika tillverkare. Vissa säljer endast 27 mm tjocka skivor, andra har flera tjocklekar att välja mellan. Vanligast är skivor på 3 x 62 x 300 cm.

Se alternativ till bänkskiva i ek

Vi har organiserat byggmaterial i grupper. Här kan du jämföra flera liknande material i en överskådlig tabell och få inspiration och en överblick över dina alternativ.

Du kan bland annat jämföra priser, fördelar och nackdelar i de olika grupperna, så att du kan välja det material som passar bäst för ditt projekt.

Princip

En bänkskiva av ädelträ ska skruvas fast i skåpstommarna underifrån, upp genom den främre och bakre ramen.

Hålen på baksidan ska matcha skruvarnas tjocklek, men på framsidan ska hålen vara ovala för att bänkskivan ska kunna röra sig. Annars riskerar du att den börjar bågna eftersom träet expanderar och drar ihop sig när luftfuktigheten varierar.

Montering

Om du inte har måttbeställt din nya köksbänk måste du anpassa den. Det gör du bäst med en cirkelsåg eller en sänksåg med en styrskena för att få ett rakt snitt.

Bilderna i denna serie visar principerna för arbete med bänkskivor av olika träslag. Alla principer gäller även vid arbete med en bänkskiva i ask.

När du ska såga ut till en diskho eller spishäll medföljer ofta en markeringsmall. Om inte kan du markera ytterkanten på diskhon/spishällen med maskeringstejp och sedan flytta in den en bit. Det är efter denna linje som hålet ska sågas ut.

Denna metod säkerställer att diskbänken/skivan kan läggas på plats och får bra stöd hela vägen runt.

Det är en god idé att skrapa markeringarna med en hobbykniv för att minimera att träet fransar sig när hålet sågas ut.

Såga ut hålet för diskhon eller hällen med en sticksåg. För att få plats med bladet börjar du med att borra ett hål på minst 8 mm i ett av hörnen.

Det är en bra idé att stötta upp "hålet" medan du sågar, så att du inte riskerar att det bryts av på vägen och eventuellt skadar bänkskivan.

Om skivan köps obehandlad måste den slipas och därefter oljas två gånger på båda sidor före montering. Kanter och utskärningar måste mättas med olja.

Om du monterar bänkskivan först och bara oljar ovansidan finns det risk för att bänkskivan blir skev. Detta beror på att den obehandlade undersidan lättare tar upp fukt än ovansidan och kan expandera mer.

När en köksbänk ska bestå av flera skivor är det viktigt att de är i jämnhöjd. Det är därför du monterar dem med lim och platta lameller (kex). De håller de två skivorna på samma höjd.

På undersidan spänns de två skivorna ihop med speciella fästelement i hål som frästs ut i skivan.

Varianter

Stavlimmade skivor: Limmas ihop av många små, förskjutna klossar. Därför kan skivorna tillverkas metervis, nästan så långa som du vill ha dem. Standard är dock 5 eller 6 meter.

Helstavsskivor: Tillverkas av genomgående ribbor, vilket ger en lugnare yta. Längden är dock begränsad, ofta ca 3,5 meter, och priset är upp till 4 gånger högre.

Vitoljade skivor: Ekträ mörknar och blir gulaktigt med tiden. Genom att välja en vitoljad skiva som regelbundet efterbehandlas med vitpigmenterad olja kan du få ett ljust utseende.

Mörkoljade skivor: Ekskivor finns förbehandlade i olika mörka toner, t.ex. gråaktiga toner eller - som här - behandlade med mörk antikolja för att likna svartek. Den måste också oljas.

Redaktionen rekommenderar

Redaktionens rekommendationer till dig som ska montera en köksbänk i trä.

FAQ