Så byter du en skadad tegelsten

Om tegelstenarna är söndriga eller har hål, ska de bytas ut. Det ser finare ut, och så undviker du att det tränger in fukt i muren. Det är en ganska enkel reparation, som blir starkast om du fördelar arbetet under två dagar.

Intro

Har yttermuren fula hål eller sitter där söndriga tegelstenar i den, ska du reparera skadan, så det inte tränger in fukt som bryter ner murverket. Här har en utomhusbelysning tagits ner. Det efterlämnar borrhål i två tegelstenar, som byts ut med det samma.

Det är en stor fördel att själv byta ut tegelstenarna, för då kan du fördela arbetet på två dagar. Om en murare skule göra det, skulle hen sannolikt göra färdigt reparationen samma dag. Men resultatet blir faktiskt bäst och starkast, när du bara fogar delvis första dagen och väntar med att foga färdigt till dagen efter, när bruket har torkat ett dygn.

Om du inte har origi-nalstenarna som huset ursprungligen är byggt med, gäller det att hitta några som är så lika som möjligt. Och när du ska köpa murbruk är det också en bra idé att hitta ett som är så likt det ursprungliga som möjligt.

DETTA BEHÖVER DU

Förutom ett par nya tegelstenar, murbruk, en hink och vatten behöver du också lite olika murarverktyg.

  • HAMMARE
  • MEJSEL
  • FOGSKED
  • FOGBRÄDA
  • ILÄGGNINGSSKED

Instruktion

Reparera tegelfasad: Borra och fräs runt de stenar som ska bytas ut 1

Borra och fräs runt de stenar som ska bytas ut. Se till att inte skada omkringliggande tegelstenar. Börja med en lodrät fog och fogen under stenen - då kan du lyckas lossa den med en lätt slag.

Reparera tegelfasad: Hugg ut resten 2

Hugg ut resten. Klyv ev. stenen med hammare och mejsel. Hålrummet kan vara isolerat med lecakulor. Så ha en trasa nära till hands, om det är fallet, så du fort kan täppa till hålet.

Reparera tegelfasad: Rengör hålet 3

Rengör hålet, så all lös puts borstas bort. Kom ihåg att blöta de omkringliggande stenarna i hålet - även de nya stenarna som ska sättas i. Annars blir murbruket torrt för fort, så det tappar sin styrka och blir poröst.

Laga tegelfasad: Blanda bruket med en iläggningssked, och applicera det 4

Blanda bruket med en iläggningssked, och applicera det med en fogsked i botten av hålet på stenarnas liggande det ytor. Bruket ska vara ganska vått, så stenarna lätt kan ruckas på plats. Placera stenarna och se till att de är i nivå med de andra stenarna och fogarna. Därefter ska du foga första omgången, innan du låter reparationen torka till dagen efter.

Laga tegelfasad: Fyll upp de sista 20 mm av fogarna 5

Fyll upp de sista 20 mm av fogarna dagen efter, när reparationen har torkat. Innan du fogar ska du rengöra den torra fogen från ev. lösa delar med en hård borste samt se till att fukta området ordentligt.

Laga tegelfasad: Jämna försiktigt ut det våta bruket 6

Jämna försiktigt ut det våta bruket med borsten, så fogarna liknar de övriga. Rengör tegelstenarna med vatten och en styv borste. Tillsätt ev. avkalkningsmedel som ska sitta en stund innan du tvättar bort det.

Video

TIPS: Smart verktyg till lodräta fogar

TIPS: Murverket ska fuktas

TIPS: Hemmagjord fogkrats

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Murverk