Fixa hål i tegelfogen

Hål eller sprickor i tegelfasadens fogar är inte snyggt. Men hål i fogen kan faktiskt bli större i takt med att vatten och frost gör det hela värre. Så det är en bra idé att se över fogarna när de har suttit några år.

Intro

Fogbruket mellan tegelstenarna ska vara svagare än själva teglet, så att eventuella rörelser främst påverkar fogen.

Men de relativt svaga fogarna utsätts också för regn, snö, minusgrader och vind. Och då är det helt naturligt att lite av fogen kan ramla av. Det kan också bildas hål om du har skruvat upp t ex utomhusbelysning i fogen.

Resultatet är i grunden detsamma: Det är hål i fogen som nu är väldigt sårbar för yttre påverkan som fukt och frost, vilket gör ont värre.

Lösningen är nytt bruk som ska fylla ut hålet. Det kan du köpa som lagningsbruk om du har fogar med cement i. Har du fogar med kalkbruk, ska du använda kalkbruk också när du lagar fogarna.

Bruket blandas med vatten och med en smal fogslev trycker du fast bruket och jämnar till med en fuktig svamp. Sedan har du en snygg och stark fog igen.

Detta behöver du

En fogslev som är lika bred som tegelväggens fogar är avgörande. Resten är vanliga murarverktyg:

  • Murslev
  • Stålbräda
  • Svamp
  • Stålborste

Instruktion

01
Gör så här 6 Steg

1

Blanda bruket. Vi använder här ett universalbruk till cementfogar. Små mängder som här kan blandas med en murslev. Större mängder ska blandas med en omrörare på borrmaskinen.

2

Rengör fogen med en stålborste så att allt löst bruk borstas bort. Det nya bruket kan inte fästa på ett löst underlag.

3

Tvätta fogen med en våt pensel. Du tar bort stendamm, samtidigt som fogen blir blöt och därmed inte suger ut fukten ur lagningsbruket.

4

Lägg bruk på en putsbräda och använd en fogslev för att trycka in det där det behövs. Fogslevar finns i olika bredder, så du kan köpa en som passar till bredden på dina fogar. Jämna till utan att göra en ny fördjupning i fogen. Hellre lite för mycket bruk än för lite.

5

Tvätta fogen försiktigt med en svamp när bruket har suttit en stund och blivit lite fast. Tryck lätt, men låt bli att pressa svampen mot fogen så att det bildas fördjupningar.

6

Perfekt fog igen: När bruket har torkat helt inom loppet av några dagar, blir lagningen nästan osynlig.

Video

HÅL I FOG

Penseln fuktar samtidigt fogen, så den inte drar vatten ut ur bruket när det ska härda.

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Murverk