Fixa hål i tegelsten

Hål i en tegelvägg förfular inte bara fasaden – risken är också att det tränger in vatten som kan orsaka frostsprängningar. Du kan dock enkelt laga hålet med reperationsbruk och dölja lagningen med tegeldamm.

Fixa hål i tegelsten

När lampan plockas ner, lämnar den hål efter sig i väggen.

Intro

Det finns ingen anledning att byta hela tegelstenen för att den har ett borrhål eller två. Det är mycket enklare att laga hålen med reparationsbruk. Och täcker du hålen med tegeldamm så blir lagningen nästan osynlig. Det kan vara väldigt svårt att hitta en tegelsten att byta med som har exakt samma färg och som har åldrats på samma sätt som resten av väggen.

Innan du sätter igång med lagningen ska du förbereda hålen. Det vill säga att eventuella plugg ska tas bort och hålen ska vara helt dammfria. Annars kan bruket inte fästa ordentligt.

Reparationsbruket är grått och kommer att synas tydligt på väggen. Därför gör vi dammet att dölja lagningen med av en gammal tegelsten. Färgen på stenen behöver bara vara ungefär samma som på resten av väggen. Den måste inte matcha perfekt för att få ett fint och nästan osynligt resultat.

Detta behöver du

Förutom de vanliga murarverktygen behöver du en hammare och två penslar – en till det våta och en till det torra.

  • Kofot
  • Hammare
  • Fogslev
  • Stålbräda
  • Två penslar
  • Svamp

Gör så här

1

Börja med att ta bort eventuella plugg. Det görs enklast genom att skruva in en skruv lite i pluggen, så att den får tag. Dra försiktigt ut pluggen med en kofot eller en tång. Se upp så att du inte förstör stenen.

2

Knacka lite damm från en tegelsten. Dammet som ska användas för att dölja lagningen ska vara riktigt fint.

3

Rengör hålen noga från gammalt borrdamm och annat skräp. Fukta lagningsstället med vatten. Annars kommer väggen att dra ut fukten från bruket innan det hinner härda.

4

Laga hålet med reparationsbruk. Det görs enklast genom att lägga bruket på en stålbräda som hålls ända in till hålet. Då kan bruket enkelt tryckas in med fogsleven. Blanda reparationsbruket i en hink. Den lilla mängd som du behöver här kan enkelt blandas med en murslev. Alternativt kan du köpa färdig reparationsmassa på tub till fogpistolen.

Ta bort överflödigt bruk när det har satt sig. Du kan skrapa bort det mesta med stålbrädan eller fogsleven. Torka efteråt med en svamp. Den ska vara fuktig – inte blöt.

Pensla på tegelpulvret medan bruket fortfarande är fuktigt. Avlägsna försiktigt överflödigt pulver från fogarna med en fuktig svamp.

Video

BORRHÅL I TEGELSTEN

Var försiktig så du inte lämnar efter dig ett ännu större hål.

Lägg bruket på ett stålbräde och håll den ända in mot hålet. Då går det lättast att trycka in det.

Tryck lätt med penseln så att pulvret fäster. Men undvik att trycka så hårt att bruket släpper.

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Murverk