Bastun är klar för invigning. De långa lavarna har plats för 8–10 personer och har därför försetts med ben i varje ände och i mitten. Den vedeldade bastukaminen står på eldfast tegel och en mineritskiva.

Tidigare har vi byggt en friggebod, en så kallad Jabostuga på 10 kvadratmeter. Den levereras som komplett byggsats med allt du behöver för att uppföra ett råhus.

Vinnarna i vår tävling, Anita och Erik Larsson i Karlstad, vill inreda sin stuga till bastu med ett omklädningsrum. Stugan ligger långt från kommunalt vatten och det finns ingen brunn – ännu – på tomten, och det är faktiskt en fördel för det gör bygget enklare.

Man väljer helt enkelt att avstå från att inreda ett duschrum i stugan, och nöjer sig i stället med en enkel utedusch.

Bastun tar hela platsen

Eftersom stugan inte skall innehålla något våtrum behöver vi inte tänka på vare sig tätskikt, rördragning eller avlopp.

Vi nöjer oss därför med att inreda ett litet omklädningsrum i ena änden av stugan, och låter bastun fylla resten av huset.Vi börjar med innertaket, fortsätter med väggarna och avslutar med att sätta upp invändiga foderlister, socklar och smyglister runt fönster och dörr.

Tänk igenom bastuns inredning

Eftersom vi inte har tillgång till elektricitet har vi mätt upp på plats och sågat all panel hemma med elektrisk såg. Det är nämligen en hel del som skall sågas och det blir tröttsamt att göra för hand. De sågade brädorna numreras eller märks på annat sätt och läggs i buntar som surras ihop.

Det är förnuftigt att i god tid bestämma hur inredningen skall se ut. Om du t.ex. vill hänga något tungt på en vägg, eller flera, krävs förstärkande reglar och dessa skall på plats innan väggen isoleras och kläs med panel.

Bastupanelen har satts upp och här snickrar vi stöd för de två lavarna i stugans hela bredd.

Ladda ned hela artikeln och se hur du gör.

SERIE: Bygg friggebod, bastu och badtunna

Vid en fantastisk byggtomt vid en sjö långt inne i skogen byggde vi en friggebod som vi inredde till en bastu, samt en härlig badtunna. Se alla delarna av projektet härDEL 1: Bygg grund till badtunna och stuga på naturgrundDEL 2: Bygg en stuga som byggsats på en dagDEL 3: Inred en friggebod till en bastu (den här artikeln)DEL 4: Bygg din egen badtunna