Bastun är klar för invigning. De långa lavarna har plats för 8–10 personer och har därför försetts med ben i varje ände och i mitten. Den vedeldade bastukaminen står på eldfast tegel och en mineritskiva.

Bastun är klar för invigning. De långa lavarna har plats för 8–10 personer och har därför försetts med ben i varje ände och i mitten. Den vedeldade bastukaminen står på eldfast tegel och en mineritskiva.

Börja med en liten stuga

Vi har tidigare byggt liten stuga i skogen, en så kallad friggebod på 10 kvadratmeter. Den levereras som komplett byggsats med allt du behöver. Sedan ska stugan byggas om till en bastu med omklädningsrum.

Stugan ligger långt från kommunal vattenförsörjning, och det finns inte någon brunn på tomten – ännu. Det är faktiskt en fördel, då det gör byggandet enklare. Man väljer helt enkelt att inte inreda något duschrum i bastun, och nöjer sig istället med en simpel utomhusdusch.

Bastun tar upp nästan hela stugan

Då vår bastustuga inte ska ha något badrum behöver vi inte tänka på tätskikt, rördragning eller avlopp. Vi nöjer oss istället med att inreda ett litet omklädningsrum i den ena änden av stugan och låter bastu ta upp resten av ytan.

Vi börjar med undertaket, fortsätter med väggarna och monterar till sist invändiga golvlister, socklar och lister runt fönster och dörrar.

Under projektet har du tid att fundera på den slutgiltiga inredningen av stugan: Var ska du hänga upp tunga föremål? Är det någonting annat som måste anpassas? Ska du hänga upp någonting på väggen kan det vara en fördel att sätta extra reglar i stommen, så att du kan vara säker på att dina saker inte rasar ned.

Enklare än det ser ut

Var uppmärksam på att artikeln som guidar dig steg för steg genom inredningen av din bastu är från 2005. Då var vi tvungna att såga delarna på förhand, då vi inte hade ström på byggplatsen i skogen. I dag kan du göra allt med batteriverktyg – till och med arbetet med kap/geringssågen.

De sågade brädorna numreras eller märks upp på annat sätt, och de läggs i buntar och binds ihop. Det är bra att bestämma i god tid hur inredningen ska se ut.

Själva uppförandet av stugan hittar du också en guide för här på sidan. Det är inte säkert att du kan få tag på en exakt likadan byggsats som vi köpte. Men alla regler och goda råd gäller oavsett.

Tänk på säkerheten i bastun

I denna guide får du förutom en utförlig byggvägledning, goda råd för installation av bastuaggregat och skorsten, och koll på vilka regler som gäller. För även om det är mysigt att elda med ved i bastun så krävs det viss försiktighet. Brandsäkra skivor är ett av de element du måste tänka på innan du tänder upp och börjar svettas.

Bastupanelen har satts upp och här snickrar vi stöd för de två lavarna i stugans hela bredd.

Bastupanelen har satts upp och här snickrar vi stöd för de två lavarna i stugans hela bredd.

SERIE: Bygg friggebod, bastu och badtunna

Vid en fantastisk byggtomt vid en sjö långt inne i skogen byggde vi en friggebod som vi inredde till en bastu, samt en härlig badtunna. Se alla delarna av projektet här.

DEL 1: Bygg grund till badtunna och stuga på naturgrund

DEL 2: Bygg en stuga som byggsats på en dag

DEL 3: Inred en friggebod till en bastu

DEL 4: Bygg din egen badtunna

LÄS OCKSÅ: Bygg en härlig utedusch