Har du en idé om vilka grönsaker och växter du vill ha i din trädgård i år? För alternativen är oändliga.
Vi har sammanställt en lista med 10 enkla grönsaker och kryddväxter som du nästan inte kan misslyckas med i din köksträdgård:
1. Morötter
Morötter är en tålig rotfrukt som inte kräver mycket. Allt du behöver göra tidigt på våren är att se till att jorden är vänd och luftig. Sedan är det bara att så fröna på en solig plats i trädgården. Efter det kan de ta hand om sig själva.
Det enda du behöver se till är att jorden är fri från stenar. Även små stenar kan påverka morötternas form och tillväxt.
Det enda kritiska hotet du behöver vara medveten om är morotsflugan, som kan förstöra en hel skörd.
Du kan förebygga skadedjuret genom att så tidigt och använda insektsnät. Det finns också ett gammalt husmorsknep som går ut på att alternera morötter och lök i en rad.
Lökdoften sägs ha en avskräckande effekt på flugorna.
LÄS OCKSÅ: 7 TIPS: Effektiva rabattkanter
2. Gräslök
Gräslök är en tålig ört som kan överleva flera säsonger utan din inblandning.
Om du vill plantera gräslök kan du helt enkelt köpa en planta på sommarmarknaden och plantera ut den.
Gräslök kräver inga särskilda förhållanden, men sol eller indirekt sol är en fördel. Vänta med att plantera gräslök till april - eller tills jorden är över 8 grader Celsius.
LÄS OCKSÅ: 3 kraftfulla vapen mot ogräs
3. Sallad
Sallad är ett bra ställe att börja på om du är nybörjare i trädgårdsarbete. Sallad tål det mesta så länge den har rätt förutsättningar.
Köp salladsfrön på din lokala plantskola och följ de individuella instruktionerna - men allt de behöver är utrymme och ren jord.
Efter sådden behöver du bara rensa ogräs och vattna. När du har skördat den första salladen kan du enkelt så en ny omgång. På så sätt kan du vara självförsörjande från maj till september.
Redaktionen rekommenderar: Bygg din egen odlingslåda
4. Ärtor och bönor
Både ärtor och bönor är bra grönsaker att odla om man har ont om tid. Du kan så redan i mitten eller slutet av mars om väderförhållandena är gynnsamma och varma. Efter sådden är det bara att hålla utkik efter skadedjur, både stora och små.
När det gäller ärtor och bönor är duvor, möss, fasaner och rådjur särskilt förtjusta i att äta de små groddarna och grödorna. Förebygg problemet genom att använda granris som skydd eller insektsnät.
LÄS OCKSÅ: Så gör du hemmagjord såpvatten mot insekter
5. Rosmarin
Rosmarin är en underbar ört som lätt kan överleva i svenska köksträdgårdar. Du kan enkelt köpa en planta från din lokala stormarknad om du bara planterar den i normal till lätt jord.
Efter det behöver den ingen uppmärksamhet. När säsongen närmar sig sitt slut kan du klippa av plantan och lägga grenarna på fönsterbrädan för att torka. Torkad rosmarin är perfekt att använda i marinader, oljor och dressingar.
LÄS OCKSÅ: Bygg ett miniväxthus för fönsterbrädan
6. Timjan
Timjan är viktigt att ha i köksträdgården. Den doftar underbart och är mycket användbar i köket.
Tillvägagångssättet för timjan är detsamma som för rosmarin - köp helt enkelt en planta och plantera den i trädgården eller i en kruka, eventuellt tillsammans med rosmarin. Kryddväxter kan planteras tillsammans, helst nära varandra.
LÄS MER: Mobil odlingslåda för kryddor
7. Persilja
Persilja är en klassisk kryddväxt och bör finnas i varje köksträdgård.
Persilja kan planteras som en mogen växt eller sås från frö - båda är enkla och kräver inga större åtgärder från din sida. Det enda du ska tänka på är att den inte torkar ut under de varmaste perioderna.
LÄS MER: Hydroponisk odling - Så här gör du
8. Rädisor
Rädisor är väl vanligast på midsommarbordet. Man kan dock minska rädissmaken genom att vattna grönsaken ofta.
Rädisan är en god grönsak som kan ätas hel eller finhackad i en sallad. För att odla dina egna rädisor behöver du bara så frön tidigt, eftersom rädisor inte gillar hög värme.
Efter sådd kan du redan förvänta dig att skörda rädisor efter 3-4 veckor. Efter skörden kan du enkelt starta en ny omgång. Det enda du behöver vara medveten om är de små skadedjuren.
LÄS OCKSÅ: 15 tips för en torr trädgård
9. Potatis
Om du har ett uterum eller gott om plats på fönsterbrädan kan du förbereda potatis för förgroning redan i mars. Och när kalendern säger mitten/slutet av april kan du sätta potatisen i grönsakslandet. Därefter tar det cirka 2,5 till 3 månader innan du har din första goda skörd.
För att ge potatisen de bästa förutsättningarna är allt du behöver göra att rensa ogräs och vända jorden. Skördens framgång kan dock vara beroende av markförhållandena. Du bör till exempel inte sätta potatis på samma plats flera gånger. Potatis kan också angripas av olika skadedjur.
10. Rödbetor
Rödbetan har fått ett genombrott och många har börjat odla den vackra rotfrukten igen. Rödbetor finns i alla möjliga sorter, former och färger - det är bara att välja sin favorit. Om du vill så rödbetor kan du börja redan i april och fortsätta till slutet av juni.
Själva rödbetan kräver inte mycket, se bara till att jorden är ren, lätt och ogräsfri. Vissa rekommenderar att man gallrar ut beståndet, men för hushållsbruk är det inte alltid nödvändigt. Vi rekommenderar också att använda bladen från rödbetsplantan till sallader.
Läs mer om köksträdgård