Även om rosmarin ursprungligen kommer från ett varmare klimat kan den lätt odlas i skandinaviska trädgårdar. Rosmarin är inte vinterhärdig, men trivs i krukor och är dessutom mycket lätt att odla och sköta.
I den här artikeln kan du läsa om hur du odlar din egen rosmarinplanta.
Innehållsöversikt
Så här odlar du rosmarin
Det finns många fördelar med rosmarin, och lyckligtvis är den inte svår att odla så länge man är försiktig.
I naturen kan rosmarin bli upp till två meter hög, men när den odlas i krukor eller behållare blir den oftast 30-50 cm hög. Eftersom den inte brukar bli så stor kallas den ibland för jätterosmarin om den blir över 1 meter.
Rosmarin är en vintergrön buske som också kan stammas upp.
Så här gör du:
- Sticklingar eller frön:** Det är lätt att föröka en rosmarinstickling genom att lägga den i vatten tills den bildar rötter och kan planteras i marken. Du kan också använda frön, som kan förgroddas innan de planteras ut.
- Starta med en såbädd: För att säkerställa de bästa förutsättningarna för rosmarinplantan när den växer kan du göra en såbädd med en väldränerad jord. När den blir större kan du plantera ut den. Ska rosmarin planteras i kruka eller utomhus? Det är lättast att odla rosmarin i krukor eftersom de är lättare att skydda mot frost. Men det går bra att plantera den utomhus om du hittar en bra solig plats och skyddar jorden med ett isolerande täcke på vintern. Den kan också växa bra i växthuset året runt. Rosmarin tål minusgrader ner till ca -5 grader.
Att sköta rosmarin
Beskärning av rosmarin är nödvändigt för att bibehålla en frisk växt, men det sker ofta automatiskt när du klipper av kvistar för att använda i matlagning och liknande.
Rosmarin ska vattnas regelbundet, men det är viktigt att den får torka ut helt då och då. Rosmarinplantan ska inte övervattnas eftersom rötterna kan ruttna om de är konstant fuktiga.
Rosmarin i matlagning
Färsk rosmarin smakar gott i otaliga rätter och kan användas i sallader, som smaksättare på grillat kött, på hemmagjord pizza och i grytor.
Torkad rosmarin har en mer koncentrerad smak och kan även användas som krydda i flera rätter.
Det är bara bladen som är ätliga. Men du kan t.ex. lägga hela rosmarinkvistar bredvid köttet när du steker eller vid glöden på grillen.
Vad är rosmarin bra för?
Rosmarin innehåller mycket antioxidanter, vilket är anledningen till att växten bland annat sägs vara bra mot smärta och inflammation.