15 tips för en torr trädgård

Det kan se riktigt fult ut när man varit borta från trädgården under en länge period. Som tur är kan du snabbt piffa till den torra och trista trädgården så att den tar sig igenom sensommaren utan gula fläckar i gräsmattan, vissna växter i krukorna och mycket ogräs.

I den här artikeln hittar du 15 tips som är lätta att följa och som du snabbt kan omsätta i praktiken. På så sätt kan du se till att din trädgård återfår samma frodiga standard som före sommarsemestern.

Det finns tips för gräsmattan, köksträdgården, krukorna, buskarna och träden. Och det finns också tips om hur du skyddar dig mot sniglar, snäckor och andra skadedjur.

Ha det så kul i trädgården!

1. Vänta med att vattna gult gräs

Även om gräsmattan ser gul och vissen ut när du kommer hem från semestern betyder det sällan att den är död. Gräs reagerar på torka genom att gå i dvala och kommer att vakna igen när det får vatten. Därför ska du vänta med att göra något åt gräsmattan tills efter ett skyfall. Då ser man om det finns fläckar där gräset är dött.

Du kan sedan åtgärda detta genom att så nya gräsfrön. I de allra flesta fall kommer gräset dock igång av sig själv så fort det får vatten.

2. Sära på rötterna så att de lättare får fäste

Ofta klarar växter i krukor inte en lång torrperiod, utan man kan behöva köpa nya. För att få en bra start för dina nya växter, välj friska växter med kraftiga rötter. Om rötterna är trassliga måste du separera dem så att de lättare kan etablera sig i den nya jorden.

3. Ta bort ogräs innan det slår rot

Om du har ogräs som du inte vill ska spridas, t ex kirskål, måste du ta bort fröställningarna innan de hinner fröa av sig. Tar man inte bort dessa, sprider sig växterna både via frön och de envisa rotskotten. Maskrosor är också bra att ta bort innan de blommar och fröna flyger iväg.

4. Täck bar jord och begränsa ogräs

Vill man begränsa ogräs bör man minimera platser med bar jord. Du kan till exempel använda gräsklipp som både hindrar ljuset från att få ogräsfrön i jorden att gro och gör det svårt för luftburna frön att etablera sig. Gräsklippet fungerar även som gödningsmedel.

5. Klipp två gånger

Om gräset är väldigt långt när du kommer hem från semestern, bör du överväga att klippa det i två omgångar. Det är bättre än att maskinen ständigt dör eftersom den måste tugga sig igenom allt på en gång. Klipp först med hög klipphöjd, sänk sedan längden.

6. Se upp för sniglar

Om du vill hålla dina växter och grönsaker för dig själv måste du se till att sniglar inte sprider sig i din trädgård. Du kan t ex sätta upp fällor eller använda kopparband på dina planteringskärl som håller sniglarna borta. Om du hittar snigelägg, ta då bort dem.

7. Kontrollera om det finns skadedjur på växterna

Det är tråkigt om dina växter attackeras av bladlöss eller larver. Så håll koll på skadedjuren och ingrip så att de inte sprider sig. Man kan ta bort larver med fingrarna och bladlössen kan tvättas bort med vatten. Du kan också spraya med insektsmedel eller med en lösning av tvål och vatten. Det är en relativt mild form av kemisk bekämpning som är väldigt effektiv mot skadedjur som bladlöss.

8. Ha bra uppbindning

Det är nu som grönsakerna i växthuset verkligen börjar ge frukt. De tynger ner plantan, så se till att de har en rejäl uppbindning. Använd t ex ståltråd med plast runt om. Det skonar växten.

9. Ha inte för hög värme i växhuset

Även värmeälskande växter kan bli för varma. Därför måste du se till att vädra väl när temperaturen närmar sig 30 grader. Om den blir högre ökar risken för sjukdomar.
Överväg att måla glaset med så kallad skuggpasta, en vitaktig massa som appliceras med roller och som vanligtvis håller några månader beroende på nederbörd.

10. Så grönsaker i köksträdgården

Du kanske har möjlighet att så en ny omgång grönsaker i köksträdgården, som sallad, spenat, rädisor och ärtor, när du kommer hem från semestern. Då har du färska grönsaker till sensommaren. Frön kräver vatten för att gro så du kommer att behöva vattna regelbundet om du sår under en torr period.

11. Beskär fruktbuskar när bären plockas

Om grenarna sitter tätt på dina bärbuskar bör du gallra dem. Då kommer det in ljus och luft så att bären kan utvecklas bättre. Det har även en föryngrande effekt på plantan när de äldsta grenarna tas bort. Det är bra att passa på att göra när man ändå ska plocka bären.

12. Sätt krukorna i skuggan

Om du ska åka bort mer än 2-3 dagar i varmt och torrt väder är det bra att ställa krukorna i skuggan. Då klarar de sig mycket bättre och kan därmed hålla några dagar utan vatten, om de är väl vattnade innan.

13. Kom ihåg gödsel - speciellt till växter i krukor

Det är viktigt att du gödslar dina växter under sommaren. Speciellt växter planterade i kruka kommer att ha ett extra stort behov. De behöver gödslas oftare eftersom näringsämnena snabbt försvinner då det är begränsat med jord i en kruka.
Du kan både använda flytande gödsel, som du häller i vattenkannan, eller långsamt verkande fast konstgödsel eller organiskt gödsel som läggs på marken som sakta sjunker ner.

14. Beskär nu och undvik tjuvskott

Om du har fruktträd som behöver beskäras är sommaren en bra tid. Detta beror på att de producerar färre döda löv än om du beskär på vintern då trädets återväxt är större. Det är också lättare att se var man ska beskära om syftet är att skapa mer ljus och luft till frukterna.

15. Nya växter kräver extra vatten

Växter som nyss planterats har inte så stort rotsystem. Det gör dem extra sårbara i torra perioder då de naturligt behöver extra vatten.
Vattna inte bara ytligt utan växterna behöver en rejäl rotblöta.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Trädgården