Att odla ärtor: Så här planterar du ärtor

Ingen köksträdgård är komplett utan ärtor. De växer så att man nästan kan se det och de kan ätas direkt från plantan. Läs om sådd och skötsel av ärtor här och om 4 typer av ärtor: gröna ärtor, spritärtor, sockerärtor och salladsärtor.

Ärtor är en av de enklaste sakerna att odla i din köksträdgård.

Fröna gror inom en till två veckor och stjälkarna växer med en hastighet som nästan syns med blotta ögat.

Klicka på rubrikerna för att gå direkt till det aktuella avsnittet i artikeln.

Så ärtor i flera omgångar

Fröna ska sås från slutet av april när jorden har ackumulerat lite solvärme. Om fröna blötläggs i ljummet vatten över natten innan de sås främjas groningen.

Flera av de vanliga sorterna har tagits fram för yrkesmässig odling. De vill att alla ärtor ska mogna samtidigt så att de kan skördas effektivt med maskiner. Trädgårdsodlare vill däremot kunna plocka färska ärtor under en längre tid. Genom att så nya rader med en till två veckors mellanrum - dock senast i slutet av juni - eller välja flera olika sorter kan säsongen förlängas avsevärt.

LÄS OCKSÅ: Den stora guiden till kryddväxter i trädgården

Så här sår du ärtfrön

Så fröna i 5-6 cm djupa fåror i jorden med 5-8 cm mellanrum. För senare uppbindning är det en bra idé att så i dubbla rader med 10-20 cm mellanrum. Så nästa dubbelrad ca 50 cm från den föregående så att du kan gå in och plocka ärtorna.

Utrymmet mellan raderna kan användas till andra delikatesser som rädisor, spenat och sallad, som utvecklas ganska snabbt och äts innan ärtorna verkligen behöver utrymmet.

Täck över små plantor

Fåglar - särskilt duvor - älskar de nysådda fröna och de nygrodda ärtorna. Täck därför ärtlandet med grenar eller nät tills plantorna är ca 10 cm höga. Sedan är det dags att binda upp dem.

Håll jorden jämnt fuktig

När ärtorna börjar blomma och senare bildar baljor är det viktigt att hålla jorden jämnt fuktig. Annars blir ärtorna snabbt sega och mjöliga. Detta händer också om baljorna blir för feta på plantan. Skörda ofta - helst dagligen. Det är ett extra nöje att gå runt ärtlandet och plocka en handfull till salladsskålen eller bara för att äta på plats.

Gödning av ärtor

Det är sällan nödvändigt att gödsla ärtor.

Precis som bönor samlar ärtor kvävebildande bakterier och är därmed självförsörjande på näringsämnen. Näringsämnena stannar kvar i jorden efter skörden och är ett värdefullt tillskott till krävande växter som kål året därpå.

Kaniner gillar ärthalm

Den näringsrika jorden efter ärtorna kan också användas för att plantera grönkål, som klarar den kommande vintern. Eller så kan du så en omgång spenat i augusti för att äta innan vintern sätter in.

Kaniner och andra husdjur är för övrigt mycket förtjusta i den skördade ärthalmen.

LÄS OCKSÅ: 15 tips för en torr trädgård

4 olika sorters ärtor

gröna ärtor, spritärtor, sockerärtor och salladsärtor.

1. Gröna ärtor

Gröna ärtor är vanliga i trädgårdar. Det finns ett antal sorter med höjder från 40-50 cm och upp till ett par meter. De låga och medelhöga är lättast att plocka.

2. Spritärtor

Spritärtor odlas numera sällan. De är inte lika söta som gröna ärtor och smaken kan vara lite bitter. Men de är tåliga och går snabbt att få ätklara. Detta är den typ som används för att göra gula ärtor.

3. Sockerärtor

Sockerärtor har inte det hårda skalet i baljorna och kan därför ätas hela. De bör skördas medan baljorna fortfarande är platta och krispiga. Sorterna blir mellan 40 och 75 cm långa.

4. Salladsärtor

Salladsärtor är en korsning mellan gröna ärtor och sockerärtor. Skidorna är extra söta och äts med ärtorna inuti. Sorterna varierar i höjd på samma sätt som sockerärtor.

LÄS OCKSÅ: Så odlar du squash i växthuset och på friland

Uppbindning av ärtor

Den enklaste formen av uppbindning är att helt enkelt sticka kvistar från beskärning av träd och buskar i marken på båda sidor om de dubbla raderna. Detta är tillräckligt för ärtor med en höjd av 60-70 cm. Ett snyggt vävverk av bambu-, hassel- eller pilkäppar mellan de dubbla raderna kan göra ärtrabatten till ett mycket dekorativt inslag i köksträdgården.

Eller så kan du slå ner käppar i marken i slutet av ärtraderna och dra tråd, snöre eller nät mellan dem och mellan dubbelraderna. Detta ger ett stadigt fäste även för meterhöga ärtsorter.

LÄS OCKSÅ: Uppbindning