Så här odlar du rädisor

Rädisor är snabbväxande och kan därför sås flera gånger under säsongen. Det är inte svårt att odla rädisor i trädgården, men du kan också enkelt lyckas med rädisor i krukor. Läs här hur du sår och odlar rädisor i köksträdgården eller i krukor.

Rädisor är en läcker grönsak, eller snarare rotfrukt, som är riktigt lätt att odla i trädgården. De växer snabbt och den röda roten kan planteras om och om igen under större delen av sommaren.

I den här artikeln kan du läsa om hur du sår rädisor för maximal avkastning, både i köksträdgården och i krukor.

Så här odlar du rädisor

Du kan börja så rädisor i köksträdgården redan i april.

Rädisorna växer så snabbt att du kan skörda redan 3 eller 4 veckor efter sådd.

Så här gör du:

  1. Gör en fåra i jorden med ett djup på cirka 1 centimeter.
  2. Placera fröna i fåran med 2-3 centimeters mellanrum.
  3. Täck fröna med jord och vattna försiktigt.
  4. Se sedan till att jorden är fuktig men inte blöt.
  5. När rädisorna börjar gro gallrar du plantorna så att det bara är 2-3 centimeter mellan varje grodd så att rädisorna får tillräckligt med plats att växa.
  6. Efter 3-4 veckor kan du skörda de första rädisorna. På sommaren tar det ännu kortare tid. Du kan mycket väl plantera dina rädisor som radmarkörer mellan dina andra växter som inte växer lika snabbt.

Rädisor i krukor

Eftersom rädisor inte tar mycket plats och är lätta att så är det perfekt att så rädisor i krukor, planteringskärl eller odlingslådor.

Om du sår rädisor i krukor, se till att du väljer en lite bred kruka som är minst 15 centimeter djup. Det bör vara tillräckligt med utrymme för rädisorna.

Placera krukorna på en ljus plats där rädisorna inte heller blir för varma, eftersom rädisor blommar snabbare om de står på en mycket varm plats.

Skötsel av rädisor

Rädisor kräver inte mycket vård och uppmärksamhet. Det enda viktiga när du odlar rädisor är att hålla jorden fuktig. Du bör därför vattna regelbundet. Detta är särskilt viktigt när du odlar rädisor i växthus.

Du behöver inte heller gödsla jorden, eftersom rädisor kan växa och trivas i vanlig trädgårdsjord.

Rädisor kan angripas av skadedjur och sjukdomar precis som de flesta andra grödor i grönsakslandet. Om du märker av skadedjur i dina rädisor, till exempel mördarsniglar, jordloppor eller kållarver, bör du rensa raden av rädisor och plantera några nya någon annanstans. Eftersom de växer så snabbt, är det inte värt att börja bekämpa skadedjuren.

Du kan se om rädisor är angripna av skadedjur genom att det blir hål i de röda stjälkarna.

Skörd av rädisor

Rädisorna är klara att skörda när du kan se toppen av roten skjuta upp ur jorden. Om rädisorna ser mycket tunna ut kan du behöva vänta lite med att skörda dem, såvida du inte har sått en sort som inte blir så tjock. En allmän tumregel är att ju tjockare eller större rädisorna får växa, desto skarpare och starkare blir smaken.

När du skördar rädisor drar du dem helt enkelt rakt upp ur marken, på samma sätt som morötter.

Så snart du har skördat kan du plantera en ny rad med rädisor. På så sätt blir du självförsörjande på rädisor under hela säsongen. Under sommarmånaderna kan du skörda och så rädisor ungefär varannan vecka.

Vissa rädisor kan ha en lite stark smak, men om du skördar dina rädisor tidigt får de en mildare smak.

3 sorters rädisor

Det finns många olika sorters rädisor, till och med i olika färger.

Nedan följer 3 rädisor som alla är lätta att odla i köksträdgården:

1. Cherry Belle

En rund och helt röd rädisa som påminner om ett körsbär, därav namnet. Denna sort kan ha både en skarp och mild smak, beroende på hur länge de växer innan de skördas.

2. Istap

Denna rädisa är vit och långsträckt, därav namnet ”istapp”. Rädisorna kan bli upp till 10-15 cm långa och har en något starkare smak än andra rädisor.

5. French Breakfast

Rädisan som de flesta känner igen den - röd med en vit spets. Den här sorten blir långa, tunna rädisor med mild smak.