Värmepump

Med en värmepump kan du minska uppvärmningskostnaden. Men vilken sort ska du välja? Var ska den placeras? Och hur kan du gömma undan den lite bakom ett diskret skydd? Alla dessa och många andra frågor om värmepumpar får du svar på här.

  Luftvärmepump – halvera din värmekostnad!

  Det kan vara dyrt att hålla värmen uppe runt 20 grader i bostaden eller stugan när det inte finns billig fjärrvärme att tillgå. Men det finns en billig lösning: LUFTVÄRMEPUMPEN. Den ger effektiv och behaglig värme hela året för en låg kostnad.

  En värmepump är det perfekta valet om du vill minska dina värmekostnader. I varje fall om du är beroende av el, olja eller dyr fjärrvärme – och när du vill värma upp en sommarstuga eller ett torp, där det inte finns andra värmekällor än en kamin. För även om värmepumpen får sin energi från elektricitet så kan pumpen utnyttja elektriciteten mycket effektivt.

  Luftvärmepumpen gör kyla till värme

  Värmepumpen kan något som ger den nästan en magisk förmåga. Den kan skapa värme av kyla eller rättare sagt: den kan utnyttja skillnaden mellan värme och kyla till att skapa värme. Denna teknik gör att det behövs endast en smula ström för att driva pumpen. De allra mest effektiva pumparna ger fyra-sex gånger mer energi än vad de använder.

  Välj rätt när du köper luftvärmepump

  De senaste åren har det dykt upp en mängd luftvärmepumpar på marknaden, men alla är inte lika bra. När de första pumparna kom för ett 10-tal år sedan skröt många tillverkare om den höga effektiviteten. Men det visade sig senare att man mätte effektiviteten vid + 7°C och det kan ju bli åtskilligt kallare i Sverige. Vid minusgrader var en del pumpar rätt dåliga.

  Idag ställs större krav på informationen men du ska ändå tänka dig för innan du köper. Väljer du en av de enklare som endast levererar varmluft, så måste du ta reda på hur du ska få varmt vatten i kranarna och radiatorerna. Kanske från en luft-till-vatten pump?

  Skydd för luftvärmepumpen – gör det själv

  Det finns mycket gott att säga om luftvärmepumpen, men vacker är den inte. En äkta gör det självare bygger så klart ett eget hus för luftvärmepumpen. I denna artikel får du en utförlig byggbeskrivning för hur du själv kan bygga ett hus för luftvärmepumpen: Bygg ett hus luftvärmepump.