Värmepumpshus

En värmepump är en bra värmekälla, men den är inte direkt en utsmyckning på husväggen. Här visar vi hur du gömmer åbäket med ett snyggt värmepumpshus.

Man kan inte säga att värmepumpen är snygg och därför är det ganska förnuftigt att dölja den. Det finns faktiskt färdiga värmepumpshus att köpa, men de passar inte alla pumpar och det blir billigare att bygga ett själv. Då kan du dessutom anpassa måtten perfekt efter din egen värmepump. Storleken på den del som står utomhus varierar ju en hel del. Vårt värmepumpshus kostade endast runt 850 kr.

LÄS OCKSÅ: Bygg ett billigt värmepumpshus för bara 400 kr.

När du bygger ett hus för pumpen är det viktigt att det är så stort att det är minst 10 cm mellan pumpen och värmepumpshuset - på alla sidor – och att värmepumpshuset får en mycket luftig konstruktion så att pumpen kan suga till sig all luft den behöver.

Vårt enkla värmepumpshus består av tre ramar och ett tak. Balksida behövs ju inte då pumpen står mot fasaden. Varje ram har ett luftigt ”galler” av lister med stora hål som garanterar luftcirkulation.

Värmepumpshus från A-Ö

I artikeln som du kan ladda ner på sidan, får du en komplett byggbeskrivning till hur du bygger värmepumpshuset. Vi visar, steg för steg, hur du:

  • bygger ramarna
  • flätar ihop listerna
  • montererar taket på ramarna.