Värmepumpsskydd med god luftcirkulation

Värmepumpen är genialisk när det handlar om effektivitet och besparingar på värmekostnaderna. Men vacker är den inte. Se hur du döljer utedelen bakom ett värmepumpsskydd som tillåter god luftcirkulation.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
4 timmar
Pris
1000 kronor
Värmepumpshus

En värmepump är en bra värmekälla, men den är inte direkt en utsmyckning på husväggen. Här visar vi hur du gömmer åbäket med ett snyggt värmepumpshus.

Intro

Man kan inte säga att värmepumpen är snygg och därför är det ganska förnuftigt att dölja den. Det finns faktiskt färdiga värmepumpshus att köpa, men de passar inte alla pumpar och det blir billigare att bygga ett själv. Då kan du dessutom anpassa måtten perfekt efter din egen värmepump. Storleken på den del som står utomhus varierar ju en hel del. Vårt värmepumpshus kostade endast runt 850 kr.

LÄS OCKSÅ: Bygg ett billigt värmepumpshus för bara 400 kr.

När du bygger ett hus för pumpen är det viktigt att det är så stort att det är minst 10 cm mellan pumpen och värmepumpshuset - på alla sidor – och att värmepumpshuset får en mycket luftig konstruktion så att pumpen kan suga till sig all luft den behöver.

Vårt enkla värmepumpshus består av tre ramar och ett tak. Balksida behövs ju inte då pumpen står mot fasaden. Varje ram har ett luftigt ”galler” av lister med stora hål som garanterar luftcirkulation.

Instruktion

01
Snickra ramar 3 Steg

Varje ram har tillverkats av lister med två olika bredder. De främre listerna är 15 x 70 mm standardlister och de bakre är 21 x 55 mm (kapas av 70 mm lister). När listerna sätts ihop bildas en fals som ”gallret” kan sättas fast i. Det är viktigt att alla lister kapas vinkelrätt. Har du en kap- och geringssåg använder du den.

Huset består av tre ramar: två sidor och en framsida. Här visar vi hur en sida sätts ihop och tekniken är densamma för alla sidorna. Huset passar en utedel på 54 x 78 x 26,5 cm, men du kan lätt ändra måtten om du vill.

1

Listerna till ramarna sätts ihop. Lägg ut listerna D och lägg sedan listerna B ovanpå med kortändarna kant mot kant. Stryk på trälim där listerna möts och lås med 3 x 30 mm skruvar. Kolla med en vinkel.

2

Fäst listerna C och F. Listerna C ska oprecis passa mellan listerna B. Listerna F ska sedan tryckas in mellan listerna D och under listerna B. När listerna har kapats stryks de med lim och hålls fast med tvingar.

3

Nu bildas en fals i ramen och den är 21 mm djup och 15 mm bred. Falsen gör det lätt att fästa de snedställda listerna.

02
Fläta ihop listerna 6 Steg

Det finna gallerliknande mönstret på de tre sidorna görs av 9 x 33 mm hyvlade lister. De fästs på snedden i falsarna i ramarna och skärmar av pumpen utan att spärra för den mängd luft pumpen slukar.

Det är klokt att vara noggrann när du mäter för de första listerna, för då kan du använda dem när du mäter för listerna i det andra laget. Var mycket noga med att placera listerna på samma avstånd från varandra så att hålen mellan listerna blir lika stora.

1

Kapa alla de snedställda listerna K i 45° i den ena änden. Längden ska vara så tätt som möjligt på färdigt mått. Använd en geringssåg så går det lätt.

2

Markera listernas placering på en skiva och markera ramen med hjälplister så blir det lätt att mäta för listerna och sedan sätta dem på samma avstånd från varandra. Börja med den längsta listen i ena hörnet.

3

Markera var listerna ska kapas i den andra änden. Där de sticker ut förbi hjälpskivans kant ska de sågas av i 45°. Kapa listerna två i sänder så har du till det andra laget av ”gallret”.

4

Spika fast listerna i första laget. Kolla att den första listen sitter exakt och gör ev. ett par avståndsklossar att lägga mellan övriga lister. Stryk lite lim på listerna och fäst dem sedan med 20 mm dyckertar.

5

Montera det andra laget lister. Börja med de två långa listerna och fördela resten åt sidorna. Se till att hålla samma avstånd mellan listerna så att hålen blir kvadratiska. Fäst med lim och 30 mm dyckertar.

6

Nu är den snygga sidan klar. Listerna har fördelats med lika stort avstånd mellan varje och hålen är kvadratiska, vilket ger ett fint intryck. Nu snickrar du den andra kortsidan och framsidan på samma sätt.

03
Lägg tak över de tre sidorna 4 Steg

Taket ska göras lite större än ramen (som består av tre sidor) så att det sticker ut en bit både framtill och på de två kortsidorna. Taket gör vi här av f ällpanel som fästs på tre reglar.

Det blir nödvändigt att såga av den ena brädan lite på längden för att få rätt storlek på taket eller också låter du det sticka ut extra mycket framtill. Taket läggs på kilar som har fästs ovanpå kortsidorna. Kilarna görs av en bräda som sågas av snett. Om du vill fäster du taket med gångjärn.

1

Såga till en kil G att fästa ovanpå varje kortsida. Kilarna görs av en 150 mm bred bräda och sågar du rätt får du två kilar av en brädbit. Fäst kilarna på insidan med en listbit som limmas och skruvas fast.

2

Lim och skruva fast kilen G på sidan. Limma också på undersidan innan du skruvar fast den med 4 x 60 mm skruvar. Kilen sticker ut 3,5 cm från framsidan vilket motsvarar framsidans tjocklek.

3

Fäst nu fronten på sidorna. Den ska limmas och skruvas fast med tre 4 x 60 mm skruvar på varje sida. Se till att kilens spets nu hamnar plant med framsidan.

4

Sätt ihop taket av fjällpanel H som kapas till rätt längd. Brädorna fast på de tre spikreglarna J med 4 x 40 mm skruvar.

Material

21 x 55 mm hyvlat trä

 • 2 främre bitar (A) à 107 cm
 • 4 sidobitar (B) à 50 cm
 • 6 främre bitar (C) à 54 cm

15 x 70 mm hyvlat trä

 • 6 främre bitar (D) à 65 cm
 • 2 främre bitar (E) à 93 cm
 • 4 sidobitar (F) à 36 cm

9 x 33 mm hyvlat trä

 • C:a 18 meter (K)

22 x 150 mm sågat trä

 • 2 kilar (G) till taket à 53,5 cm

25 x 120 mm fjällpanel

 • 6 brädor (H) till taket à 115 cm

22 x 45 mm hyvlat trä

 • 3 reglar (J) til taket

Dessutom:

 • Trälim, vattenfast Skruvar, 3 x 30, 4 x 40, 4 x 60 mm Dyckert, 20 och 30 mm

Ritning

Så här har huset byggts

Husets framsida och kortsidor har försetts med ett antal lister K, som har satts fast diagonalt för att bilda ett spaljéliknande mönster - ett ”galler”. Listerna fästs i falsen på varje ram. Taket är av fjällpanel H som har fästs på tre tvärreglar J.

Så här har huset byggts

Tips & Tricks

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

  Andra läser just nu ....

  Mer i samma kategori Värmepump