Genial värmepump: Värmepumpen är ett effektivt, billigt och miljövänligt sätt att värma upp ditt hus på.

Värmepumpen är ett effektivt, billigt och miljövänligt sätt att värma upp ditt hus på. Och så är den dessutom mycket mer än bara en avancerad värmefläkt. Den ser till att luften i huset rengörs flera gånger per dag, och att det är en bra temperatur i dina rum. Den tar upp pollen, och den kan kyla ner rummet den sitter i om det är en väldigt varm sommardag.

Du kan placera värmepumpens innedel i ett enda rum, eller så kan du sätta upp innedelen i flera rum, så att hela huset värms upp. Om du behöver en eller flera utedelar, vet montören det. Det beror på förutsättningarna.

LÄS OCKSÅ: Värmepumpsskydd: Så bygger du det själv

Naturligvis även på nätet

Värmepumpar kan fjärrstyras – antingen från en traditionell fjärrkontroll eller via din telefon. Naturligtvis kan den även fjärrstyras via wi-fi, så att du kan kontrollera, styra och ställa in din värmepump oavsett var i världen du befinner dig. De avancerade modellerna kan själv reglera effekten, helt utan din inblandning.

Pris och kvalitet hänger ihop

De billiga värmepumparna du kan köpa (även hos en del montörer), är inte nödvändigtvis ett bra köp. De kan vara tillverkade för att fungera i andra klimat än de skandinaviska.

De gör utan tvekan nytta i ett varmt och torrt klimat, ex. i Sydeuropa, men här uppe, där det både kan vara väldigt kallt och mycket fuktigt under en del perioder ska du ha en anläggning som är byggd för våra förhållanden. De anläggningarna kostar mer än andra.

Vi kommer inte rekommendera specifika märken här, men titta runt på nätet, och läs användares och tillverkares rekommendationer. Räkna med priser från 25-30 000 kr. inkl. montering.

Förstå dig på värmepumpen

I den här gör det självbeskrivningen går vi igenom värmepumpen och dess funktioner. Du kan bland annat lära dig hur kyla blir till värme, se hur värmepumpen skapar cirkulation och fördelar värmen jämnt i rummet, och läsa om varför den är så bra med hänsyn till fukt.

Lycka till!