Så här blir kyla till värme
Din värmepump klarar att dra ur varm luft ur kall luft - och det är egentligen inte alls så mystiskt när man har förstått principen.
Först av allt dras utomhusluften in i värmepumpens utedel, där det i ett långt rör ligger en särskild vätska som suger upp den värme som finns i utomhusluften - även om det bara handlar om några få grader.
Det uppvärmda kylämnet förs förbi ett iskallt kylmedel som vid uppvärmning förvandlas till gas. Denna gas åker in i en kompressor, och när gasen komprimeras (trycks samman), blir den varm. Den varma gasen leds upp till värmepumpens innedel, där den passerar en värmeväxlare som drar ur värmen och värmer upp den luft som sugs in i innedelen. Nu blåses den varma luften ut i rummet, och den kylda gasen skickas i retur till utedelen, där den svalnar och blir till en vätska.
Principen är densamma som i ditt kylskåp, det är därför det är varmt bakom kylskåpet.

Pollen
Med ett pollenfilter får du extra nytta av din värmepump, när den fångar upp ex. björk innan du andas in det.
När inomhusluften passerar värmepumpen fångas massor av partiklar upp i pumpens filter. Det är primärt damm, men har du investerat i ett pollenfilter får du även tag i en del av de pollen som tar sig in i huset varje gång du öppnar dörren. Din värmepump rengör i övrigt luften från annat än damm och pollen; den tar även dålig lukt. Det är en funktion du blir glad över om du har lagat mat och köksfläkten inte riktitg har orkat med matoset som spridit sig i rummet.
Filtret i din värmepump rengörs av montören vid den årliga tillsynen. Ett igentäppt filter fångar nämligen inte upp damm eller pollen, och det kostar dubbelt så mycket i el när pumpen ska blåsa ut luften genom det. Med det i åtanke bör du själv ta ut filtret med jämna mellanrum och låta dammsuga det. Du öppnar bara fronten på innedelen och tar ut filtret. Nu kan du börja dammsuga!
Cirkulation
Luft i rörelse ger ett behagligt inomhusklimat, där värmen är jämt fördelad i rummet samt mellan golv och tak.
I det rum där värmpeumpens innedel är monterad kommer det vara en konstant cirkulation av luften. Det gör att det kommer vara lika varmt vid golvet som uppe vid taket. Den stadiga luftströmmen gör dock att du ska fundera noga över var du placerar innedelen.
Om du sätter den högt i rummet ska du se till att den inte blåser ner i huvudet på dem som uppehåller sig i rummet. Precis över matbordet eller rakt mot dubbelsängen är en dålig idé. Väljer du en golvmodell ska du tänka på att den kan göra det dragigt kring fötterna om du sitter för nära den. Golvmodellen kan även få dammet att virvla upp från golvet.
En bra placering kan vara 50-60 cm ovanför golvet - och idag kan du faktiskt få modeller som ser snygga ut i rummet, så du inte behöver dölja dem.
Fukt
En värmepump avfuktar inte luften, men den skapar cirkulation, så att fukten inte sätter sig på husets väggar och möbler.
Det går att köpa en värmepump med avfuktare, men de förbrukar oproportionerligt mycket el. Har du en fuktig källare rekommenderas att du sätter upp en ordentlig avfuktare. Den är både billigare i el och mer effektiv.
Men bara det att värmepumpen bidrar till att få igång luftcirkulationen, är en fördel när vi pratar fukt. Fukten hinner inte sätta sig på ytorna i huset.
Det billigaste sättet att bli av med fukt i huset är genom att vädra. Oavsett om du har värmepump eller ej, ska du se till att vädra i 8 minuter 3 gånger om dagen. Du behöver inte stänga av värmepumpen eftersom du vädrar relativt korta stunder åt gången.
Kyla
En värmepump är även en klimatanläggning, som kan kyla ner luften i huset.
Om sommaren kan du använda din värmepump till att kyla ner luften i huset. Du ska dock vara uppmärksam på att det kostar pengar - inte mer än när du använder pumpen till uppvärmning, men ofta har man ju ingen värme på under sommaren, så kostnaden blir lite extra.
Väljer du att ställa in pumpen på kyla ska du vara uppmärksam på att stänga fönster och dörrar, samt begränsa nedkylningen till rummet där innedelen är monterad. Annars kommer anläggningen att överarbeta, utan att du märker effekten. Sätt heller inte innetemperaturen till mer än 5-8 grader under utomhustemperaturen, eftersom skillnaden annars kommer bli för stor när du rör dig ut och in. Och det finns ju ingen anledning att råka bli förkyld.
När du letar efter värmepumpar på nätet ska du veta om att alla värmepumpar kan kyla, medan inte alla airconditio-nanläggningar (klimatanläggningar) kan värma.