4 bra alternativ till värmepumpsskydd

Gör Det Självs läsare har effektivt gömt undan utedelen till sina värmepumpar. Se fyra snygga förslag på värmepumpsskydd här och bli inspirerad att bygga ditt eget.

1. Utekök med osynlig värmepump

"När vi byggde vårt nya utekök integrerade vi också ett hus till vår luftvärmepump. Den har placerats till höger bakom galler med lite större mellanrum." -M.S.

Bara rörledningen i väggen avslöjar att det gömmer sig en värmepump i det snygga uteköket.

2. Smart litet hus för luftvärmepumpen

"Jag har gjort ett litet hus av tryckimpregnerat trä för värmepumpen. Huset har fått en ganska luftig konstruktion med hål på framsidan som motsvarar fläkten. Taket är av kompositträ och lutar en aning för att vatten ska kunna rinna av. Men det kan också fällas ner och användas som bord." -O.J.

Taket kan fällas ner plant så att det kan fungera som bord.

3. Värmepumphus med flexibelt tak

"Vi har skaffat en värmepump och den bästa placeringen för ”utedelen” var på vår terrass, där vi samlas varje dag hela sommaren. Eftersom värmepumpen inte är särskilt snygg byggde jag ett hus till den.

Huset har en ganska enkel konstruktion – i princip en låda på ben med två fasta sidor och en framsida klädd med lameller (vilket passar fint ihop med jalusiluckorna på villaväggen). Huset saknar baksida för att pumpen ska få mycket luft. Upptill har huset ett sluttande tak för att regn- och smältvatten ska kunna rinna bort, men taket är så flexibelt att det kan fällas ner till vågrätt läge och användas som serveringsbord när vi grillar.

Nu är värmepumpen skyddad mot väder och vind och samtidigt har familjens grillmästare fått ett extra arbetsbord.!" -O.T.

Värmepumpen har placerats i detta eleganta hus, som också kan användas som serveringsbord när man har fällt ner taket.

De kilformade gavlarna under taket kan skjutas in och taket fällas ner till vågrätt och fungera som bord.

Hela framsidan består av lameller för att luften ska kunna cirkulerarunt värmepumpen.

4. Trevligt hus för värmepumpen

"Det irriterade mig att värmepumpen på ena sidan av villan var så iögonfallande. Därför snickrade jag ett luftigt hus åt pumpen. Huset består av två ramar och på dessa har jag fäst lister med lite luft mellan varje. Listerna har sedan målats med samma färg som fasaden. För att det inte ska regna in i pumpen ligger det ett snedställt tak ovanpå listerna. Taket kan lätt lyftas av om jag behöver komma åt värmepumpen." -E.B.

Pumphusets lister har målats med samma färg som fasaden.

    Mer i samma kategori Värmepump