Så här slipper du oljud från värmepumpen

Funderar du på att köpa värmepump, läs då det här först. Vi berättar för dig hur du hittar en tystlåten modell och placerar den så att den stör så lite som möjligt.

Värmepumpens klumpiga utedel är ur bullersynpunkt den riktigt stora syndaren. Så är det oavsett om det handlar om en luft-till-luft- eller luft-till-vatten-anläggning. Oväsendet beror självklart på anläggningens storlek, men den generella tendensen är att de billigaste modellerna även är de som låter mest. De värsta för ett oväsen på upp till 72 dB, vilket motsvarar ljudtrycket från en trafikerad väg. Om du inte tänker dig riktigt noga för när utedelen sätts upp, riskerar du även att förstärka ljudnivån.

Utedelen ska i all enkelhet stå på ett hårt och solitt underlag. Värst kan det vara om du placerar den på ett trädäck med luft under trallbrädorna.

LÄS OCKSÅ: Värmepumpsskydd: Så bygger du det själv

Grannsämjan sätts på spel

En annan faktor du ska ta med i beräkningen när du väljer placeringen av utomhusdelen är din granne. Det finns ingen anledning att utmana den fina grannsämjan, och det finns även kommunala fastställda gränser för hur mycket du (och din värmepump) får låta. Dessa gränser är så låga att du faktiskt riskerar att behöva ta bort den igen om den mindre toleranta grannen lyckas med en eventuell överklagan.

Lösningen på alla utmaningar är naturligtvis att tänka sig för och med omtanke planera den bästa placeringen av utedelen.

Utedelen behöver inte nödvändigtvis placeras i närheten av innedelen, och hos de flesta värmepumpar kan de två delarna i praktiken monteras på ett avstånd upp till 20 meter från varandra, och ibland längre.

Så kort sagt handlar det om att välja den tystaste modellen, samt placera utedelen där den stör dig och grannarna minst.

I den här gör-det-självbeskrivningen kan du läsa hur du hittar en tystgående modell, och så får du 10 goda råd vid placeringen av värmepumpens utedel, så att du slipper oljud.

Så mycket får din värmepump låta

Det är din kommun som beslutar de exakta gränsvärdena du måste följa gentemot dina grannar. De flesta kommuner använder Boverkets riktvärden som du kan se här i tabellen till höger. Bor du exempelvis i en vanlig villa får värmepumpen högst avge en ljudnivå på 40 dB från kl. 22 på kvällen till kl. 6 på morgonen. Dag- och kvällstid är gränsvärdet 45 dB.

Det betyder decibel

Decibel, förkortat till dB, är en måttenhet för ljudstyrka, där även små skillnader gör stor skillnad. Exempelvis kommer en värmepump som avger 60 dB, låta tio gånger mer än en med en ljudnivå på 50 dB. En ökning med endast 3 dB betyder en fördubbling av ljudtrycket.

Så hittar du en tyst värmepump

Det gäller självklart att välja en värmepump som låter så lite som möjligt, och här gäller det att du lär dig att ”koda av” energimärkningen. Vi visar dig hur. Energimärkningen berättar bl.a. hur mycket oväsen värmepumpens inne- och utedel avger. Den berättar även hur mycket el den förbrukar på att producera värme och kyla.

Montören, som är den som installerar systemet åt dig, har garanterat även en del goda råd och förslag, samt troligtvis även en rad modeller som hen rekommenderar.

Så hittar du en tyst värmepump

10 goda råd vid placering av utedelen

  1. Placera den en bit bort från sovrumsfönster och uteplatser- både dina egna och grannarnas.
  2. Håll ett bra avstånd. Är detta inte möjligt kan du försöka skärma av med en häck, buskar eller ljudskärm.
  3. Undvik att placera utedelen på lätta konstruktioner som förstärker oväsen och vibrationer, ex. ett trädäck.
  4. Se till att det är en mjuk beläggning mellan utedelen och grannen. Gräs absorberar effektivt ljud (i motsats till hårda ytor som ex. plattsättning).
  5. Placera gärna utedelen så att en trädgårdsbod eller likn. skärmar av ljud.
  6. Ställ utedelen direkt på terrängen om det är möjligt - tung jord absorberar effektivt vibrationer.
  7. Sätt eventuellt gummitassar under utedelens hörn. Det begränsar också vibrationerna.
  8. Ställ upp en ljudskärm. Det kan dämpa med 5-10 dB.
  9. Montera utedelen med sidan mot husets fasad, om det finns plats för det. Det gör inte att den för mindre oväsen, men du håller det mesta av bullret på din egen sida.
  10. Se till att utedelen inte står tätt upp mot fasaden. Det ska finnas lite luft mellan.
10 goda råd vid placering av värmepump

Gjut eventuellt en platta till utedelen. Då är du säker på att pumpen står stabilt.

Enorm skillnad på ljudnivåer

Ju mer din värmepumps utedel låter, desto större hänsyn ska du ta till din omgivning. Även om skillnaden i decibelangivelser kanske låter blygsamma på pappret, så är det en enorm skillnad på en utedel som avger 72 dB, och en som endast avger 60 dB.

Modellen med de 60 dB kan du nästan placera var du vill, i motsats till den andra.

60 DECIBEL

Placerad med baksidan mot fasaden kommer ljudet från denna utedel minska till 40 decibel på endast 5 meter. I praktiken innebär det att du inte behöver oroa dig över placeringen. Montera den där det är snyggast och mest praktiskt.

72 DECIBEL

Här behöver vi komma ända ut till 14 meter innan ljudnivån har fallit från 72 till 40 decibel. Oavsett var du placerar utedelen längs med fasaden, kommer ljudnivån vara för hög mot grannarna om du bor i ett klassiskt villakvarter.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Värmepump