Lim

Det finns otaliga valmöjligheter när man ska köpa lim. Här får du vägledning och hjälp med vilket lim du ska använda, och hur det ska användas.

  Lim

  Det finns oändligt med möjligheter när man ska köpa lim. Varje limsort har sin egenskap, fördelar och nackdelar, som gör den speciellt lämplig för ett ändamål men samtidigt helt olämplig för ett annat. Därför har vi på denna sida samlat en rad gör-det-självbeskrivningar och hjälp till vilken sorts lim du ska använda, och lika viktigt - hur du använder den. Här går vi igenom de vanliga limtyperna:

  • Trälim
  • Tvåkomponentlim / Epoxilim
  • Spraylim
  • Montagelim

  Trälim

  Trälim är nog det vanligaste lim bland hemmafixare och ett måste i varje verkstad. De flesta sorterna tål frost och kan användas både ute och inne.

  Tvåkomponentlim / Epoxilim

  Tvåkomponentlim (eller 2-komponentlim) ska blandas vid användning och kan användas på i stort sett alla fasta material. Den fyller fogar och härdar på kort tid. Plastic Padding Super Epoxy är en av världens starkaste lim, och du blandar det lätt eftersom epoxilimmet kommer i en dubbeltub, som doserar limmet helt korrekt varje gång.

  LÄS OCKSÅ: Så använder du epoxilim

  Spraylim

  Fördelen med spraylim är att sprayen lätt ger en effektiv spridning på ex. tyg, metall, plast och liknande. Spraylimmet finns i flera olika styrkor och till flera olika material.

  Montagelim

  Montagelim är lite av en superman, som du kan limma med på de flesta ytor. Montagelim kan användas när två material ska limmas samman, där det finns en springa mellan materialen. Tuben påminner mycket om en silikontub och doseringen görs på samma sätt - med en fogpistol.

  LÄS OCKSÅ: Montagelim - lim som håller för allt

  Ankarmassa

  Ankarmassa) är genialt, om du ska göra en solid och säker förankring i ex. en tegelvägg som är en smula porös, eller som inte tål trycket från andra typer av förankringar utan att stenarna går sönder.

  Ankarmassa fungerar som så att du först borrar ett hål, som dammsugs helt rent från damm. Sedan sprutas lim ner i hålet, och en gängstång trycks ner i limmet. När limmet har torkat kan gängstången användas till förankring.