Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Lim

Det finns otaliga valmöjligheter när man ska köpa lim. Här får du vägledning och hjälp med vilket lim du ska använda, och hur det ska användas.

Lim

Det finns oändligt med möjligheter när man ska köpa lim. Varje limsort har sin egenskap, fördelar och nackdelar, som gör den speciellt lämplig för ett ändamål men samtidigt helt olämplig för ett annat. Därför har vi på denna sida samlat en rad gör-det-självbeskrivningar och hjälp till vilken sorts lim du ska använda, och lika viktigt - hur du använder den. Här går vi igenom de vanliga limtyperna:

  • Trälim
  • Tvåkomponentlim / Epoxilim
  • Spraylim
  • Montagelim

Trälim

Trälim är nog det vanligaste lim bland hemmafixare och ett måste i varje verkstad. De flesta sorterna tål frost och kan användas både ute och inne.

Tvåkomponentlim / Epoxilim

Tvåkomponentlim (eller 2-komponentlim) ska blandas vid användning och kan användas på i stort sett alla fasta material. Den fyller fogar och härdar på kort tid. Plastic Padding Super Epoxy är en av världens starkaste lim, och du blandar det lätt eftersom epoxilimmet kommer i en dubbeltub, som doserar limmet helt korrekt varje gång.

LÄS OCKSÅ: Så använder du epoxilim

Spraylim

Fördelen med spraylim är att sprayen lätt ger en effektiv spridning på ex. tyg, metall, plast och liknande. Spraylimmet finns i flera olika styrkor och till flera olika material.

Montagelim

Montagelim är lite av en superman, som du kan limma med på de flesta ytor. Montagelim kan användas när två material ska limmas samman, där det finns en springa mellan materialen. Tuben påminner mycket om en silikontub och doseringen görs på samma sätt - med en fogpistol.

LÄS OCKSÅ: Montagelim - lim som håller för allt

Ankarmassa

Ankarmassa) är genialt, om du ska göra en solid och säker förankring i ex. en tegelvägg som är en smula porös, eller som inte tål trycket från andra typer av förankringar utan att stenarna går sönder.

Ankarmassa fungerar som så att du först borrar ett hål, som dammsugs helt rent från damm. Sedan sprutas lim ner i hålet, och en gängstång trycks ner i limmet. När limmet har torkat kan gängstången användas till förankring.

Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.

Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa

password_reset.form.password_is_changed

Din beställning
Beställning
Skapa Profil
Du är på väg att köpa tillgång till:
Totalt pris: null purchase.price.currency
Mer för mindre?
Få över 1 000 byggbeskrivningar och full digital åtkomst för bara 29 kronor
    • Tillgång till över 1 000 digitala byggbeskrivningar
    • Du kan säga upp din prenumeration när som helst.
    • Efter erbjudandet fortsätter prenumerationen som en tillsvidareprenumeration för 79 kr i månaden
Endast 29 kr första månaden
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Tillbaka
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka