Så använder du epoxylim

Epoxylim hamnar i den absoluta tungviktsklassen när det kommer till fästförmåga. Det kan användas på i stort sett alla hårda material, till exempel metall, sten, trä, glas, betong och hårdplast. Och det fungerar lika bra utomhus som inomhus.

Epoxylim: Så använder du epoxylim

MULTIKONSTNÄR: Epoxy kan användas både som lim och som reparationsmaterial. Ändamålet bestämmer blandningens tjocklek.

VAD ANVÄNDS EPOXYLIM TILL?

SAMMANFOGNING AV MÖBELDELAR
Epoxylim fäster effektivt och kan även fylla ut hålrum. Det gör limmet utmärkt till reparation av vingliga stolar och andra delar som inte håller ihop längre.

SPACKLING AV HÅL
Med en riktigt tjock blandning av epoxylim kan du spackla upp svampigt, maskätet eller ruttet trä till sin gamla form och styrka.

REPARATION AV BÅT, TAKBOX MED MERA
Tillsammans med glasfiber är epoxylim ett perfekt material vid reparation av sprickor i båten, hål i takboxen och skador på bilens kofångare med mera.

HUR ANVÄNDS EPOXYLIM?

För att säkerställa optimal vidhäftning ska alla ytor vara torra, rena och fria från fett.

Gamla, lösa möbelfogar rensas från limrester, lack och färg med ett stämjärn. Är det båten, takboxen eller kajaken som ska lagas rengörs området grundligt med aceton eller rengöringsbensin.

Vanliga diskhandskar skyddar inte tillräckligt bra. Du ska använda den godkända sorten som går under namnet 4H-handskar. Dem kan du köpa på vissa yrkesbutiker. Mask är nödvändig vid slipning av härdat lim.

Var rädd om huden

Om du spiller epoxylim på huden ska det tas bort genast, precis som andra lim. Tvätta med tvål och vatten. Aceton går också bra även om det också kan vara giftigt för huden.

Tunt eller tjockt epoxylim?

Epoxylim är i grundutförandet flytande, som tunn sirap, och i den formen har det en stark fästförmåga och är lätt att stryka på med en pensel.

Ska du använda limmet till att ersätta saknat material, ska det vara tjockare och appliceras därför med en spackel.

Vill du läsa mer om lim? Här får du vägledning och hjälp med vilket lim du ska använda, och hur det ska användas.

VARIANTER AV EPOXYLIM

SET MED TVÅ BURKAR
Till större arbeten kan det löna sig att blanda limmet själv. Burkarna, till exempel med 75 ml i varje, finns på byggvaruhus, i butiker med båtutrustning och i butiker med biltillbehör.

SET MED TVÅ TUBER
Set med två små tuber finns i flera fabrikat och är standardvaror på byggvaruhus. Blandas utifrån anvisningarna på paketet. En pinne att röra om med och blandburk brukar ingå.

DOSERINGSSPRUTA
Epoxylim kan även köpas som separata tuber i en smart dubbelspruta. Det gör det superenkelt att dosera limmet korrekt. Tuberna finns i många olika storlekar, till exempel 6, 14 och 25 ml.

EPOXYLIMSTÄNGER
Epoxylim finns också i en form som liknar modellera och säljs i stänger. Det finns i grått och vitt och fäster på nästan allt. Massan knådas ihop och används omgående. Glöm inte handskar!

VIKTIGT OM EPOXYLIM!

Efter du har blandat limmet har du 15–20 minuter på dig att arbeta vid en temperatur på 20 grader. Vid 10 grader härdar limmet långsammare, vilket ger dig lite längre tid att arbeta – 30-40 minuter.

SPECIELLT MED EPOXYLIM

Till skillnad från andra limsorter krymper inte epoxylim när det härdar och det blir så starkt att det kan kompensera för bristande material.

Har ett hål blivit för stort för en skruv så kan du fylla det med tjockt epoxylim, och när skruven ska dras i så limmas den fast ordentligt.

På äldre möbler med krympsprickor eller avbrutet material kan epoxylim användas till att spackla upp träet till dess ursprungliga form.

LÄS OCKSÅ: Välj rätt trälim

HUR BLANDAR MAN EPOXYLIM?

1.
Blanda de båda komponenterna efter anvisningarna. Med en köksvåg skyddad med folie blir det exakt.

2.
Rör grundligt i två minuter – hela vägen ut i kanterna. Låt stå 2-3 minuter. Sedan är limmet klart att användas.

3.
När sprickor och hål ska fyllas upp kan du göra limmet tjockare genom att tillsätta ett vitt förtjockningspulver.

LÄS OCKSÅ: Epoxy golvfärg

ÄR EPOXYLIM FARLIGT?

När folk hör ordet epoxi så är det ofta ord som styrka, glasfiber och lim det förknippas. Om det är något negativt så är det troligen genom allergirisken. Men det var förr i världen epoxin var farlig, innan vi hade kunskapen om hur man skall hantera den.

I dag har den nästan blivit rumsren. Du behöver inte andningsmask för att arbeta med epoxi, för den innehåller inga lösningsmedel och avger ingen giftig ånga. Den luktar inte ens.

Men när du limmar med epoxilim ska du använda gummihandskar och skydd för huden.

EPOXYLIM: Från träbåtar till flygmaskiner

Epoxylim utvecklades mycket under 1970-talet, då det användes för limning av träbåtar. Senare limmade man bland annat kappseglingsbåtar, master, flygmaskiner och vingar till vindkraftverk med epoxilim, glasfiber och kolfiber.

Vid uppbyggnad av avancerade konstruktioner varvar man flytande epoxilim med glasfiber. På så sätt kan man skapa superstarka men också lätta och tunna konstruktioner.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Lim