1. Sprucken rundstav
Problem:
Det kan vara svårt att limma ihop ett sprucket trappräcke eller ett sprucket bordsben, eftersom de två delarna ofta vill glida isär.
2. Låt tejpen hålla
Problem:
Det kan vara svårt att hålla ett konstant tryck på en hörnskarv med en 90-gradig vinkel på två skivor på t.ex. en behållare, en låda eller en ask utan synliga skruvar eller stift.
Lösning:
Skivorna läggs tätt intill varandra och fixeras med kraftig tejp på baksidan och vänds därefter. Ytorna på skarven förses med lim och materialen ”slås ihop” och hålls fast i en vinkel på 90 grader med tejp.
4. Ha koll på alla kanter
Problem:
Att limma sex- eller åttakantiga ramar är inte så enkelt. Det är nämligen svårt att sätta ett stabilt tryck på alla ytor medan limmet torkar.
Lösning:
Gör en liten hörnkloss av tejp och två träklossar för varje hörn på ramen. Dra därefter försiktigt samman alltsammans med en spännrem med spänne.
5. Sätt tryck på golvet
6. Sätt tryck på mitten
7. Dra åt hörn-skarven
Problem: Det kan vara svårt att limma fyrkantiga ramar med 45-gradiga vinklar och hörnskarvar med 90-gradiga vinklar utan att använda stift eller skruvar.
Lösning: Tillverka spännklossar - en med ett 90-gradigt snitt och en som motsvarar snittet på insidan. När spännklossarna har placerats korrekt drar man åt med tvingar.
8. En extra hand
Problem: Vid tillverkningen av till exempel en låda, där två skivor ska mötas i en 90-gradig skarv, är det svårt att hålla delarna medan man skruvar. Det gör att delarna glider i det våta limmet - och det skulle vara trevligt med en tredje, hjälpande hand!
Lösning: En liten skiva sågas som en rätvinklig triangel och förses med två hål. Med ett par små tvingar fixerar den lilla hjälptriangeln de två skivorna i hörnskarven så att du kan skruva ihop skivorna i lugn och ro.
9. Spikrak stolpe
Problem: När flera läkter ska limmas ihop, till exempel till en limträstolpe, kan man gärna använda ett par ganska vanliga skruvtvingar. Risken är dock stor att brädorna glider i det våta limmet när tvingarna dras åt.
Skyddsklossar med magneter
Problem: Tvingarnas små tryckbrickor pressas på en liten, koncentrerad yta, vilket kan leda till fula tryckmärken i mjuka träslag. Vi lägger därför små klossar av kryssfaner under tvingen på båda sidor om träet. Problemet är bara att det är krångligt att placera ut klossarna medan tvingarna dras åt.