10 limtips till finurliga former

Inget är omöjligt! Här får du 10 tips på hur du limmar material som vid första anblicken kan verka besvärliga att ge sig i kast med.

Inget är omögligt! 10 limtips till finurliga former

Rundstaven hålls i ett järngrepp av de två specialtillverkade klossarna.

En solid limning uppnås när materialen pressas samman så tätt att limmet får kontakt med alla limytor. Detta är ganska enkelt när materialet har räta vinklar, eller när det har utformats så att man kan komma åt och lägga ett lämpligt tryck på det med vanliga skruvtvingar.

Det blir dock lite mer komplicerat när materialet har finurliga former eller avviker så mycket i storlek att man inte kan använda traditionella tvingar utan diverse hjälpklossar.

LÄS OCKSÅ: Välj rätt trälim

I denna gör-det-självbeskrivning får du 10 limtips till saker med lite finurliga former. Du kan bl.a. läsa om hur du använder lim till:

  • kantiga ramar
  • sneda ytor
  • hörnen.

1. Sprucken rundstav

Problem:
Det kan vara svårt att limma ihop ett sprucket trappräcke eller ett sprucket bordsben, eftersom de två delarna ofta vill glida isär.

Lösning:
Tillverkatvå små klossar som passar runt rundstaven. Klossarna ska även ha en rak yta så att skruvtvingarna har ett stabilt underlag att spännas på.

2. Låt tejpen hålla

Problem:
Det kan vara svårt att hålla ett konstant tryck på en hörnskarv med en 90-gradig vinkel på två skivor på t.ex. en behållare, en låda eller en ask utan synliga skruvar eller stift.

Lösning:
Skivorna läggs tätt intill varandra och fixeras med kraftig tejp på baksidan och vänds därefter. Ytorna på skarven förses med lim och materialen ”slås ihop” och hålls fast i en vinkel på 90 grader med tejp.

3. Sneda ytor

Problem:
Om två brädor är kilformade finns det risk för att de ”glider” ifrån varandra i det våta limmet.

Lösning:
Fixera kilarna med ett par tunna stift i båda ändarna och pressa samman efterföljande kilar med en skruvtving. Därefter tas stiften bort och hålen spacklas.

4. Ha koll på alla kanter

Problem:
Att limma sex- eller åttakantiga ramar är inte så enkelt. Det är nämligen svårt att sätta ett stabilt tryck på alla ytor medan limmet torkar.

Lösning:
Gör en liten hörnkloss av tejp och två träklossar för varje hörn på ramen. Dra därefter försiktigt samman alltsammans med en spännrem med spänne.

5. Sätt tryck på golvet

Problem:
Det krävs lite kreativitet att sätta tryck på en bit reparationsträ mitt på en bordsskiva eller mitt på ett golv där en vanlig tving inte kan användas.

Lösning:
En hemmagjord ”limknekt” pressas mellan taket och reparationsstället. Kilarna ger ett tillräckligt högt tryck..

6. Sätt tryck på mitten

Problem:
Pressen ska läggas på mitten av skivan som man inte når med vanliga skruvtvingar.

Lösning:
Använd hävstångsprincipen. Fixera en bit av en list ovanpå en kloss i skivans ena sida, och placera en lös kloss ovanpå det ställe som limmas. Dra till sist åt med en tving i skivans motsatta sida.

7. Dra åt hörn-skarven

Problem: Det kan vara svårt att limma fyrkantiga ramar med 45-gradiga vinklar och hörnskarvar med 90-gradiga vinklar utan att använda stift eller skruvar.

Lösning: Tillverka spännklossar - en med ett 90-gradigt snitt och en som motsvarar snittet på insidan. När spännklossarna har placerats korrekt drar man åt med tvingar.

Lägg märke till klossarnas lilla rundning som gör att de inte kommer i kontakt med överblivet lim som ev. trycks ut.

8. En extra hand

Problem: Vid tillverkningen av till exempel en låda, där två skivor ska mötas i en 90-gradig skarv, är det svårt att hålla delarna medan man skruvar. Det gör att delarna glider i det våta limmet - och det skulle vara trevligt med en tredje, hjälpande hand!

Lösning: En liten skiva sågas som en rätvinklig triangel och förses med två hål. Med ett par små tvingar fixerar den lilla hjälptriangeln de två skivorna i hörnskarven så att du kan skruva ihop skivorna i lugn och ro.

9. Spikrak stolpe

Problem: När flera läkter ska limmas ihop, till exempel till en limträstolpe, kan man gärna använda ett par ganska vanliga skruvtvingar. Risken är dock stor att brädorna glider i det våta limmet när tvingarna dras åt.

Lösning: Små hjälpklossar med klar packtejp på ena sidan dras åt på bägge sidor om brädorna så att de inte kan glida ut. Tejpen gör det lätt att ta bort klossarna när limmet har torkat.

Skyddsklossar med magneter

Problem: Tvingarnas små tryckbrickor pressas på en liten, koncentrerad yta, vilket kan leda till fula tryckmärken i mjuka träslag. Vi lägger därför små klossar av kryssfaner under tvingen på båda sidor om träet. Problemet är bara att det är krångligt att placera ut klossarna medan tvingarna dras åt.

Lösning: Vi tillverkar tryckklossar med små inbyg tryckklossar med små inbyggda magneter, gda som limmas fast i hålen. På så sätt säkerställer vi att klossarna förblir på sin plats när tvingarna dras åt.

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Lim