5 slags lim klarar det mesta

Det finns många bra lim på ett byggvaruhus, men inte ett enda som kan användas till alla jobb. Men med endast fem lim klarar du all limning från att laga stolsben och hänga upp speglar till att plugga skruvhål i terrassen.

Det vore perfekt om det fanns ett universallim som fäster lika bra på trä och glas som på plast och sten, som kan användas både inomhus och under bar himmel, som håller sig färskt i många år i tuben och som är så billigt att man inte behövde snåla med det.

Men det gör det inte. Du måste tänka dig för innan du limmar - vad ska limmet användas till, vilka är förhållandena och hur ska det användas? För 50 år sedan hade vi Karlssons Klister, ett starkt kontaktlim och ett brunt trälim. I dag finns det massvis av lim att välja bland. Lim som fäster bättre än de gamla och som inte innehåller lösningsmedel, som får ögonen att rinna. Det är en fördel att det finns många lim. Till en uppgift vill du kanske att limmet hugger direkt. Till en annan vill du kanske justera arbetsstycket. Men du behöver inte alla lim. Vi har valt fem slags lim som kan användas till nästan allt.

1. Monteringslim

MS-polymer och hybrid är två av de ord som du hittar på förpackningens innehållsförteckning när du köper monteringslim. Limtypen fäster på nästan allt och när limmet har härdat tål det både regn och kyla. Monteringslim kan också användas när du vill fylla igen en fog.

Limmet innehåller

Modifierade silanpolymer (MS-polymer). De syntetiska molekylerna är i stort sett ofarliga att arbeta med och du behöver inte ansiktsmask eller handskar, vilket du göra med polyuretan som avger isocyanatångor. Färskt lim tas bort med kemisk bensin eller lacknafta, härdat lim mekaniskt. Silan kommer av silica (= kisel).

Limmet kan användas till

Används vid montering av nästan allt från speglar i badrum och skivor i taket till dekorlister på bilar och båttillbehör. Fäster på nästan alla underlag. Används både inomhus och utomhus.

Så här använder du limmet

Limmet läggs på i strängar på det ena arbetsstycket. Ju större styrka limfogen ska ha, desto tätare läggs strängarna. Tunga saker ska stöttas eller fixeras tills limmet har härdat (det tar 1-2 dygn).

Egenskaper

Polymerlim ger en stark, smidig och utfylld limfog som kan målas över med de flesta färger. Fogen har stor motståndskraft mot de flesta vätskor och kemikalier. Limmet härdar när det kommer i kontakt med fuktig luft.

Så länge håller sig limmet färskt

En oöppnad förpackning håller minst ett år, om den förvaras svalt och torrt. Efter öppning ska tub eller patron förslutas lufttätt och förvaras kallt (gärna i kylskåp).

Sammanfattning

Du kan utföra en mängd limningar och fogningar med ett polymerbaserat monteringslim vars förmåga att få ett bra grepp, även om arbetsstyckena inte pressas ihop tätt, är mycket värdefull. Förslut förpackningen noga efter användning.

2. Trälim

Det allra vanligaste limmet inomhus. Kärt barn har många namn, så även trälim. Det kallas även snickarlim, PVA-lim och PVAc-lim. Trälim förekommer i flera varianter men arbetsområdena överlappar varandra. Därför kan du nöja dig med att ha endast ett trälim.

Limmet innehåller

Trälim är ett vattenbaserat PVAc-lim, som är en förkortning för plastföreningen polyvinylacetat. Limmet tillsätts ofta olika ämnen för att det t.ex. ska kunna användas i frost eller i fuktig miljö.

Limmet kan användas till

Trälim används till torrt och rent trä inomhus. Det finns varianter som är fukttåliga, t.ex. för limning av bänkskivor, men även om limmet heter ”Ute”, så tål det i längden inte fukt och kyla.

Så här använder du limmet

Limmet läggs ut på endast den ena ytan och delarna trycks ihop. Trälim är ett enkellim och med det menas att det bara ska strykas ut på den ena ytan. Limfogen bör pressas ihop med tvingar tills limmet har härdat, och det tar i regel cirka ett dygn.

Egenskaper

Trälim finns i flera varianter, var och en med sina fördelar. Ett tapplim är t.ex. bra på att fylla ut hålrum, medan vinterlim tål frost och kan användas ner till 10 minusgrader. Utelim är rätt fukttåligt och kan användas till fuktbelastade fogar i kök och badrum och till limning av fönsterbågar och dörrkarmar.

Så länge håller sig limmet färskt

Håller sig färskt ett par år så länge förpackningen inte har öppnats.

Efter användning ska den förslutas ordentligt. De flesta trälim ska förvaras torrt och kallt, dock ej i minusgrader.

Sammanfattning

Du kan nöja dig med endast ett trälim, men då bör det vara av den typ som det står ”Ute” på. Det kan användas till nästan all trälimning inomhus och de flesta trälimningarutomhus.

3. Pu-lim

Pu-lim är ett lim som härdar vid kontakt med fukt och blir vattenfast. Limmet kan användas till nästan all trälimning utomhus, men är också bra för limning av flera andra material som metall, polystyren, keramiska plattor och diverse plaster. Limmet bubblar upp vid härdning.

Limmet innehåller

Pu är en förkortning av polyuretan. Medan det härdar avger det isocyanatångor, och därför är det nödvändigt att vädra. Använd alltid skyddshandskar. Lim som inte härdat tas bort med aceton.

Limmet kan användas till

Välj pu-lim utomhus och till fuktigt trä, t.ex. tryckimpregnerat trä och utemöbler. Limmet fäster på många material, t.ex. metall, keramiska plattor och plast. Delarna ska passa exakt ihop före limning.

Så här använder du limmet

Limmet läggs ut på ena eller båda arbetsstyckena i ett tunt skikt. Därefter trycks delarna genast ihop och sätts i hård press tills limmet har härdat. Fukt kan förkorta härdningstiden. Limmet bubblar upp och tränger ut överallt när det härdar.

Egenskaper

Pu-lim är mycket starkt och tål både fukt och vatten. Eftersom limmet härdar när det utsätts för fukt, kan du förkorta härdningstiden genom att fukta arbetsstyckena före limning och höja rumstemperaturen. Limmet finns i en ljus och en mörk variant. Härdat lim tas bort mekaniskt och hanteras som brännbart avfall.

Så länge håller sig limmet färskt

Det är extra viktigt att förvara pu-lim torrt och kallt, för annars härdar det. Räkna med att hållbarheten är cirka ett år när du har skurit av spetsen på limflaskan. Förslut den noga efter användning.

Sammanfattning

Pu-lim är ett mycket starkt och användbart lim, som det är praktiskt att alltid ha hemma. En liten flaska räcker länge. Väljer du mörkt pu-lim blir fogarna inte lika synliga när du limmar utomhus.

Trälim i fuktig miljö

Trälim delas in i olika klasser beroende på hur bra de tål fukt. De flesta pu-lim är fuktbeständiga medan PVAc-lim är mer eller mindre fukttåliga. Men inte ens det mest fuktbeständiga lim tål ständig fukt utomhus.

Klass D1: Inomhus, torrt
Inomhus och fuktigheten i träet får inte vara högre än 15 procent, t.ex. i möbler och inventarier i torra rum.

Klass D2: Inomhus, lite fukt
Inomhus där det sällan uppstår förhöjd fuktighet eller kondens, t.ex. i möbler och trägolv som utsätts för lite fukt och olika temperaturer.

Klass D3: Inomhus med korttidspåverkan av fukt
Inomhus där det ständigt förekommer påverkan av fukt, kondens eller vatten, t.ex. i köksbänkar och möbler i våtrum. Utomhus där limmet inte påverkas direkt av väderleken.

Klass 4: Inomhus där fuktpåverkan är konstant och utomhus
Inomhus där det ständigt förekommer långtidspåverkan av kondens eller vatten, t.ex. bänkskivor, och utomhus där träet påverkas av väderleken. Utomhus ska limfogen skyddas med vattenavvisande medel som t.ex. färg eller lasyr. Används till fönster och dörrar, utemöbler och liknande.

4. Snabblim

Snabblim är lim som framför allt används till lagning och reparation av mindre föremål. Kan användas till plast, gummi, metall och flera andra material. Limmet härdar blixtsnabbt, är klart och tunnflytande och ger en tunn och nästan osynlig limfog.

Limmet innehåller

Limmet är baserat på etylcyanoakrylat - ett medel som är mycket irriterande lokalt och kan orsaka utslag. Se upp så att du inte får lim på huden eller i ögonen för det härdar på ett par sekunder.

Limmet kan användas till

Små limjobb med liten limyta. Perfekt för lagning av småsaker av en mängd olika material - sten, porslin, gummi, hård plast, metall, trä, kork och läder. Finns i ett par varianter.

Så här använder du limmet

Limytorna ska passa perfekt ihop. En droppe lim fördelas på hela den ena limytan i ett så tunt skikt som möjligt och därefter pressas delarna ihop. De ska pressas ihop i cirka 10 sekunder med fingrarna och därefter har limmet härdat.

Egenskaper

Fäster nästan genast. Snabblim härdar vid kontakt med luftens fuktighet och härdningstiden kan variera mellan ett par sekunder och ett par minuter. Den varierar beroende på material, temperatur och luftfuktighet. Limmet får full styrka efter 24 timmar men redan efter cirka 10 sekunder är limfogen mycket stark.

Så länge håller sig limmet färskt

Snabblim är en färskvara och håller bara i ett par månader när förpackningen har öppnats. Förslut noga efter användning och förvara öppnad förpackning kallt, gärna i kylen.

Sammanfattning

Snabblim ska alltid finnas hemma. Det är lätt att använda och kan användas till nästan alla små reparationer. Även om det har härdat efter 10 sekunder så uppnås full styrka först efter ett dygn.

5. Epoxilim

Tvåkomponents epoxibaserade lim finns i flera varianter och bland dessa är nog Araldit mest känt. Välj epoxilim när limfogen ska vara extra stark och när den måste fyllas ut. Epoxi har utöver stor fästförmåga även hög styrka och kan därför ersätta skadat material.

Limmet innehåller

Tvåkomponentslim med epoxiharts och härdare. Epoxi tränger lätt in genom huden och du ska därför använda handskar. Epoxi fastnar på allt, så var rädd om dina kläder.

Limmet kan användas till

Epoxi är både lim och reparationsmassa och kan därför användas vid lagning och komplettering av nästan alla material från glas och metall till hård plast och betong - inomhus och utomhus.

Så här använder du limmet

Lim och härdare ska blandas före användning. Till små jobb kan du använda lim i dubbeltub, som ger dig exakt blandning. Limmet läggs på ena arbetsstycket, delarna sätts ihop och fixeras med tejp. Härdningstiden beror på temperaturen (lägst 18° C).

Egenskaper

Härdad epoxi kan slipas och målas, är vattenfast och tål nästan alla lösningsmedel. Epoxi krymper inte under härdning och kan därför ersätta saknat material. Limfogen blir stenhård och saknar smidighet. Epoxi finns i flera varianter med olika härdningstider. Vid temperaturer under 18 grader måste limmet värmas upp.

Så länge håller sig limmet färskt

Epoxi håller mycket länge i förpackningen om det inte blandas med sin härdare. Vid förvaring i kylskåp håller epoxilim i minst två år, ofta mycket längre. Se upp så att du inte blandar ihop kapsylerna till lim och härdare, för då fastnar de och kan inte lossas.

Sammanfattning

Epoxi klarar de mest krävande jobben och ger en stenhård, stark fog. Epoxi kan dessutom användas som reparationsmassa.

Lim för specialjobb

Här har vi gått igenom de fem lim som du bör ha hemma, men det finns flera andra slags lim och de är mer eller mindre specialgjorda för olika jobb. Det är med andra ord lim som du köper först när du ska utföra arbetet. Här är några av dem.

Tapetklister

Används för uppsättning av papperstapeter och tillverkning av papier-maché. Klistret köps ofta i pulverform och ska blandas med vatten, men finns även som koncentrat.

Vävlim

Färdigblandat speciallim för uppsättning av glasfiberväv och vävtapeter. Finns i specialversion för våtrum.

Kontaktlim

Kontaktlim finns i två varianter, varav den ena har vatten som lösningsmedel. Utmärkt lim för hellimning av större ytor som laminat och faner. Kan användas på både täta och sugande underlag. Limmet fördelas på båda arbetsstyckena och ska bli fingertorrt innan delarna förs ihop, och då hugger limmet direkt.

Monteringslim utan polymer

Moderna monteringslim utan starka lösningsmedel kan ersätta det gamla utmärkta cellulosabaserade sättlimmet, när du vill sätta upp byggskivor, isolering eller annat på en vägg. Om ena arbetsstycket är sugande behöver du inte skaffa dyra polymerlim utan kan nöja dig med billigare varianter som innehåller akryl.

Golvlim

Golvlim kan påminna om kontaktlim. Det används för hellimning av golvbeläggningar av vinyl, pvc, textil och liknande. Kan även användas för montering av tjocka vinyltapeter. Finns också för våtlimning.

Kakelfix

Ett cementbaserat pulver som blandas med vatten till lim för läggning och uppsättning av keramiska plattor. Finns i flera kulörer för att passa ihop med beläggningen.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Lim