Sluta skruva - Limma fast det

Vid många tillfällen kan det vara riktigt smart att byta ut spikar och skruvar mot lim. Det viktigaste är att du anpassar dig efter underlaget.

LÄS OCKSÅ: Hur fungerar ankarmassa?

Det finns flera fördelar med att limma i stället för att spika eller skruva. En av dem är att du inte behöver borra hål i underlaget, en annan att du slipper spik- och skruvhuvuden – och så går det ju blixtsnabbt.

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: Montagelim är björnstarkt

I dag finns det ett mycket stort urval av färdigmålade lister, skivor och många andra byggvaror, som inte ska efterbehandlas. I dessa fall är det uppenbart att spikar eller skruvhuvuden är mera i vägen än till nytta.

En av nackdelarna med lim är naturligtvis torktiden och att det som limmas fast kan bli svårt att få bort igen utan att underlaget skadas. Däremot behöver du inte vara orolig för att det inte håller, för kvaliteten på limmen har verkligen förbättrats under senare år.

De moderna monteringslimmen är superstarka och håller i princip till allt. Hållbarheten bestäms däremot i hög grad av egenskaperna hos de två ytor som ska limmas ihop. Det är t.ex. inte någon bra idé att limma fast en krok på en lös kakelplatta eller en sockellist på porös puts. Men även på bra och fasta underlag har ytan betydelse för vilken typ av lim du ska välja. Se här hur du väljer rätt!

Två typer av monteringslim du bör känna till

Det finns ett otal olika varianter av monteringslim att välja bland, men i grova drag är det bara två som det är viktigt att hålla isär. Därutöver är det fråga om limmets styrka, hårdhet, härdningstid och en del andra variationer inom de två typerna. Om du håller dig till rätt typ kan det knappast gå galet.

Polymerlim
(MS-polymerlim eller silanmodifierat poly-merlim är det starkaste men också det dyraste av de två typerna. Det kan användas till de flesta material och underlag, både sugande och täta. Limmen är ofarliga att arbeta med och kräver varken ansiktsmask eller handskar. Även äldre typer baserade på polyuretan har samma egenskaper, men här ska du vara uppmärksam på att de avger giftiga gaser ända tills de härdat ordentligt. Överflödigt poly- mer- och polyuretanlim tas bort med bensin eller terpentin. Härdat lim kan bara tas bort mekaniskt.

Akrylbaserat lim
(vattenbaserat dispersionslim) är ofta billigare än polymertyperna men kräver i stället att den ena delen (ämnet eller underlaget) är sugande. Det beror på att limmet ”torkar” och behöver något som kan suga ut vattnet, medan polymererna däremot ”härdar”. De akrylbaserade limmen är då också bäst inomhus. Lim som inte härdat tvättas bort med vatten. Härdat lim tas bort mekaniskt eller löses upp med t.ex. aceton.

Upphängning

För små krokar och hängare kan du i många fall undvika att skruva och borra. Speciellt i badrum och andra utrymmen, där underlaget är hårt och slätt, är det bättre att limma. Du slipper borra i hårt kakel som kan knäckas och du slipper bryta och skada tätskiktet i väggarna.

Gör så här:
Underlaget ska vara rent och fritt från fett och smuts. Limmet stryks ut på ämnet som trycks fast mot underlaget.

Passande monteringslim:
Där varken föremålet eller underlaget är sugande ska du använda ett poly-merlim. Till hängare av trä och på sugande underlag kan du nöja dig med ett akryllim av god kvalitet.

På slät kakel kan du med fördel limma fast t.ex. en krok.

Trä- och fiberskivor

För tunna trä- och fiberskivor är monteringslim idealiskt, och de första typerna av monteringslim, även kallade sättlim, togs fram för just detta ändamål. Om man ska montera väggpaneler eller klä in taket är det fortfarande ovanligt att man limmar fast de stora, lätta träskivorna. Men i dag finns det betydligt fler och bättre lim utan besvärliga lösningsmedel att välja bland. Till detta behöver du inte välja det dyraste limmet. Med rätt teknik sitter skivorna säkert.

Gör så här:
Limmet läggs ut på skivan eller underlaget. På plana underlag lägger man ut många tunna strängar. Om underlaget är ojämnt lägger man ut limmet i färre men tjockare strängar. Skivan trycks på plats och behöver oftast inte fixeras.

Lämpligt monteringslim:
Du behöver inte ”sättlim” som innehåller lösningsmedel. Välj helt enkelt ett billigt akrylmonteringslim till skivorna, de klarar av uppgiften.

På helt släta skivor lägger du ut tunna limsträngar.

Lister

Lim är det optimala för att fästa alla typer av lister som inte ska bära mer än sin egen vikt. Det gäller både smala prydnadslister, socklar och hålkälslister på köksbänken. Detsamma gäller också lister av plast, MDF, aluminium och andra formstabila material. Lister av trä är tyvärr inte alltid helt raka och kräver därför ofta att man fixerar dem medan limmet härdar.

Gör så här:
Limmet påförs listen i en eller flera längsgående strängar med lämplig tjocklek. Listen trycks på plats. Om det är nödvändigt fixeras listen med en liten dyckert eller tejp.

Lämpligt monteringslim:
Om bara den ena ytan är sugande kan du nöja dig med ett bra akryllim. Vid täta underlag, t.ex. aluminium på kakel, bör du nog satsa på ett polymerlim.

Gipsskivor

Vanligen betyder uppsättning av gipsskivor att man använder en massa skruvar och spacklar mycket. Men om skivorna ska sitta direkt på en befintlig vägg eller utanpå en annan skiva kan du faktiskt använda lim, och om gipsskivorna ska sitta på trä- eller stålreglar kan ett monteringslim minska din förbrukning av skruvar väsentligt.

Gör så här:
På fast underlag påförs limmet på skivan eller på underlaget i strängar 15-20 cm från varandra. Skivan trycks på plats och stöttas eventuellt med en kloss eller två. På brädfodring läggs limmet på i sicksackmönster. Skivan trycks på plats och fixeras med ett par skruvar.

Lämpligt monteringslim:
Det finns speciella monteringslim avsedda för arbete med gipsskivor, men ett vanligt allround akrylmonteringslim kan mycket väl användas för uppgiften.

Gipslager nr 2 kan du med fördel limma fast.

Bilar och båtar

De moderna limmen tål väder och vind så bra, att du kan limma fast utrustning direkt på bilen. Det kräver ett starkt polymer- eller polyuretanlim, fixering och tid att härda.

Så hör gör du:
Både ämne och underlag rengörs och avfettas. Limmet stryks ut på ämnet, som trycks fast mot underlaget och fixeras. Låt limmet härda i flera dygn.

Lämpligt monteringslim:
Fukthärdande polymert monteringslim eller polyuretanmonteringslim/fogmassa med hög vidhäftningsförmåga.

Man vill ju helst inte borra i vare sig bilar eller båtar och då är lim en bra lösning.

Isolering

Polystyren, cellplast, frigolit - kärt barn har många namn. Gemensamt för isoleringsmaterial av cellplast är låg vikt och formstabilitet med släta ytor som gör det möjligt att limma ihop skivorna och inte minst att limma fast dem på väggar, fasader och socklar. Genom att limma undviker man att göra hål i isoleringen och att skada en ev. ångspärr med skruvar, spikar eller beslag.

Gör så här:
Underlaget ska vara rent och dammfritt. Monteringslimmet stryks ut på skivan eller underlaget och på ev. skarvar. Isoleringen trycks på plats. Fixering är normalt inte nödvändig.

Lämpligt monteringslim:
De flesta monteringslim utan lösningsmedel kan användas.

Med lim slipper du göra hål i isoleringen.

Glas/speglar/stål

Polymerbaserade monteringslim är som gjorda för glatta ytor, och det räcker med ett par strängar lim för att hålla kvar spegeln ovanför tvättstället eller den rostfria skivan bakom spisen. Limmet fäster bra och ger möjlighet att sätta speglar, glas och metallskivor tätt intill väggen.

Gör så här:
Underlaget rengörs och avfettas. Speglar och metallskivor limmas med lodräta strängar på var 10:e centimeter. Limsträngarna förbinds inte med varandra, vilket ger luften möjlighet att cirkulera. Glas limmas bara längs kanten. Lämna en bit öppen upptill och en nedtill för ventilation. Fixering är ofta nödvändig så att spegeln eller glasskivan inte kan glida. Limmet ska härda ett par dagar innan fixeringen kan tas bort.

Lämpligt monteringslim:
Ett polymerlim är det rätta valet på ytor som inte är sugande. Om underlaget är sugande kan du använda ett akrylbaserat monteringslim.

Om spegeln sätts upp med lim kan den komma tätt intill väggen.

Toalettstolar

Tidigare använde man stora skruvar och kraftiga pluggar för att hålla toalettstolen på plats. I dag kan du köpa en toalettstol utan skruvhål därför att de nya monteringslimmen lätt kan hålla toan kvar på golvet. Limning gör förstås städningen enklare och du riskerar inte att borra hål i golvvärmen.

Gör så här:
Rensa bort kalk, rengöringsmedel och annan smuts. Ställ stolen på plats och täck golvet runt den. Ta bort den igen och lägg ut en tjock limsträng längs kanten på täckningen. Sätt ner stolen i limmet. Ta bort överflödigt lim och täckningen och låt limmet härda.

Lämpligt monteringslim:
Ett polymer- eller polyuretanbaserat monteringslim med god vidhäftningsförmåga klarar uppgiften galant.

1

Slopa skruvar och pluggar - limma fast toalettstolen.

2

Sätt ner stolen i limmet. Ta bort överflödigt lim och täckningen och låt limmet härda.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Lim