Montagelim är björnstarkt

Du kan lugnt limma upp både krokar, speglar och panel. Modernt montagelim är björnstarkt och kan bära hela 295 ton per kvadratmeter. Men tänk dig för. Det är inte helt lätt att få ner igen.

Monteringslim: Panel och lister kan med fördel limmas upp med montagelim

Montagelim är björnstarkt. Se hur du hänger upp tunga objekt.

Vad är montagelim?

Monteringslim har en rad egenskaper som gör det till ett riktigt mångsidigt superlim. Med undantag från en del plast- och gummityper faster limmet bra på nästan alla ytor. Till skillnad från vanligt lim tappar monteringslimmet inte heller sitt fäste, om det finns ett litet mellanrum mellan ytorna som ska limmas samman.

I stället skapar det en superstark fog. Det är samtidigt elastiskt och behåller greppet trots små rörelser och vibrationer.

Det mest imponerande är dock dess extrema bärkraft. T.ex. bär Maxi Bond Xtreme från Bostik hela 295 ton per m2. Det är dock värt att komma ihåg att uppfästningen aldrig är starkare än det underlag som det limmas upp på.

Här är monteringslim smart

Monteringslim fäster på de flesta ytor och underlag, bara de är grundligt rengjorda. Därför är det nästan bara fantasin som sätter gränser för var limmet kan användas. Det är extra bra att använda i badrummet, så du slipper förstöra klinker och våtrumsskikt.

1. En spegel hängs lätt upp med montagelim. Räkna dock inte med att få ner den igen i ett stycke.

2. Krokar till handdukar limmas lätt upp med monteringslim utan att kaklet förstörs.

3. Panel, foder och lister kan limmas upp med monteringslim.

4. Toaletten kan limmas fast. Då är du säker på att du inte borrar ner i golvvärme och vattenrör.

Välj rätt monteringslim

Urvalet av montagelim är stort, och en del av dessa har speciella spetskompetenser. Generellt klarar montagelim större rörelser än andra limtyper, men några av dem är extra elastiska. Andra är särskilt bra till metall medan andra klarar höga temperaturer och härdar snabbt.

Varianter av monterinslim

MONTERINGSLIM TILL INOMHUSBRUK
Vattenbaserat monteringslim till limning av golvlister, väggpaneler, gips- och spånskivor, betong m.m. Kräver att underlaget är sugande. Öppningstid: ca 10 minuter. Är fullt härdat efter ca 4 dygn.

MONTERINGSLIM TILL UTOMHUSBRUK
Detta monteringslim kan användas ner till minus 15 grader och även på kalla och våta ytor. Primärt till utomhusbruk, men kan även användas inne. Öppningstid: ca 15 minuter. Härdningstid: ca 24 timmar.

TRANSPARENT MONTERINGSLIM
Detta lim är helt klart och därför perfekt till synliga limfogar. Fungerar både ute och inne, och till många olika material, ex. glas, metall, trä, betong och speglar.

MONTERINGSLIM MED EXTRA STYRKA
Perfekt till limning av tunga material, ex. sten- och takskivor, eller till arbeten där limytan är liten. Fäster på i stort sett alla material och fungerar både inne och ute – och även under vatten.

FÖRSEGLANDE MONTERINGSLIM
Väldigt starkt och elastiskt monteringslim med förseglande egenskaper och bra fästförmåga på olika material. Finns i flera färger (svart, vit och zinkgrå) och fungerar både inne och ute på våta ytor.

MONTERINGSLIM TILL GIPSSKIVOR
Vill man spara både skruvar och tid, är detta möjligt med ett speciallim framtaget för montering av gipsskivor på ståloch träreglar. Fäster även på betong och plast.

Två huvudtyper av monteringslim

Att navigera sig bland alla olika sorters monteringslim kan vara lite av en djungel, men slarvigt uttryckt handlar det om två varianter som det är viktigt att ha koll på. Sedan är det en fråga om styrka, hårdhet, härdningstid och andra variationer inom dessa två grupper. Så det lönar sig att ta en noggrann titt på baksidan av patronen, innan man köper.

  • Polymerlim: Den starkaste och dyraste av de två sorterna. Kan användas till de flesta material och underlag – både sugande och täta.
  • Akrylbaserat lim: Är ofta billigare än polymerlim, men kräver att minst den ena delen (objekt eller underlag) är sugande. Är bäst inomhus.

Svårt att få ner igen

När limmet har torkat är det svårt att få ner det fastlimmade objektet igen – åtminstone om du vill slippa att ha sönder väggen, objektet eller båda delar. Ju starkare lim, desto svårare är det. Det kan därför vara en bra idé att välja ett montagelim som inte är så mycket starkare än det det ska bära.

Fräscht monteringslim kan tas bort med bensin eller terpentin. Har limmet redan härdat kan det bara tas bort på mekanisk väg, dvs. med slipmaskin eller multiverktyg.

I vissa fall kan objektet skäras ner från väggen med ett stycke ståltråd, med en skruvmejsel eller liknande som handtag i varje ände av tråden. Ofta är dock den enda möjligheten att riva ner det.

Limma så det håller med monteringslim

För att limmet ska fästa ordentligt är det viktigt att båda ytorna rengörs noga från både smuts och fettrester. Annars kommer limmet fästa på smutset och inte få ett tillräckligt bra fäste i underlaget.

Det är viktigt att komma ihåg att även det starkaste lim aldrig är starkare än det som ska limmas samman. Är objektet som ska upp på väggen för tungt, kan du lätt dra ner det övre lagret från gipsväggen.

Så används monteringslim

1. Rengör noga från smuts, fett och liknande på både objektet och väggen, innan du applicerar limmet.

2. Applicera limmet i långa strängar på antingen väggen eller på objektet som ska hängas upp. Ska man limma fast skivor och speglar läggs limmet i strängar på det ena objektet. Det är viktigt att strängarna inte möts i ändarna, så luften har möjlighet att cirkulera in bakom. Ju större styrka som ska till, desto tätare läggs strängarna.

3. Lättare objekt trycks fast och hålls på plats de första 5-10 minuterna, medan tunga objekt ska stödjas eller fixeras tills limmet har härdat (oftast 1-2 dygn). Är det lister eller en klädkrok som ska sättas upp är det så klart inte nödvändigt.

4. Har man en ojämn vägg som man gärna vill ha slät, kan monteringslimmet användas på ett alternativt sätt. Fördela 2-3 cm höga limklickar på en gipsskiva där skruvarna annars skulle ha suttit, och tryck sedan fast skivan på underlaget. Är underlaget starkt sugande, ex. betong, primas det innan, så att limmet får bra fäste.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Lim