Monteringslim: Panel och lister kan med fördel limmas upp med montagelim

Montagelim är björnstarkt. Se hur du hänger upp tunga objekt.

Montagelim har en rad egenskaper som gör det till ett riktigt mångsidigt superlim. Med undantag från en del plast- och gummityper faster limmet bra på nästan alla ytor. Till skillnad från vanligt lim tappar montagelimmet inte heller sitt fäste, om det finns ett litet mellanrum mellan ytorna som ska limmas samman.

I stället skapar det en superstark fog. Det är samtidigt elastiskt och behåller greppet trots små rörelser och vibrationer.

Det mest imponerande är dock dess extrema bärkraft. T.ex. bär Maxi Bond Xtreme från Bostik hela 295 ton per m2. Det är dock värt att komma ihåg att uppfästningen aldrig är starkare än det underlag som det limmas upp på.

Här är montagelim smart

Montagelim fäster på de flesta ytor och underlag, bara de är grundligt rengjorda. Därför är det nästan bara fantasin som sätter gränser för var limmet kan användas. Det är extra bra att använda i badrummet, så du slipper förstöra klinker och våtrumsskikt.

Välj rätt montagelim

Urvalet av montagelim är stort, och en del av dessa har speciella spetskompetenser. Generellt klarar montagelim större rörelser än andra limtyper, men några av dem är extra elastiska. Andra är särskilt bra till metall medan andra klarar höga temperaturer och härdar snabbt. Information om särskilda egenskaper och bärkraft hittar du på patronen.

Svårt att få ner igen

När limmet har torkat är det svårt att få ner det fastlimmade objektet igen – åtminstone om du vill slippa att ha sönder väggen, objektet eller båda delar. Ju starkare lim, desto svårare är det. Det kan därför vara en bra idé att välja ett montagelim som inte är så mycket starkare än det det ska bära.

I vissa fall kan objektet skäras ner från väggen med ett stycke ståltråd, med en skruvmejsel eller liknande som handtag i varje ände av tråden. Ofta är dock den enda möjligheten att riva ner det.

Vill du läsa mer om lim? Här får du vägledning och hjälp med vilket lim du ska använda, och hur det ska användas.

Limma så det håller med monteringslim

För att limmet ska fästa ordentligt är det viktigt att båda ytorna rengörs noga från både smuts och fettrester. Annars kommer limmet fästa på smutset och inte få ett tillräckligt bra fäste i underlaget.

Det är viktigt att komma ihåg att även det starkaste lim aldrig är starkare än det som ska limmas samman. Är objektet som ska upp på väggen för tungt, kan du lätt dra ner det övre lagret från gipsväggen.