När man ska limma fast sockellister vid väggen är det en god idé att låta limmet torka lite innan man sätter fast listen.

När man ska limma fast sockellister vid väggen är det en god idé att låta limmet torka lite innan man sätter fast listen.

3 TIPS när du ska limma:

1. Rena och fasta ytor Ytorna på arbetsstyckena måste vara rena och fasta för att limmet ska fästa. Ibland även torra.

Innan du limmar måste du ta bort fett, smuts och lösa partiklar. För de flesta lim gäller det också att ytan helst bör slipas lätt. Då hugger limmet bättre.

Det är aldrig säkert att limma på till exempel tapet eller målade ytor. Ta bort tapeten eller färgen så att limmet kan fästa på en fast yta.

2. Tid och temperatur Det tar ofta ett dygn för lim att nå maximal fästförmåga.. Om du t.ex. limmar fast en klädhängare eller ett spegel så fäster limmet kanske genast, men du får inte hänga kläder på hängaren förrän efter ett dygn. Och en tung spegel måste fixeras tills limmet har härdat. En härdningstid på ett dygn gäller inte för en del av de nya snabbhärdande limmen. De fäster ofta direkt och redan efter en timme har de uppnått full fästförmåga. Kolla bruksanvisningen.

Några lim kräver en viss temperatur för att användas. Det kan då vara nödvändigt att värma arbetsstyckena innan limmet läggs på.

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: Montagelim är björnstarkt

3. Hur tar man bort lim? I dag används vatten som lösningsmedel i många av limmen, även de starka som kan belastas med flera hundra ton per kvadratmeter. Ta genast bort spillt lim med en fuktig trasa. Väntar du tills limmet har torkat tvingas du skära eller slipa bort fläckarna.

LÄS MER: De 7 mest nödvändiga sorternas lim

10 saker som kan limmas:

  1. Klädhängare
  2. Takpannor
  3. Spaljé
  4. Spegel
  5. Toalettrullehållaren
  6. Husnummer och namnskylt
  7. Kakel
  8. Staketspjälor
  9. Wc-stol
  10. Socklar och lister

LADDA NED HELA ARTIKELN och se hur du limmar de tio sakerna ovan.