Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Inbrottssäkerhet

Skydda ditt hem mot inbrott. Det finns många sätt du kan inbrottssäkra ditt hem på. Därför har vi på dessa sidor samlat ett stort antal råd och instruktioner för att inbrottssäkra ditt hem.

Inbrottssäkerhet – en fråga om 3 minuter

Om du vill skydda dig mot inbrott ska du tänka på att: försvåra för tjuven i minst tre minuter. Internationella undersökningar visar att tre minuter är gränsen för hur länge en inbrottstjuv orkar arbeta för att ta sig in genom dörrar och fönster, innan han ger upp.

Om du ser till att tjuvsäkra (eller inbrottssäkra) fönster och dörrar, kan du på ett lätt sätt göra det så besvärligt för en inbrottstjuv att denna ger upp. För varför lägga så mycket tid på att ta sig in i ditt hem om det är lättare att bryta sig in hos grannen?

Effektiv tjuvsäkring med “Skräm – Stoppa – Avslöja” -konceptet

Gör Det Själv har tillsammans med polis och experter utvecklat ett koncept kring inbrottssäkerhet “Skräm – Stoppa – Avslöja”. Det går helt enkelt ut på att prioritera insatserna, när du vill tjuvsäkra och inbrottssäkra:

 1. Skräm
  Först försöker du avskräcka tjuven från att överhuvudtaget tycka att ditt hus är intressant. Det handlar om att få huset att se bebott ut, att varna för inbrottsskydd som dna-märkning eller liknande tilltag, ha timers som tänder och släcker belysning på kvällen, och att få huset att se bebott ut även när du inte är hemma.

 2. Stoppa
  Om inbrottstjuven inte låter sig stoppas är nästa steg att skrämma honom. Här handlar det om tjuvsäkring av dörrar och tjuvsäkring av fönster med lås, haspar och beslag.

 3. Avslöja
  Om inget annat fungerar och tjuven ändå lyckas ta sig in, kan du försöka att avslöja honom med larm och övervakningskameror. Men det är sista steget i din tjuvsäkring.

Den billigaste tjuvsäkringen är att skrämmas

Metoden “Skräm – Stoppa – Avslöja” är också uppbyggt som så att det första steget “Skräm” även är den billigaste formen av tjuvsäkring, medan de avslöjande larmen och övervakningskamerorna ofta utgör en mycket större investering.

Du kan skrämma tjuven med några billiga timers till belysning, med lite röra i hallen och grannens hjälp att tömma brevlådan när du är på semester. Och det allra mest skrämmande för en inbrottstjuv är faktiskt vänlighet: hälsa vänligt på alla du möter i kvarteret, och fråga gärna om du kan hjälpa dem. Det är det mest effektiva skyddet mot inbrott och tjuvar. En tjuv som vet att han är enkel att känna igen kommer troligtvis söka sig till ett annat kvarter.

Inbrottssäkring av fönster och inbrottssäkring av dörrar

Det är är naturligtvis mer kostsamt att byta fönster och dörrar till mer säkra modeller. Men bra lås och beslag räcker i de flesta fall som tjuvsäkring.

Här ska du vara extra uppmärksam på altandörren och fönster som ligger bort från vägen och grannarna. Ju längre tid en tjuv kan stå ifred vid en dörr eller ett fönster, desto säkrare bör den vara. En altandörr bör alltid ha ett lås på den invändiga sidan, som du låser när du lämnar hemmet. Och om du byter altandörr, överväg att köpa en med laminerade rutor som nästan är omöjliga att bryta sig genom.

Få massor av konkreta tips och råd till tjuvsäkring

Här hittar du en rad artiklar som kan vägleda dig när du ska tjuvsäkra ditt hus mot inbrott. Kom ihåg att du inte enbart skyddar dig mot att få dina saker stulna. Du skyddar dig även mot den mycket obehagliga upplevelsen att någon främmande har rotat runt i dina personliga tillhörigheter. Och inte minst mot den otrygghet som följer ett inbrott.

Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.

Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa

password_reset.form.password_is_changed

Din beställning
Beställning
Skapa Profil
Du är på väg att köpa tillgång till:
Totalt pris: 149 kr
Mer för mindre?
Få över 1 000 byggbeskrivningar och full digital åtkomst för bara 29 kr.
  • Tillgång till över 1 000 digitala byggbeskrivningar
  • Du kan säga upp din prenumeration när som helst.
  • Efter erbjudandet fortsätter prenumerationen som en tillsvidareprenumeration för 79 kr i månaden
Endast 29 kr första månaden
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Tillbaka
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka