Inbrottssäkerhet

Skydda ditt hem mot inbrott. Det finns många sätt du kan inbrottssäkra ditt hem på. Därför har vi på dessa sidor samlat ett stort antal råd och instruktioner för att inbrottssäkra ditt hem.

  Inbrottssäkerhet – en fråga om 3 minuter

  Om du vill skydda dig mot inbrott ska du tänka på att: försvåra för tjuven i minst tre minuter. Internationella undersökningar visar att tre minuter är gränsen för hur länge en inbrottstjuv orkar arbeta för att ta sig in genom dörrar och fönster, innan han ger upp.

  Om du ser till att tjuvsäkra (eller inbrottssäkra) fönster och dörrar, kan du på ett lätt sätt göra det så besvärligt för en inbrottstjuv att denna ger upp. För varför lägga så mycket tid på att ta sig in i ditt hem om det är lättare att bryta sig in hos grannen?

  Effektiv tjuvsäkring med “Skräm – Stoppa – Avslöja” -konceptet

  Gör Det Själv har tillsammans med polis och experter utvecklat ett koncept kring inbrottssäkerhet “Skräm – Stoppa – Avslöja”. Det går helt enkelt ut på att prioritera insatserna, när du vill tjuvsäkra och inbrottssäkra:

  1. Skräm
   Först försöker du avskräcka tjuven från att överhuvudtaget tycka att ditt hus är intressant. Det handlar om att få huset att se bebott ut, att varna för inbrottsskydd som dna-märkning eller liknande tilltag, ha timers som tänder och släcker belysning på kvällen, och att få huset att se bebott ut även när du inte är hemma.

  2. Stoppa
   Om inbrottstjuven inte låter sig stoppas är nästa steg att skrämma honom. Här handlar det om tjuvsäkring av dörrar och tjuvsäkring av fönster med lås, haspar och beslag.

  3. Avslöja
   Om inget annat fungerar och tjuven ändå lyckas ta sig in, kan du försöka att avslöja honom med larm och övervakningskameror. Men det är sista steget i din tjuvsäkring.

  Den billigaste tjuvsäkringen är att skrämmas

  Metoden “Skräm – Stoppa – Avslöja” är också uppbyggt som så att det första steget “Skräm” även är den billigaste formen av tjuvsäkring, medan de avslöjande larmen och övervakningskamerorna ofta utgör en mycket större investering.

  Du kan skrämma tjuven med några billiga timers till belysning, med lite röra i hallen och grannens hjälp att tömma brevlådan när du är på semester. Och det allra mest skrämmande för en inbrottstjuv är faktiskt vänlighet: hälsa vänligt på alla du möter i kvarteret, och fråga gärna om du kan hjälpa dem. Det är det mest effektiva skyddet mot inbrott och tjuvar. En tjuv som vet att han är enkel att känna igen kommer troligtvis söka sig till ett annat kvarter.

  Inbrottssäkring av fönster och inbrottssäkring av dörrar

  Det är är naturligtvis mer kostsamt att byta fönster och dörrar till mer säkra modeller. Men bra lås och beslag räcker i de flesta fall som tjuvsäkring.

  Här ska du vara extra uppmärksam på altandörren och fönster som ligger bort från vägen och grannarna. Ju längre tid en tjuv kan stå ifred vid en dörr eller ett fönster, desto säkrare bör den vara. En altandörr bör alltid ha ett lås på den invändiga sidan, som du låser när du lämnar hemmet. Och om du byter altandörr, överväg att köpa en med laminerade rutor som nästan är omöjliga att bryta sig genom.

  Få massor av konkreta tips och råd till tjuvsäkring

  Här hittar du en rad artiklar som kan vägleda dig när du ska tjuvsäkra ditt hus mot inbrott. Kom ihåg att du inte enbart skyddar dig mot att få dina saker stulna. Du skyddar dig även mot den mycket obehagliga upplevelsen att någon främmande har rotat runt i dina personliga tillhörigheter. Och inte minst mot den otrygghet som följer ett inbrott.