Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Stoppa tjuven: Gör fönstret extra säkert

Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

Fönstret är den väg som de flesta tjuvar tar när de ska in i ett hus. De är enkla att öppna eller separera, så här måste du göra lite extra.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
30 minuter
Pris
30 kronor

Intro

Ett cylinderlås i ett fönster kan vara en bra extra säkerhetsåtgärd om du har utsatta fönster. Utsatta fönster sitter t.ex. på baksidan av huset, där en inbrottstjuv kan stå i lugn och ro och lossa glaslisterna eller bryta upp fönstret.

Låset hindrar tjuven från att öppna fönstret, eftersom bågen är låst ned i karmen, och då blir det extra besvärligt att kravla sig in genom fönstret – och blotta tanken på ett cylinderlås får kanske tjuven att ge upp.

Här monterar vi ett lås som inte är försäkringsgodkänt. Det är en bra och billig lösning. Men lås av den här typen finns även i godkända utgåvor, som är testade för att vara ännu starkare. Det icke godkända låset kan du köpa för under hundra kronor.

LÄS OCKSÅ: Gör ditt hus säkert med en övervakningskamera

Instruktion

Sätt lås i dina utsatta fönster

Låst innehåll

logga in eller köp åtkomst för att läsa detta avsnitt

Du behöver inte sätta lås i alla dina fönster. Det hade helt enkelt varit för besvärligt att behöva leta reda på en nyckel varje gång du vill öppna ett fönster. Men har du särskilt utsatta fönster, t.ex, på baksidan av huset, där en inbrottstjuv kan arbeta i lugn och ro, så kan ett lås vara en god idé. Det gör det besvärligt att bryta sig in, eftersom fönsterbågarna inte kan öppnas, och det sinkar tjuven. Förhoppningsvis så mycket att han eller hon ger upp.

Lägg ett mynt där låset ska sitta. Myntet lyfter upp låset lite och ser till att det inte går emot fönsterkarmen.

Förborra med ett 3 mm borr när du har markerat skruvarnas placering genom hålen i låset. Då slipper du att bågen spricker när du drar i skruvarna.

Stäng fönstret och vrid nyckeln. Vrid till så att låset lämnar ett märke i karmen.

Märket markerar placeringen av koppen som låstappen ska gå ned i. Har du svårt att få låstappen att göra ett tillräckligt synligt märke, kan du måla tappens spets med en blyertspenna.

Borra hål för koppen i karmen. Läs på låsets förpackning. Här bör diametern framgå. Vi använder ett 12 mm borr.

Pressa ned koppen i hålet. Den ska ned hela vägen, så att bara kragen sticker upp. Då kan låset fritt glida på plats.

Nu kan fönstret låsas. Tappen passar i koppen, och fönsterbågen kan bara öppnas om man har nyckeln. Det gör det svårt att klättra in genom detta fönster.

Tidningsartikel

Ladda ner tidningsartikeln

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

Skapa Profil

purchase.course_name_message

Skapa Profil
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka