Stoppa tjuven med säkerhetsglas av laminat

Många av våra tusentals inbrott kan undvikas bara genom att välja rätt glas i dörrar och fönster. Säkerhetsglas och laminerade fönster gör livet svårare för inbrottstjuven, och lite mer säkert för dig och din familj.

Stoppa tjuven med starkt säkerhetsglas av laminat.

Sätt laminerat säkerhetsglas i dina fönster och gör livet svårt för inbrottstjuven.

Scenario 1:Om du INTE har säkerhetsglas

Klirr! Rutan i altandörren krossas, sekunden senare har dörrens invändiga handtag vridits om, och tjuven är inne i huset. Efter några minuter är hen ute igen med en stor sportväska fylld med dina värdesaker.

Denna situation är långtifrån en fantasi. Det sker åtskilliga gånger varje dag i svenska villakvarter. Men det hade kunnat se annorlunda ut:

Scenario 2: Om du har säkerhetsglas

Kras! Rutan i altandörren krossas, och stenen faller till marken. Men tjuven kan inte få in handen genom dörren, för rutans glas hänger stadigt fast i en seg film, som hen förgäves försöker ha sönder. Det lyckas inte, och tjuven får gå tomhänt därifrån.

Skillnaden på de två scenarierna hittar vi i altandörrens glas. Eller helt exakt i en plastfolie mellan flera lager av glas. Folien förhindrar inte att glaset krossas, om tjuven slår tillräckligt hårt. Men det krossade glaset blir hängandes i en otroligt seg folie, som kräver mycket kraft och tid att ta sig igenom. Och just tid är inbrottstjuvens värsta fiende. Internationella undersökningar visar att en inbrottstjuv ofta ger upp ett inbrottsförsök, om du kan fördröja denne i mer än tre minuter.

Här ska du använda säkerhetsglas

Det laminerade glaset kallas ofta för säkerhetsglas. Det kostar några hundralappar extra per kvadratmeter i förhållande till isolerfönster med vanligt glas. Därför behöver du inte nödvändigtvis välja den lösningen till alla rutor i hela huset. Välj först och främst de fönster och dörrar som tjuven föredrar:

  • Altandörrar med glas
  • Fönster som sitter dolt och ger tjuven arbetsro, ex. på husets baksida och i källarnedgång.
  • Källarfönster.

Läs också: Effektiv metod mot inbrott

Stoppa tjuven med starkt säkerhetsglas av laminat.

Laminerat glas är perfekt till dörrar och fönster.

Extra fördelar med laminerat säkerhetsglas

Utöver att reducera risken för inbrott har laminerat säkerhetsglas också andra fördelar:

  • Det är mindre risk att skära sig, om du råkar slå till rutan.
  • Folien gör rutorna stötdämpande, eftersom den bromsar upp rörelser i glaset.
  • Folien bromsar en del av solens UV-strålar.

Glaset gör inte hela jobbet

Inbrottshämmande glas i ett fönster är endast effektivt, om själva fönstret även är inbrottssäkert. I en tunn gammal träram, som bara är låst med en enkel hasp, hjälper laminerat glas inte mycket. Tjuven kan lätt bryta upp fönstret med en skruvmejsel. Välj därför gedigna fönsterramar, och komplettera gärna med inbrottssäkra beslag, ex. lås i karmen på de fönster som är extra utsatta. Ett lås (ev. med kod i stället för nyckel) i altandörrens invändiga handtag är också en riktigt bra idé.

Stoppa tjuven med starkt säkerhetsglas av laminat.

Fönsterlåsen gör det mycket svårt att bryta upp karmen.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Inbrottssäkerhet