Fånga tjuven på film

Kameror kan vara ett bra komplement till ditt inbrottslarm. Om en tjuv vet att han är filmad är chansen stor att han går någon annanstans. Och gör han inte det har du rörliga bilder på inbrottet, vilket både är bra bevismaterial och kan hjälpa till att fånga tjuven.

Du behöver inte leta länge för att hitta övervakningskameror på nätet. Det finns massor av butiker som säljer övervakningsprodukter, och du kan lätt hitta ett komplett kit för ett par tusenlappar.

Problemet är att ta reda på vad du behöver, och det kräver lite spetskunskap som de flesta av oss saknar.

Läs även: Effektiv metod mot inbrott

Det kan vara svårt att veta om kvaliteten på videoinspelningarna är bra. Och det är helt avgörande, för kan du bara se tjuvens bil, men inte avläsa nummerplåten, har upptagningarna ett begränsat värde.

Därför ska du googla kamerans namn och modell, och se om du kan hitta omdömen (på engelska: reviews) av den kamera du funderar på att köpa. Då kan du se om andra har varit nöjda eller missnöjda med just den övervakningskameran.

Och se till att få den monterad korrekt. Den ska peka ditåt där du kan anta att en tjuv kan bryta sig in (terrassdörrar och fönster), den ska sitta synligt i avskräckande syfte, och så ska den uppfylla ett antal lagkrav.

I artikeln får du vår guide till vilken sorts övervakningskamera du ska välja och var den ska placeras. Vi går också igenom lagstiftningen på området.

3 saker du ska ta ställning till innan du köper

  1. INBYGGT LJUS ELLER INTE?
    Ska kameran kunna filma i mörker (det är en fördel om den ska filma nattetid), ska den vara utrustad med lyse, oftast IR-dioder (infraröda).

  2. ANALOGT ELLER DIGITALT?
    En övervakningskamera kan vara både analog och digital/ nätverks baserad (IP). De analoga kamerorna är billiga och kräver inga specialkablar. Å andra sidan är kvaliteten på videoupptagningarna heller inte den allra bästa.
    De digitala kamerorna är lite dyrare och kräver dyrare kablar. Detta ger generellt en bättre bildkvalitet, och du har fler möjligheter att t.ex. ställa in flera olika kameror och följa dem via en app på din smartphone eller dator. Du kan också välja att anslutningen ska ske trådlöst via ditt Wi-Fi.

  3. TRÅDLÖST ELLER MED KABEL?
    De digitala IP-kamerorna kan sättas upp utan kablar; för att sedan skicka signaler till en hårddisk eller liknande via Wi-Fi. Du måste dock ansluta en strömkabel.
    Installationen kan dock vara något mer komplex, och är den trådlösa anslutningen ostabil, påverkar det också kamerorna. Ju fler kameror du har, desto större bandbredd behöver du ha på ditt nätverk. Signalen kan också jammas (blockeras).
    Så om du kan, dra kablar av god kvalitet (köp dem tillsammans med den övriga utrustningen) och täck dem gärna med en metallskena, så de är svåra att komma åt.

Vilken typ ska du välja?

Grundläggande finns det två typer av kameror: dome ochbullet.

Dome är de små, runda kupolerna, som du säkert sett på stationer, tåg eller på andra offentliga platser.

Bullet är de som liknar en gammaldags videokamera. De både kameratyperna kan i grund och botten samma saker, med vissa skillnader - särskilt i räckvidd och precision.

Bulletkamera

Behöver du en kamera med lång räck vidd, t.ex för att filma längs en lång uppfart, är bulletkameran att rekommendera. Den är också den enklaste att installera eftersom du lätt kan vinkla den så att du övervakar det du vill övervaka. Kameran är å andra sidan lätt att vandalisera/förstöra.

Domekamera

Domekameran är, med sin lilla kupol, den mest diskreta och minst skrymmande. Den filmar lika bra som bulletkameran på korta avstånd, men om du vill ställa in vinkeln så måste du demontera den, ställa in den och montera den igen.

Hur många beöver du?

Att se och synas. Det är nyckelorden när du ska sätta upp dina kameror.

En övervakningskamera ska först och främst verka preventivt, och därför ska den sitta synligt. Samtidigt ska den filma där tjuven är, alltså där han annars skulle kunna stå i fred från nyfikna blickar.

HUS MED EN ENSKILD SVAG PUNKT

Huset är säkrat med bra lås med mera, men på utvalda platser kan en inbrottstjuv stå och arbeta ostört, t.ex. på andra sidan vägen eller mellan huset och en hög häck. Här ska kameran förstöra arbetsron, och filma tjuven om den väljer att ignorera det.

HUS I INBROTTSTÄTA KVARTER

Huset ligger lite öde eller i ett mycket inbrottsbelastat område. Här ska kameror upp både i de “lugna arbetszonerna” och ut mot uppfarten, där en tjuv kan komma i bil. Kameran som täcker uppfarten får gärna vara väl synlig för alla som närmar sig.

HUS MED FÖR MYCKET ARBETSRO

Huset ligger mycket öde, är svårt att se ut från och rymmer kanske värdefulla föremål i form av designermöbler och liknande. Kamerorna ska täcka alla de ytor en tjuv kan ta sig in på och möjliga ankomstvägar. Hela fasaden ska vara synligt övervakad.

Det säger lagen!

  • Kamerorna får bara övervaka din tomt. För att filma allmän väg eller trottoar krävs tillstånd. Du får heller inte filma grannens tomt*.
  • Övervakningen ska ske ”som ett led i verksamhet av helt privat natur”. Kamera i bostaden är tillåten. Det gäller även kameror i garage och förråd så länge syftet är helt privat.
  • Om du har trädgårdsmästare, städare eller liknande som arbetar hos dig ska de informeras om övervakningen. Skyltar ska sättas upp, och du får inte spara inspelningarna under längre tid än vad som är nödvändigt med hänsyn till syftet med övervakningen
  • Om du filmar i ditt trapphus får kameran bara vara aktiv i när någon ringer på dörren, och max. 30 sekunder efter. Du får alltså inte sätta upp en titthålskamera som filmar konstant.

För grannsämjans skull, berätta för dina grannar att din kamera inte filmar annat än din egen tomt.

Så är den uppbyggd

Multimedia

En bra kamera ska inte bara kunna producera skarpa bilder.

Den ska också vara robust, kunna filma under svåra ljusförhållanden och vara lätt att montera.

Läs även: Här är de bästa kamerorna just nu

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Inbrottssäkerhet