Så undviker du inbrott under semestern

När du tar semester börjar tjuvarna arbeta. Och när du inte är hemma vill tjuvarna gärna besöka dig. Så gästfri ska du naturligtvis inte vara – men ett av de mest effektiva vapnen mot inbrott och stöld är faktiskt just vänlighet.

Inbrottstjuv

Kan du tryggt åka på semester utan oroa dig för inbrott?

När vi åker på semester ökar antalet inbrott. För när du inte är hemma är det lätt för tjuvarna att bryta sig in i lugn och ro och försvinna med alla dina värdesaker. Eller kanske inte?

Det kommer förstår an på om du har säkrat ditt hem mot inbrott. Och om du redan har gjort upp avtal med grannarna, skaffat bra lås, inbrottssäkra fönster och dörrar, preventiv belysning och kanske till och med ett tjuvlarm, så kan du slappna av i solstolen på Mallorca. Din stöldsäkring är i topp – och risken för inbrott i ditt hem är minimal.

Har du inte gjort allt det ska du läsa vidare här:

Stöldsäkring – om det är mer än en vecka till din semester

Titta på ditt hus genom tjuvens ögon: Om du skulle begå inbrott i ditt eget hem, var skulle du då börja? Det kan vara den gamla, slitna källardörren, den olåsta altandörren eller via fönstret på baksidan av huset, där en tjuv kan göra inbrott i lugn och ro.

Här ska du se till att inbrottssäkra, så att det blir svårare att bryta sig in. En försening på bara tre minuter får de flesta tjuvar att ge upp.

Hinner du inte säkra hela huset ska du börja med det mest självklara: En altandörr utan lås eller ett fönster som inte är säkrat och som är dolt från vägen och grannarna.

Läs mer här: Gör ditt hus extra säkert

Stöldsäkring – om det är mindre än en vecka till din semester

Även om du inte hinner sätta upp en massa säkringsbeslag i hela huset, så finns det åtgärder du kan vidta. Du kan nämligen göra tjuven osäker:

  • Sätt en timer på lampor på olika platser i huset, så att de tänds och släcks som om någon var hemma
  • Be grannen att hälla lite sopor i soptunnan och tömma brevlådan
  • Se till att det är lite stökigt i hallen och vardagsrummet, så att en nyfiken tjuv blir osäker på om det är någon hemma
  • Dra för gardinerna i sovrummet om man kan titta in i det från ett fönster

När du kommer hem igen

Förhoppningsvis slapp du inbrott under den här semestern. Kanske hann du till och med säkra en del av huset, och om du inte gjorde det är det dags nu, innan du lämnar hemmet igen under en längre period.

Och så ska du prata med dina grannar. För det finns ett ofta förbisett vapen mot inbrottstjuvar: Vänlighet.

Hälsa på alla personer du träffar på i ditt kvarter. Se dem i ögonen, nicka och hälsa. För en inbrottstjuv som känner sig sedd och som vet att han kan bli igenkänd, kommer att föredra andra jaktmarker. För det finns massor av kvarter utan grannhjälp och massor av hus utan inbrottsskydd.

Ta också initiativ till grannhjälp, där alla håller uppsikt över kvarteret och varandras hus och trädgårdar, även i semestertider.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Inbrottssäkerhet