Högre säkerhet med nytt lås

Det är dumt att ge tjuven chans att smita iväg via bakdörren om han kommit in. Byt ut det gamla låset med vred mot ett som endast kan öppnas med nyckel eller med nyckel och vred.

Svårighetsgrad
Tidsförbrukning
2 timmar
Pris
2.000 kronor

Intro

När en ytterdörr kan öppnas med ett vred från insidan så fungerar den också som flyktväg för den tjuv som lyckats ta sig in. Då kan tjuven lätt bära med sig allt av värde, vilket är svårare om han tvingas klättra ut genom ett fönster. Det är därför låset ska vara hemmabekvämt och bortasäkert. Men på bak- och källardörrar sitter det ofta lås som öppnas med ett vred.

Ta bort det gamla låset och ta med det till affären så får du ett som passar.

Instruktion

01
Innan det nya låset monteras 3 Steg

1

Skruva loss vredet på insidan av dörren. Ta också bort rosetten och skruva sedan loss motsvarande delar på utsidan av dörren. Skruva även loss låscylindern från utsidan.

2

Mät djupet i hålet. För att kunna få rätt cylinder och eventuellt också en förlängare till den ska du mäta djupet på både utsidan och insidan.

3

Ta bort medbringaren genom att lossa skruvarna längst in på låset. Nu är det klart för montering av den nya låscylindern.

02
Så här monteras låscylindern 10 Steg

Det nya låset ska skruvas ihop från insidan av dörren och runt själva cylindern sitter ett cylinderhus. Monteringen är faktiskt ganska enkel. Du ska bara anpassa längden på de skruvar som används och håller ihop delarna. Det gör du med en avbitare eller bågfil.

1

Dela dubbelcylindern. När du packar upp cylindern sitter den i regel ihop med den främre delen.

2

Det är skillnad mellan den invändiga och den utvändiga cylindern. Eftersom de skruvas ihop från insidan ska det finnas urtag i den inre cylindern för skruvarna.

3

Skruva ihop cylindrarna. Håll båda i ett stadigt grepp och skruva ihop dem genom dörren med medföljande skruvar. Korta ev. av skruvarna om de är för långa.

4

Kolla den utvändiga cylinderringen. Skruvarna ska gå in i de två rören i ringen. Här står det att de ska gå in i ringen med 13 mm.

5

Stick in de långa skruvarna genom den invändiga cylinderringen och se hur långt de går.

6

Korta av skruvarna om de är för långa. Här ska de alltså sticka ut 13 mm från dörren för att passa i den utvändiga cylinderringen.

7

Förena de två cylinderringarna med skruvarna. Om den utvändiga inte passar riktigt så har du vänt den fel. Kolla att den sitter med pilen uppåt.

8

Dra åt skruvarna. Du ska inte använda skruvdragare till arbetet utan dra skruvarna för hand. Dels räcker din styrka till, dels är det risk att skruvdragaren drar för hårt eller repar dörren.

9

Kolla att låset fungerar. Det ska vara lätt att vrida runt nyckeln och den ska lätt kunna tas ut. Kom sedan ihåg att ta ut nyckeln ur låset när du inte är hemma!

Du ska naturligtvis inte låta nycklarna sitta kvar i låset när du inte är hemma …

Tidsförbrukning

Räkna med ett par timmar.

Pris

Priset beror uteslutande på vilket lås du väljer. Lås kostar mellan 800 kr och 2000 kr.

Svårighetsgrad

Mät runt låset och ta med det gamla låset till affären, så kan det inte gå galet.

Tidningsartikel

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Inbrottssäkerhet