Var uppmärksam på råttor!

Det är trevligt att få gäster, men de flesta av oss ogillar besök av råttor! Läs här om vilka förhållningsregler du bar ha och hur du kan upptäcka om du redan har haft besök av den lilla gnagaren.

En vuxen råtta kan ta sig igenom ett hål på bara 2 cm. Det är ett hål stort som en enkrona.

Tecken på besök av råttor:

Gnager och prasslar, du hittar hål och exkrementer och känner lukt.

Vilka skador gör råttor?

Det kan vara svårt att se skillnad mellan en råtta och en stor mus, men bägge gnager i allt möjligt, inklusive dina elinstallationer. Råttans exkrementer är väsentligt större än musens och ligger samlade i små högar medan möss sprider sin avföring överallt. Dessutom luktar råttor speciellt. Luktar det avlopp och grisstia i källaren, så finns det råttor där.

Hur bekämpar man råttor?

Kontakta ditt försäkringsbolag. Att fånga och avliva råttor är en uppgift för experter så överlåt det till ett saneringsföretag.

Hur slipper man råttor?

Råttor tar sig igenom alla hål och springor som är större än 20 mm i diameter. Ska du täta så små hål bör du använda stålnät som inte kan gnagas sönder. Håll rent runt soptunnor och se till att sopkärlen alltid är stängda. Fyll vattenlåsen i brunnarna och klipp växter på fasaden så att råttorna inte kan klättra in genom öppna fönster. Sätt upp fällor och försök locka ut råttorna utomhus.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Skadedjur