Mynta - så sköter du den smakrika örtkryddan

Mynta är mycket lätt att odla och du kan snabbt bli självförsörjande under sommarmånaderna. Det svåraste är att hålla växten under kontroll, eftersom den sprider sig snabbt. Därför är det en bra idé att plantera den i krukor eller i en hink i marken.

Mynta är en perenn växt som kommer tillbaka år efter år. Varje år kan du skörda massor av färsk mynta för mojitos, mintte och mintgelé. Och mer och mer för varje år. Kryddörten har en stark tendens att sprida sig. Kraftiga rotskott kan kolonisera en perennrabatt eller örtagård förvånansvärt snabbt.

Därför bör uppmaningen att odla den smakrika örten åtföljas av en varning. Om du inte håller myntan under kontroll kommer du att få rensa den som om den var ogräs.

Vad är skillnaden mellan mynta och pepparmynta?

Det är lätt att förväxla mynta med pepparmynta. Även om de båda är örtkryddor har de mycket olika smak och användningsområden. Den vanliga örten som vi känner till och den som oftast används i matlagning kallas grönmynta (Mentha spicata).

Växten är en 50-70 centimeter hög kryddväxt.

Pepparmynta är en hybrid mellan vattenmynta och grönmynta, som används industriellt i olika produkter som tandkräm, godis och doftolja.

Pepparmynta odlas för sitt innehåll av mentololja.

Är myntaväxter giftiga?

Mynta är inte giftigt för människor, men djur, t.ex. hundar, bör man vara uppmärksam på att de inte får i sig stora mängder eftersom det kan orsaka kräkningar och diarré hos hunden. Det finns dock ett undantag för människor, nämligen polejmynta (Mentha pulegium), som är giftig för både människor och hundar.

Växten har krypande stjälkar och små ovala blad med rosa blommor. Var därför särskilt försiktig om du hittar vild mynta i naturen.

LÄS OCKSÅ: 10 giftiga växter som du ska undvika

Håll koll på myntan i krukor

Att plantera kryddväxter i stora krukor är en självklar lösning. Då vet man var man har dem. Men växterna måste planteras om och föryngras varje år, annars kan de gå sönder.

De måste också hållas väl försedda med vatten och gödning för att producera färska, smakrika skott.

LÄS OCKSÅ: Gjut rustika krukor i betong

Mynta i kruka i trädgården
© Shutterstock

Plantera myntan i en hink i marken

En annan lösning är att plantera mynta i en djup hink med dräneringshål i botten och sedan gräva ner hela hinken i marken.

Hinken kommer att hålla rotskotten under kontroll, men se till att hinkens kant är ovanför markytan. Annars kommer rotskotten att krypa över kanten och du kommer att få problem.

Så tar du hand om din mynta

Mynta kan odlas i både sol och halvskugga och föredrar fuktig jord. Den klarar sig dock även torrare jord, så länge du vattnar under mycket torra perioder.

Om du odlar växten i krukor är det bäst att placera dem i halvskugga.

LÄS OCKSÅ: Bygg billiga odlingslådor på bara en dag

Använd också myntans blommor

Innehållet av aromatisk olja i myntablad är som högst strax innan blommorna blommar i mitten av sommaren, så det är också då de smakar som bäst.

De söta, ljuslila blommorna är små och växer i kransar längs stjälkarna. De är också ätliga och kan användas som garnering i sallader eller örtteer.

Blommorna lockar till sig massor av insekter och fjärilar med sin doft. Efter blomningen avtar smaken, men om du klipper ner plantorna kommer det nya skott.

LÄS OCKSÅ: Så här odlar du jordgubbar

Vad kan man använda mynta till?

Den färska myntan kan användas i både matlagning och drycker. Nedan följer några förslag på vad du kan använda mynta till.

Gelé av mynta

Örten växer rikligt och du kan använda bladen för att göra myntagelé under hela sommaren och in på hösten.

Myntgelé är populärt till lamm, på bröd eller till ost, och det är enkelt att göra. Tillsätt bara socker och gelépulver eftersom mynta inte innehåller naturligt pektin.

Därför måste det tillsättas för att gelén ska stelna. Det finns många recept på mintgelé online, bland annat mintgelé med lime.

Myntasirap och te

Du kan enkelt göra din egen mintsirap, som kan användas i kaffe, drinkar och sallader. Sirapen görs helt enkelt av vatten, socker och mynta som kokas ihop i en kastrull.

Du kan också prova att blanda sirapen med iste eller kolsyrat vatten för en fräsch smak. Iste gör du enkelt genom att hälla kokande vatten över en handfull myntablad. Teet kan sedan drickas varmt som ett friskt myntate eller kallt med några isbitar för en uppfriskande sommardrink.

LÄS OCKSÅ: Så här odlar du hallon

Torkad mynta

Torkad mynta är lätt att göra. Du kan antingen hänga dem för att torka naturligt eller använda en dehydrator om du har en sådan.

Det är bäst att plocka den färska örten för torkning på försommaren innan den blommar, då smaken är som kraftigast, men du kan enkelt torka mynta på sensommaren också.

Så här gör du med en dehydrator:

  • Om du har en dehydrator lägger du helt enkelt en stor handfull myntastjälkar i dehydratorn och låter dem torka i tre till fyra timmar i 45 grader.
  • Om myntan inte är helt torr efter det måste du torka dem mer. När de är helt torra kan du dra av de torkade bladen från stjälkarna.
  • Det är viktigt att bladen är helt torra på saft, annars kommer de att mögla vid förvaring.
  • Häll den torkade myntan i en tättslutande burk och förvara på en mörk plats.

Hur du torkar mynta utan en dehydrator

  • Om du inte äger en dehydrator kan du välja att hänga upp buntar av örten för naturlig torkning.
  • Du kan hänga dem på en varm plats till att börja med och sedan flytta dem till en mindre varm plats.
  • En bra plats skulle vara nära en vedeldad spis. Se dock till att knippena inte hänger i solen utan på en skuggig plats. Om myntan hänger på en mycket varm plats kommer det att ta några dagar att torka bladen.
  • När du har kontrollerat att bladen är helt torra och fria från saft, lägg dem i en glasburk med tättslutande lock och ställ den på en mörk plats.

LÄS MER: Så torkar du rosor och andra blommor