Långsprötad silverfisk är det nya skadedjuret i Sverige

Ett nytt skadedjur har spridit sig i Sverige. Krypet heter långsprötad silverfisk. Se hur du bekämpar krypet som många förväxlar med den harmlösa silverfisken.

En läsare har skickat detta foto till redaktionen, där man tydligt ser en långsprötad silverfisk med dess karaktäristiska antenner.

En läsare har skickat detta foto till redaktionen, där man tydligt ser en långsprötad silverfisk med dess karaktäristiska antenner.

Frågor och svar om långsprötad silverfisk

Den långsprötade silverfisken har länge varit ett problem i Norge, där krypet har stigit i antal de senaste fem-sex åren. Nu har turen kommit till Danmark och Sverige. Kanske har du redan långsprötad silverfisk där hemma, men har förväxlat den med den vanliga silverfisken? Här kan du läsa vad skillnaden är mellan vanlig silverfisk och långsprötad silverfisk, och bli lite klokare.

Klicka på frågan och kom direkt till svaret längre ner i artikeln.

Långsprötad silverfisk sprider sig

En ny plåga är med stor sannolikhet på väg att sprida sig i de svenska hemmen. Krypet heter långsprötad silverfisk och på latin ctenolepisma longicaudata. Ett litet oansenligt kryp som påminner mycket om silverfisken, som vi känner igen från badrumsgolvet.

Men långsprötad silverfisk kan visa sig vara en mycket större plåga än den vanliga silverfisken, även om den påminner mycket om varandra.

Vad är skillnaden mellan silverfisk och långsprötad silverfisk?

Medan de flesta av oss har stiftat bekantskap med silverfisken, har många av oss lyckligtvis inga erfarenheter av långsprötad silverfisk. Långsprötad silverfisk är släkt med silverfisken, men långsprötad silverfisk blir större än en silverfisk - upp till 2 cm lång, och så är den långsprötade silverfisken utrustad med långa antenner på den främre delen av kroppen. Långsprötad silverfisk är mörkare i färgen än en silverfisk, och har "skägg" längs med hela kroppen.

Om du stöter på, vad du tror, är en silverfisk på en lodrät yta kan du vara säker på att det är en långsprötad silverfisk. För i motsats till silverfisk klarar långsprötad silverfisk att krypa på lodräta ytor.

Långsprötad silverfisk sprider sig i hela hemmet

Långsprötad silverfisk kan ta sig fram på lodräta ytor och är i stort sett allätande. De vill säga, att de lever på små mängder av döda insekter, tapet, papper men även mjöl och gryn. Det innebär att långsprötad silverfisk sprider sig i hela huset, till skillnad mot vanlig silverfisk som håller sig till badrummet eller kanske köket. Du kan därför råka hitta långsprötad silverfisk i ditt mjöl eller havregryn, om du inte packar in dina matvaror grundligt.

Långsprötad silverfisk påminner om silverfisk, men de är större och mycket mörkare i färgen än silverfisk. Dessutom har de långa "antenner" på kroppen.

Långsprötad silverfisk påminner om silverfisk, men de är större och mycket mörkare i färgen än silverfisk. Dessutom har de långa "antenner" på kroppen.

Var kommer långsprötad silverfisk ifrån?

Långsprötad silverfisk har fram tills nu varit ett relativt okänt problem i Sverige, men våra nordiska vänner i Norge har de senaste åren plågats av långsprötad silverfisk, och nu ser det ut som att den långsprötade silverfisken har spridit sig till Sverige.

Långsprötad silverfisk har kommit in via paketpost, brev, resväskor eller pappemballage från möbelleveranser och liknande.

Därför är långsprötad silverfisk svårt att bli av med

I motsats till vanlig silverfisk så är långsprötad silverfisk mer besvärlig att få bukt med. Långsprötad silverfisk fortplantar sig snabbt så fort de kommer inomhus. Att långsprötad silverfisk kan sprida sig i hela hemmet, och till och med gå på dina matvaror, gör den till en riktig plågoande för husägare. Långsprötad silverfisk är ljusskygg och nattaktiv, vilket även gör det svårt att upptäcka den, innan den redan har hunnit föröka sig i ett stort antal.

Långsprötad silverfisk har inga naturliga fiender i hemmet, och de är duktiga på att gömma sig. Det är därför svårt att se vad man ska göra för att få bukt med dem.

Här hittar du långsprötad silverfisk

Långsprötad silverfisk finns på både mörka och ljusa platser. I motsats till vanlig silverfisk, som trivs bäst i den fuktiga miljön i badrummet, så föredrar långsprötad silverfisk varmare och mer torra utrymmen. Så bakom bokhyllor, under lister och i springor kan du hitta långsprötad silverfisk. Långsprötad silverfisk är ganska liten i början av sitt liv, så den kan ta sig överallt till de mest märkliga ställena i ditt hem.

Långsprötad silverfisk har rapporterats på flera ställen i Sverige de senaste åren.

Den långsprötade silverfisken (Zygentoma; Lepismatidae - Ctenolepisma longicaudata) är bland de äldsta insekterna på jorden.

Den långsprötade silverfisken (Zygentoma; Lepismatidae - Ctenolepisma longicaudata) är bland de äldsta insekterna på jorden.

Stort mörkertal av långsprötad silverfisk

Långsprötad silverfisk är väldigt lätt att förväxla med den mer vanliga silverfisken. Därför är det också svårt att veta hur utbredd långsprötad silverfisk är i Sverige.

När vi på Gör Det Själv-redaktionen tittade på bilder av långsprötad silverfisk var det minst en kollega som var säker på att hon haft långsprötad silverfisk sedan flera år tillbaka i sitt hem. Hon trodde bara att det var en större silverfisk.

Så känner du igen en långsprötad silverfisk

Det är viktigt att agera direkt om du misstänker att ditt hem är hemsökt av långsprötad silverfisk. Därför är det viktigt att veta vad man ska titta efter när man stöter på ett misstänkt kryp.

  • Kroppen på långsprötad silverfisk är cirka 2 centimeter lång, vilket är större än en silverfisk
  • Långsprötad silverfisk är försedd med 3 långa svanstrådar och två antenner ut från huvudet
  • Långsprötad silverfisk har små hår längs med hela kroppen
  • Långsprötad silverfisk är mörkare än vanlig silverfisk
  • Långsprötad silverfisk kan i motsats till vanlig silverfisk krypa på lodräta ytor

Nu när du känner till vad som utmärker den långsprötade silverfisken kommer du inte längre ha några tvivel när du ser en sådan i ditt hem.

Detta kan du göra för att slippa långsprötad silverfisk

För att slippa långsprötad silverfisk är det viktigt att du håller koll på vad du tar in i ditt hem. Har du varit på semester bör du tvätta dina kläder när du kommer hem, även de kläder du inte använt. Tar du emot många paket ska du kolla igenom dem innan du drar sönder emballaget. Tar du emot möbler eller andra stora saker i ditt hem är det också viktigt att du kollar genom dessa, innan du tar in dem i bostaden.

Det är svårt att bli av med långsprötad silverfisk när de väl har hittat in i ditt hem, och därför finns det en god anledning att anamma några förhållningsregler för att slippa att de flyttar in. Detta kan du göra för att slippa långsprötad silverfisk i ditt hem:

1: Undvik fukt i hemmet.
2: Vädra ut huset med jämna mellanrum.
3: Värm upp ditt hus.
4: Dammsug och håll rent.
5: Gör dig av med de matvaror som den långsprötade silverfisken varit i.
6: Se till att packa in dina torra matvaror, så som mjöl och gryn, i lufttäta förpackningar.

Upptäcker du långsprötad silverfisk i ditt hem är det viktigt att du snabbast möjligt börjar bekämpa skadedjuren. Ju snabbare du sätter in något, desto lättare är det att få bukt med dem.

Så bekämpar du långsprötad silverfisk

Det är tyvärr inte lätt att bli av med långsprötad silverfisk, när de väl har hittat in i ditt hem. Grundlig och återkommande rengöring kan hjälpa en del, men ofta krävs det proffshjälp för att bli av med den långsprötade silverfisken. Det mest använda är att lägga ut ätbart gift, som gör att man bryter den långsprötade silverfiskens livscykel. Men eftersom långsprötad silverfisk kan bli upp till 7 år gamla, har de därför en lång livscykel, och det kan bli en långvarig process innan man ser något resultat.

Effektiv metod: Nya testresultat från Norge

I Norge, där man länge varit plågade av den långsprötade silverfisken, har man gjort många försök för att utröna vilken metod som är mest effektiv vid bekämpning av långsprötad silverfisk. I september 2019 publicerade FHI (Folkehelseinstituttet) en ny studie, där insektsgift som ska ätas - här “Advion Ant” eller “Advion Cockroach” - kombinerat med grundlig rengöring före behandlingen, har visat sig vara mycket effektivt.

Insektsgiftet placeras som små droppar längs lister och andra naturliga gömställen för långsprötad silverfisk. Metoden har testats i ett flerbostadshus, ett radhus, ett dagis och ett bibliotek. Oavsett vilken bostadsform som behandlats, är slutsatsen att det är en mycket effektiv metod.

4-12 veckor efter behandlingen hade beståndet av långsprötad silverfisk reducerats med mer än 90 %. Flera av försöken pågår fortfarande och därför finns det ännu inte något slutgiltigt resultat. Men i försöket i flerbostadshuset har man efter 28 veckor fortfarande inte kunnat observera någon långsprötad silverfisk.

Slutsatsen är att insektsgift som ska ätas är effektivt mot långsprötad silverfisk. Och att även små droppar av gift kan vara tillräckligt. Detta beror också på “sekundär förgiftning”, som betyder att de djur som dött av gifter i sin tur blir uppätna av andra långsprötade silverfiskar, som därmed får i sig giftet “sekundärt”.

Se hela undersökningen här på Folkehelseinstituttets hemsida: Eksempler på åtebekjempelse av skjeggkre i ulike lokaler

Obs: Artikeln är på norska

Läs också:

Mer i samma kategori Hus