6 tips: Så här slipper du långsprötad silverfisk

Vad är långsprötad silverfisk? Och hur kan du slippa det lilla skadedjuret, som ofta förväxlas med vanlig silverfisk? I den här artikeln får du veta mycket mer om långsprötad silverfisk, var den kommer ifrån och hur du bekämpar den. Vi ger dig också 6 tips för att slippa långsprötad silverfisk.

Små skadedjur i hemmet

Även om det kan förefalla vara ett litet problem, är det aldrig trevligt för en husägare när det är skadedjur i bostaden - oavsett om det är större skadedjur som möss och råttor, eller om det är ett litet skadedjur som långsprötad silverfisk eller vanlig silverfisk.

Upplever du stora eller små skadedjur i din bostad, frukta inte för det finns hjälp att få.

I denna artikel får du veta mer om skadedjuret långsprötad silverfisk och vad du kan göra för att bli av med den lilla insekten. Du får också 6 tips på vad du kan göra för att slippa långsprötad silverfisk.

Klicka på frågan och kom direkt till svaret längre ner i artikeln.

Vad är långsprötad silverfisk?

Långsprötad silverfisk, och på latin “ctenolepisma longicaudata”, är ett litet oansenligt kryp som påminner mycket om silverfisken, som vi känner igen från badrumsgolvet.

Men långsprötad silverfisk kan visa sig vara en mycket större plåga än den vanliga silverfisken, även om den påminner mycket om varandra.

Silverfisk eller långsprötad silverfisk?

Långsprötad silverfisk är släkt med den vanliga silverfisken, och de små insekterna liknar därför varandra otroligt mycket.

En markant skillnad är dock att långsprötad silverfisk blir större än en vanlig silverfisk, och så är den långsprötade silverfisken utrustad med långa antenner på den främre delen av kroppen.

Långsprötad silverfisk är mörkare i färgen än en silverfisk, och har "skägg" längs med hela kroppen.

Om du stöter på, vad du tror, är en silverfisk på en lodrät yta kan du vara säker på att det är en långsprötad silverfisk. För i motsats till silverfisk klarar långsprötad silverfisk att krypa på lodräta ytor.

Läs mer om silverfisk här.

Silverfisk eller långsprötad silverfisk?

Till vänster syns en långsprötad silverfisk med sitt tydliga skägg längs kroppen och de långa antennerna. Till höger syns en vanlig silverfisk, som är mindre och har en ljusare färg.

Hur ser långsprötad silverfisk ut?

Även om långsprötad silverfisk och vanlig silverfisk är väldigt lika varandra, går det att se skillnad på de små djuren.

 • Kroppen på långsprötad silverfisk är cirka 2 centimeter lång, vilket är större än en silverfisk.
 • Långsprötad silverfisk är försedd med 3 långa svanstrådar och två antenner ut från huvudet.
 • Långsprötad silverfisk har små hår längs med hela kroppen.
 • Långsprötad silverfisk är mörkare än vanlig silverfisk.
 • Långsprötad silverfisk kan i motsats till vanlig silverfisk krypa på lodräta ytor.
Hur ser långsprötad silverfisk ut?

Långsprötad silverfisk påminner om silverfisk, men de är större och mycket mörkare i färgen än silverfisk. Dessutom har de långa "antenner" på kroppen.

Vad äter långsprötad silverfisk?

Långsprötad silverfisk kan ta sig fram på lodräta ytor och är i stort sett allätande.

De vill säga, att de lever på små mängder av döda insekter, tapet, papper men även mjöl och gryn.

Det innebär att långsprötad silverfisk sprider sig i hela huset, till skillnad mot vanlig silverfisk som håller sig till badrummet eller kanske köket.

Du kan därför råka hitta långsprötad silverfisk i ditt mjöl eller havregryn, om du inte packar in dina matvaror grundligt.

Var kan du hitta långsprötad silverfisk?

Långsprötad silverfisk var för bara några år sedan inte något problem i Sverige, men har särskilt i Norge varit ett större problem.

Långsprötad silverfisk har kommit in via paketpost, brev, resväskor eller pappemballage från möbelleveranser och liknande.

Långsprötad silverfisk finns på både mörka och ljusa platser.

I motsats till vanlig silverfisk, som trivs bäst i den fuktiga miljön i badrummet, så föredrar långsprötad silverfisk varmare och mer torra utrymmen.

Bakom bokhyllor, under lister och i springor kan du hitta långsprötad silverfisk. Långsprötad silverfisk är ganska liten i början av sitt liv, så den kan ta sig överallt till de mest märkliga ställena i ditt hem.

I denna video, som en läsare har tagit, kan du se en långsprötad silverfisk som springer iväg över ett bord.

SE VIDEON:

Är långsprötad silverfisk farlig?

Långsprötad silverfisk är inte farlig men irriterande att ha i bostaden eftersom den kan förstöra saker i ditt hem, så som böcker och torrvaror i köket.

I motsats till vanlig silverfisk så är långsprötad silverfisk mer besvärlig att få bukt med.

Långsprötad silverfisk fortplantar sig snabbt så fort de kommer inomhus.

Att långsprötad silverfisk kan sprida sig i hela hemmet, och till och med gå på dina matvaror, gör den till en riktig plågoande för husägare.

Långsprötad silverfisk är ljusskygg och nattaktiv, vilket även gör det svårt att upptäcka den, innan den redan har hunnit föröka sig i ett stort antal.

Långsprötad silverfisk har inga naturliga fiender i hemmet, och de är duktiga på att gömma sig. Det är därför svårt att se vad man ska göra för att få bukt med dem.

Långsprötad silverfisk bekämpning - hur?

Det är tyvärr inte lätt att bli av med långsprötad silverfisk, när de väl har hittat in i ditt hem.

Grundlig och återkommande rengöring kan hjälpa en del, men ofta krävs det proffshjälp för att bli av med den långsprötade silverfisken.

Det mest använda är att lägga ut ätbart gift, som gör att man bryter den långsprötade silverfiskens livscykel. Men eftersom långsprötad silverfisk kan bli upp till 7 år gamla, har de därför en lång livscykel, och det kan bli en långvarig process innan man ser något resultat.

Hur kan du undvika att få långsprötad silverfisk?

För att slippa långsprötad silverfisk är det viktigt att du håller koll på vad du tar in i ditt hem.

Har du varit på semester bör du tvätta dina kläder när du kommer hem, även de kläder du inte använt. Tar du emot många paket ska du kolla igenom dem innan du drar sönder emballaget. Tar du emot möbler eller andra stora saker i ditt hem är det också viktigt att du kollar genom dessa, innan du tar in dem i bostaden.

Det är svårt att bli av med långsprötad silverfisk när de väl har hittat in i ditt hem, och därför finns det en god anledning att anamma några förhållningsregler för att slippa att de flyttar in.

6 saker du kan göra för att slippa långsprötad silverfisk

 1. Undvik fukt i hemmet.
 2. Vädra ut huset med jämna mellanrum.
 3. Värm upp ditt hus.
 4. Dammsug och håll rent.
 5. Gör dig av med de matvaror som den långsprötade silverfisken varit i.
 6. Se till att packa in dina torra matvaror, så som mjöl och gryn, i lufttäta förpackningar.

Upptäcker du långsprötad silverfisk i ditt hem är det viktigt att du snabbast möjligt börjar bekämpa skadedjuren. Ju snabbare du sätter in något, desto lättare är det att få bukt med dem.

LÄS OCKSÅ: Så bekämpar du trägnagare och husbock

Effektiv metod: Testresultat från Norge

I Norge, där man länge varit plågade av den långsprötade silverfisken, har man gjort många försök för att utröna vilken metod som är mest effektiv vid bekämpning av långsprötad silverfisk.

I september 2019 publicerade FHI (Folkehelseinstituttet) en ny studie, där insektsgift som ska ätas - här “Advion Ant” eller “Advion Cockroach” - kombinerat med grundlig rengöring före behandlingen, har visat sig vara mycket effektivt.

Insektsgiftet placeras som små droppar längs lister och andra naturliga gömställen för långsprötad silverfisk. Metoden har testats i ett flerbostadshus, ett radhus, ett dagis och ett bibliotek. Oavsett vilken bostadsform som behandlats, är slutsatsen att det är en mycket effektiv metod.

4-12 veckor efter behandlingen hade beståndet av långsprötad silverfisk reducerats med mer än 90 %. Flera av försöken pågår fortfarande och därför finns det ännu inte något slutgiltigt resultat. Men i försöket i flerbostadshuset har man efter 28 veckor fortfarande inte kunnat observera någon långsprötad silverfisk.

Slutsatsen är att insektsgift som ska ätas är effektivt mot långsprötad silverfisk. Och att även små droppar av gift kan vara tillräckligt. Detta beror också på “sekundär förgiftning”, som betyder att de djur som dött av gifter i sin tur blir uppätna av andra långsprötade silverfiskar, som därmed får i sig giftet “sekundärt”.

Se hela undersökningen här på Folkehelseinstituttets hemsida: Eksempler på åtebekjempelse av skjeggkre i ulike lokaler

OBS: Artikeln är på norska

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Hus