Skadedjur

Det finns många olika skadedjur som kan plåga dig som trädgårds- och husägare, både inomhus och utomhus. Lika varierande som skadedjuren är, lika varierande är metoderna för att bli av med dem. På den här sidan hjälper vi dig att bli av med dina skadedjur, oavsett om det handlar om råttor, möss, bananflugor eller myggor. Läs mer om de olika skadedjuren och hur du blir av med dem en gång för alla!

  Bekämpning av skadedjur

  Som trädgårds- och husägare är det nästan omöjligt att undvika både små och stora skadedjur som söker sin tillflykt inomhus eller förstör din trädgård av en eller annan anledning.

  Oavsett om ditt hem plågas av möss, råttor, bananflugor eller myggor finns det gott om hjälp att få i artiklarna på denna sida.

  Vad är skadedjur?

  Ett skadedjur är när både små och stora djur skadar människors intressen. Det vill säga när djur förstör egendom, grödor eller livsmedel, till exempel.

  Skadedjur kan vara t.ex.:

  • Mal, som äter textilier i hemmet.
  • Kackerlackor och vägglöss, som t.ex. äter mat eller biter människor och lämnar avföring i sängar och andra inventarier.
  • Myror som t.ex. underminerar terrassen utomhus eller tar sig in i torrvaror inomhus.

  I artiklarna på den här sidan om skadedjur kan du hitta mycket hjälp och råd om hur du blir av med alla typer av skadedjur.

  Skadedjur i hemmet

  Även om du bor i ett mysigt, säkert och bekvämt hem är det inte ovanligt att ditt hem också blir en trevlig tillflyktsort för många olika typer av skadedjur.

  Det är ingen skam att ha skadedjur i sitt hem - det betyder bara att ditt hem är riktigt trevligt för dem att vara i eftersom det är varmt och gott om mat.

  Olika skadedjur inomhus

  Det finns ingen plats i ditt hem som skadedjur inte gillar. Du kan därför hitta skadedjur i köket, badrummet, garderoben, sovrummet och till och med i trävirket.

  Om du till exempel hittar små, gnagda hål i träkonstruktionen i ditt hus bör du ta det på största allvar, eftersom det kan vara trägnagare eller husbock som har varit i farten.

  Läs mer här: Så bekämpar du trägnagare och husbock

  Husbock och trägnagare är inte farliga för människor i sig, men de kan orsaka stora skador på träkonstruktioner, vilket kan vara mycket farligt för ditt hus i det långa loppet.

  Om du hittar små insektsliknande varelser i ditt badrum har du förmodligen fått besök av antingen vanlig silverfisk eller långsprötad silverfisk.

  Både vanlig och långsprötad silverfisk är mycket små och är relativt ofarliga. De kan dock orsaka stora skador på ditt hem om de börjar äta dina böcker eller tapeter, till exempel.

  Dessa små djur kan vara ett tecken på för mycket fukt i hemmet, så det är viktigt att hitta orsaken.

  Läs mer om vanliga och långsprötade silverfiskar här.

  Skadedjur i köket

  Ditt kök kommer förr eller senare oundvikligen att bli ett utsökt skafferi för alla typer av skadedjur, både stora och små.

  Du kanske till exempel ser myror som kryper omkring på köksbänken eller i sockerskålen. Det kan verka ofarligt, men kan vara skadligt för människors hälsa.

  LÄS MER: Bekämpa myror - så här gör du!

  Om din sophink har stått framme för länge eller frukten i din fruktskål har börjat jäsa, kan du nästan garantera att du snart kommer att invaderas av bananflugor.

  Dessa små flygande varelser kan vara en plåga, men som tur är kan du enkelt göra dina egna bananflugfällor och bli av med dem igen.

  Läs här hur du blir av med bananflugor: Så blir du av med bananflugor i ditt hem

  Skadedjur på vinden

  Har du hört prasslande ljud från vinden? Då måste du reagera snabbt.

  Det behövs inte mer än en liten spricka för att skapa en ingång till taket för möss, råttor och mårdar.

  Det kommer alltid att finnas råttor och möss i området runt ditt hem eftersom de lever i naturen och i avlopp. Möss och råttor utgör en stor hälsorisk, så om du har möss eller råttor i ditt hem bör du ta det på största allvar.

  Läs mer om möss och råttor i artiklarna här:
  Råttor hittar alltid en väg in
  Var uppmärksam på råttor!
  Bli av med mössen!
  Nu kryper råttorna in i ditt hus!

  Om det inte är möss eller råttor som har tagit sig in i ditt hem kan det i stället vara mården.

  Mården är inte farlig för människor i sig, men den kan ändå vara besvärlig på grund av ljudet och för att den gillar att äta isolering. Dessutom flyttar mården ofta in med en dålig lukt eftersom den lämnar spillning och döda bytesdjur i sitt gömställe.

  Läs mer om mårdar här: Så här blir du av med mården

  Skadedjur i trädgården

  Det är inte alla skadedjur som kommer in i ditt hem. Vissa skadedjur utnyttjar istället din trädgård som ett hem.

  Du kan till exempel hitta skadedjur i din gräsmatta. Om du ser små jordhögar som kommer upp ur gräsmattan kan det vara mullvadar som lever under jorden.

  Mullvaden kan vara irriterande för dig som trädgårdsägare, även om den faktiskt är ett ofarligt skadedjur för dig som människa.

  Mullvadar äter insekter och förbättrar dessutom jordens luftinnehåll och dränering, så det råder delade meningar om huruvida det lilla, lite söta djuret ska bekämpas.

  Läs mer om mullvaden här.

  De små jordklumparna i gräset kan också komma från sorken, som påminner en del om mullvaden. Skillnaden mellan mullvadar och sorkar är dock att sorkar är 100 % vegetarianer. Därför äter de inte maskar och insekter, utan håller sig uteslutande till rötter, fruktträd och annan grönska.

  Sorken lever gärna i närheten av våtmarker, men om du hittar jordklumpar i gräset och ditt grönsaksland blir uppätet kan det vara en bra idé att undersöka om det finns sorkar i närheten i ställe.

  Läs mer här: Vattensork - så här bekämpar du den

  Om du har större djur som nötkreatur och hästar kommer du förmodligen att upptäcka att de plågas av häststyng. Häststyngen håller sig helt borta från människor, medan bromsen biter och suger blod från människor.

  Du kan läsa mycket mer om bromsen och häststyngen i artiklarna här:
  Bromsen – håll den blodsugande flugan på avstånd
  Häststyng - så här kan den bekämpas

  Är alla skadedjur farliga??

  Alla skadedjur är inte farliga för människor.

  Om de utgör en hälsorisk, t.ex. genom att söka sig till mat eller lämna avföring i hemmet, kan det vara mycket allvarligt och skadligt för människors hälsa.

  Vissa skadedjur skadar bara inredningen och är därför en olägenhet för människor. Andra skadedjur håller sig till att orsaka skador i trädgården eller genom att vara till besvär för djur.