Därför MÅSTE du ta bort din fallfrukt

Hösten står för dörren och frukten börjar falla ned från träden. Men låt den inte ligga kvar för länga på gräsmattan, för den ruttnande fallfrukten drar till sig objudna gäster!

Ju fler fruktträd du har i trädgården, desto fler objudna gäster dyker det upp under hösten, när frukten faller ned från träden. Det vimlar av liv ute i trädgården minst sagt.

Men även om det är härligt att ha färsk frukt under hela sommaren, så är det desto mindre kul att ta en tugga ur ett äpple med en mask i – eller ännu värre: med en halv mask i! Samtidigt kan det vara förenat med livsfara att inta lunchen på altanen när ilskna getingar kretsar kring maten.

Men det är faktiskt lätt att undvika. Det gäller bara att ta bort fallfrukten så snabbt som möjligt. Då slipper du getingar och mördarsniglar och nästa år slipper du hela och halva maskar i dina äpplen.

LÄS MER: Bli kvitt ÄNNU fler skadedjur

Mördarsniglar

Rutten fallfrukt är smaskens för en mördarsnigel på jakt. Problemet är att frukten lockar till sig mördarsniglar från när och fjärran och att sniglarna också förstör allt annat där de drar fram.

Getingar

I slutet av säsongen är getingarna ute efter socker. Och där det ligger ruttna frukter på gräsmattan finns det helt säkert också getingar. Kom ihåg att ta på dig handskar när du plockar upp frukten!

LÄS OCKSÅ: Så slipper du getingar i trädgården!

Ohyra

Äpplevecklaren är den klassiska ”ormen i äpplet”, dvs. innan den utvecklar sig till en fin liten sommarfjäril.

Äpplevecklaren är en fjärilsart vars larver gnager gångar inne i äpplet, och när frukten faller ned från trädet så övervintrar larverna i det översta jordlagret eller i trädets bark.

Nästa säsong kan äpplevecklaren infektera ännu mer frukt.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Trädgården