Så här blir du av med mården

Mården kan flytta in på vinden, där den kan orsaka skador på isoleringen, sprider en obehaglig doft av avföring och döda djur som den släpar hem till sin nya boning. Men du kan faktiskt göra mycket själv för att bekämpa mården och förebygga fler besök i framtiden.

En mård är nattaktiv, då den jagar. Därför lägger man ofta inte märke till den innan det är för sent och den har flyttat in.

Dessutom kommer man med största sannolikhet inte att möta mården, som är väldigt skygg för människor, utan dess lämningar, som exkrement, döda djur och skador på bland annat isolering.

På sommaren kan du möta mården i trädgården, eftersom det blir ljust tidigare och den därför inte har jagat färdigt när solen går upp.

Den gör inte någon direkt skada i trädgården, men då kan det vara hög tid att kolla om det finns otätheter i taket och hålla extra koll på uthus och förråd, där mården också gärna flyttar in.

Mård på vinden

Er måren flyttet ind på loftet, vil du kunne se det på efterladte ekskrementer og skader på isoleringen.

Bekämpning när mården har flyttat in

Om skadan har skett och du har fått besök av mården, så är ljud ofta det första tecknet. Det kan vara allt från lugnt rotande till tyngre dunsar och skrik, som ofta kan hålla husets invånare vakna på natten.

Det kan du själv göra för att bli av med mården

  • En mård låter mer än möss eller råttor, och om det låter från vinden kan du strö ut ett tunt lager mjöl där typen av fotspår kan avslöja vilket djur det handlar om.
  • Mården är nattaktiv och gillar inte höga ljud, så därför kan man med lite tur stressa den genom att spela hög musik på vinden under de ljusa timmarna när den vilar. Det är också många som försöker med ultraljud, med en frekvens på 20 kHz, som inte kan uppfattas av det mänskliga örat. Men man kan istället störa husets mer välkomna djur, som hundar och katter.
  • Mården och katten går efter samma byten och är därför inte direkt bästa vänner, men undviker helst kontakt med varandra. Du kan alltså inte räkna med att husets katt ger sig på mården på samma sätt som möss och råttor, men du kan ha sådan tur att kattens närvaro får mården att söka sig till ett annat hus.
  • Mården gillar inte starka dofter, som till exempel lacknafta och skarpa oljor, men det är ofta inte tillräckligt för att få den att flytta. Det kan dock bidra till att stressa den, och kan eventuellt kombineras med hög musik under de tidiga morgontimmarna när mården annars går och lägger sig.
  • På samma sätt kan den bli stressad av ljus, som till exempel en projektorlampa. Om man använder ljud och ljus för att stressa mården, kan det vara en bra idé att kunna tända och släcka under dagen, eftersom mården annars kan vänja sig vid det.

LÄS OCKSÅ: 6 tips: Så här slipper du långsprötad silverfisk

Bekämpning av mård med gift

Det är inte tillåtet att använda gift mot mården, men man får rigga en mårdfälla som fångar djuret levande utan att skada det.

Bäst är att ställa fällan utomhus och använda t ex hönsägg som bete.

Fällan ska helst kontrolleras flera gånger om dagen.

Om man inte har möjlighet att avliva en fångad mård, kan man eventuellt släppa den i en skog eller annat naturområde. Men om den släpps lös i närheten av bebyggelse, riskerar du bara att skicka problemet vidare till en annan husägare.

Mården får jagas från september till februari.

LÄS OCKSÅ: Bekämpa myror - så här gör du!

Förebygg att mården kommer på besök

Det bästa sättet att förebygga att mården kommer på besök, är att se till att den inte kan komma in.

Mården kan komma igenom öppningar stora som ett hönsägg, så de måste täppas igen.

I ett tak kan det med tiden bildas öppningar, som ger mården fritt fram. Därför är det en bra idé att taket kontrolleras regelbundet och åtgärdas efterhand.

En mård är vig och har vassa klor, så den kan klättra upp för en husvägg, men ska helst ha något att klänga på, som murgröna eller träd eller plank i närheten av huset. Mården kan också enkelt klättra upp i stupröret och vidare i hängrännan, men det kan förebyggas med ett galler som hindrar mården från att klättra ända upp.

Mården kan hoppa långt, så träd, buskar och plank kan ge direkt tillgång till taket.

Det kan vara en bra idé att klippa trädets grenar eller buskar, så att du minimerar tillgången, och utrusta plank och trädstammar med mårdsäkring, som gör det svårare för mården att klättra upp.

Redaktionen rekommenderar: Så bekämpar du trägnagare och husbock

Mården kan enkelt klättra upp på taket

Mården kan enkelt klättra upp på taket via murgröna, träd och stuprör.

Mer om mården

Det finns många djur som gräver hål i marken, men då är det alltså inte mården som varit igång.

Mården kan dock flytta in i ett övergivet rävgryt, men den gräver alltså inte själv.

Om du kämpar med hål i gräsmattan kan det t ex vara råttor som är igång.

Vad äter mården?

En mård äter helst fåglar, fågelägg eller mindre däggdjur, som möss och råttor. Den kan även äta insekter, grodor eller as.

Det är i regel räven man misstänker om det har varit besök i hönshuset, men det kan faktiskt även ha varit mården som varit där. Den går främst efter mindre fåglar, men kan också ta större fåglar som höns eller ankor.

Skogsmård eller stenmård?

Stenmården är fortfarande sällsynt i Sverige och syns främst i södra Sverige och Skåne.

En mård väger 1-2,3 kg, där hanen är större än honan.

Mården parer sig i juli och augusti och får 2-4 ungar i april efter en lång dräktighet.

Det enklaste sättet att se skillnad på en stenmård och en skogsmård är att stenmårdens nos är ljus, medan skogsmårdens nos är svart. Dessutom har stenmården en vit fläck på halsen, mens skogsmården har en gul fläck på halsen.

Trots namnet har en mård inget gemensamt med en mårdhund, som mer påminner om en tvättbjörn.

Skogsmård eller stenmård?

Stenmården skiljer sig från skogsmården bl a genom sin vita fläck på halsen. Skogsmården har i stället en gul halsfläck.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Skadedjur