Vattensork - så här bekämpar du den

Vattensorkar kan förstöra din gräsmatta och äta grönsakerna i din köksträdgård. De kan också gnaga sig igenom rötter och skada fruktbuskar och träd - lär dig att känna igen och bekämpa dem.

Vattensorken är ett skadedjur som orsakar (ofta omfattande) skador i privata trädgårdar, bondgårdar och fruktodlingar.

De förökar sig snabbt och gräver långa tunnlar, så om du misstänker att det finns vattensork på eller nära din egendom bör du omedelbart vidta åtgärder för att bekämpa dem.

Vattensork, mullvad eller råtta?

Vattensorkar är en sorkart som ofta lever nära våtmarker.

Till skillnad från mullvaden, som äter insekter, daggmaskar, sniglar och larver, är vattensork en vegetarian som älskar rötter, äppelträd, fruktbuskar och allt annat grönt från din grönsaksodling (t.ex. perenner, lökar och knölar).

Mullvaden är slarvig med sina oregelbundna, platta och öppna högar, medan mullvaden alltid lämnar prydliga och slutna jordhögar.

Mullvaden har mindre öron och ögon som är anpassade till livet under jord, medan vattensorken har större öron och ögon.

Den visuella skillnaden mellan råttor och sorkar är att sorkarna har en rundad nos och små öron, medan råttor har mer synliga öron och en spetsig nos.

Storleken på en sork är mellan 12-20 cm från ände till nos och väger cirka 250 gram.

Läs om hur du bekämpar långsprötad silverfisk och trägnagare.

Hur man bekämpar vattensork

Om du hittar vattensork på din tomt, i din trädgård eller i din fruktträdgård bör du börja med att kontakta bostadsrättsföreningen, grannarna eller andra och gå samman för att bekämpa dem.

De förökar sig snabbt och kommer snart tillbaka om de inte bekämpas.

Följ tipsen nedan och sätt upp fällor tillsammans med dina grannar:

  • Släpp ut katten: Populationen av vattensork hålls vanligtvis i schack om du har en katt, eftersom de effektivt fångar och dödar dem.
  • Mullvadssaxar: Köp en mullvadssax och placera den i en sorkens gång och täck över den. När fällan slår igen kommer sorken att dö direkt. Låt fällan ligga i marken en stund innan, så att sorken lättare kan känna igen den på lukten. Det är också klokt att använda handskar när du hanterar mullvadssaxar.
  • Metall- eller trälåda: Fånga sorkar levande med en klassisk lådfälla som placeras över ett av dess hål. Här kan sorken klättra upp, men inte ner. Kontrollera fällan regelbundet.
  • Råttfällor: Placera denna något större fälla över sorkens hål och eventuellt också i gången med lite bete (frukt och grönsaker). Skydda om möjligt fällorna från andra djur..
  • Undvik att låta nerfallna äpplen och annan frukt ligga kvar för länge, eftersom det kan locka till sig sorkar till din trädgård.

Gift är varken rekommenderat eller vanligt förekommande vid privat skadedjursbekämpning av uppenbara skäl. Här bör du kontakta en professionell skadedjursbekämpare för råd och vägledning.

Läs hur man bekämpar myror.

Här bor vattensorken

Vattensorken är vanligt förekommande i större delen av Sverige vid och längs mossar, sjöar, dammar och vattendrag med stabila vattennivåer.

I Sverige förekommer vattensorken över hela landet med undantag av Gotland.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Skadedjur