Så blir du av med bananflugor i ditt hem

Det är nästan omöjligt att undvika bananflugor i hemmet, men som tur är är de relativt lätta att bli av med igen. Här kan du lära dig mer om varför de kommer på besök och hur du kan förhindra att de återvänder.

Bananflugan kan vara ett problem året runt, men den är särskilt svår att undvika under sensommaren och början av hösten.

Temperaturerna är vanligtvis lite högre än under resten av året, och det krävs inte mycket för att frukt och grönsaker i köket ska bli övermogna och börja jäsa.

Bli av med bananflugor

Bananflugor lockas till jäsande livsmedel som innehåller socker, så vinäger är ett av de vanligaste lockmedlen i hemmagjorda bananflugfällor. Alla typer av vinäger fungerar, men äppelcidervinäger är en av de vanligaste.

För att göra en fälla, häll lite vinäger, eller ättika, i en skål tillsammans med några droppar diskmedel.

Vinägern drar till sig bananflugan och tvättmedlet bryter ytspänningen så att bananflugan drunknar.

Det är en bra idé att täcka fällan med plastfolie och göra några hål i den. Detta kommer att säkerställa att bananflugan inte kan komma ut igen.

En annan metod är en konfälla, där du formar en bit tjockt papper till en tratt och placerar den i ett glas. I botten av glaset placerar du ditt lockbete, t.ex. vinäger eller en liten fruktbit.

Du kan också göra en fälla utan vinäger. Istället kan du använda t.ex. lite juice eller något sött, vars doft lockar till sig bananflugor. I de flesta livsmedelsbutiker kan du köpa både fällan och lockmedlet om du föredrar att inte göra det själv.

Så gör du din egen bananflugfälla

Du kan göra din egen bananflugfälla av vinäger och diskmedel.

4 steg: Så här gör du en bananflugfälla

  1. Häll lite vinäger eller annat lockämne i botten på en skål.
  2. Tillsätt lite diskmedel om det behövs.
  3. Täck fällan med plastfolie och stick några hål i den.
  4. Istället för plastfolie kan du göra en tratt av papper och placera den i ett glas med vinäger i botten.

Förebygg att bananflugan återvänder

Det viktigaste du kan göra för att undvika nya besök av bananflugor är att ta bort alla deras favoritmatkällor. All mat ska förseglas och ställas undan, ingen odiskad disk ska lämnas framme och fruktskålen ska kontrolleras regelbundet för att upptäcka frukt som börjar bli övermogen.

Fruktflugan kan också leta sig in i soptunnan, så den måste tömmas och rengöras regelbundet.

Bananflugan lägger ägg i övermogen frukt eller grönsaker, där larverna livnär sig på jäst, bakterier och socker. Under rätt omständigheter kan en bananfluga lägga upp till 500 ägg.

Utvecklingen från ägg till vuxen fluga tar ungefär en vecka. Bananflugans livslängd kan variera en hel del, men är vanligtvis cirka 3-4 veckor.

Övermogna bananer lockar till sig bananflugor

Sockerhaltiga, övermogna livsmedel lockar till sig bananflugor. Håll övermogen frukt ur vägen för att hålla bananflugor borta.

Bananfluga eller svampmygga?

Om du har problem med små flugor i ditt hem är det inte nödvändigtvis bananflugor.

Istället kan det vara svampmyggan, som är mycket lik bananflugan.

De lägger sina ägg i fuktig växtjord, så det är dina krukväxter som kan vara orsaken om du har problem med dem.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Skadedjur