Bekämpa myror - så här gör du!

Hur blir man av med myror? De pyttesmå myrorna kan vara en stor plåga både inomhus och utomhus, men som tur är kan du göra mycket själv för att slippa dem. Här får du våra bästa tips för att bekämpa myror inomhus och utomhus.

Klicka på rubrikerna för att komma direkt till avsnittet i artikeln.

Fakta om myror

Myror är små insekter som finns över nästan hela världen. De små insekterna är som regel inte större än 3 till 9 millimeter. Myror bor i myrbon eller myrstackar, och ett bo kan innehålla runt en halv till en miljon myror.

Det finns myror av olika arter, men när du har myror i huset eller på terrassen och i trädgården, handlar det ofta om svartmyror.

Andra arter är t ex stackmyran, eller skogsmyran, som oftast lever i skogen, samt den gula träjordmyran, som gärna anlägger sina bon i anslutning till fuktigt trä. Om du ser några myror som är mycket stora och lite gulare i färgen, ska du se upp. Det är hästmyror och de bygger sin bon i trämaterial. Öknamnet säger en del om farligheten, ”Nordens termiter”.

Myror inomhus är vanligtvis ett vårfenomen. Senare på sommaren föredrar de att söka föda utomhus.

Små svarta myror inomhus

Svartmyran är vanligast förekommande i hus och trädgård.

Myror i huset

Ser du små sandhögar längs golvlister och glipor, är det ganska säkert att du har fått myror i huset.

Myrorna kan ha byggt ett myrbo under golvet i ditt hus, och har de väl kommit in så kan det vara något av en utmaning att bli av med dem igen.

Vad äter myror?

Egentligen är myror rovdjur, som äter andra insekter, men myror har också en svaghet för sötsaker.

Myror gillar därför något med socker i. Har du myror i köket, syns de ofta krypa runt på köksbänken där de letar efter socker.

Myrorna lämnar doftspår där de hittar mat, och spåret lockar till sig nya myror.

Vad äter myror?

Myror är egentligen rovdjur, men de älskar också socker.

Är myror farliga?

Svartmyror är helt ofarliga för människor, men det kan naturligtvis vara ett problem om myrorna hamnar i dina livsmedel.

De vanliga svartmyrorna är inte bara irriterande, de är också ett problem om de bosätter sig under terrassen och underminerar den. Med tiden bildas det kanter som du kan snubbla över.

Har du fått besök av hästmyror, kan du behöva professionell hjälp, eftersom de kan göra stora skador på trävirket i ditt hus.

Du bör undersöka om din försäkring täcker angrepp av hästmyror. Oavsett så täcker de flesta försäkringar bara tränedbrytande insektsangrepp, så om du plågas av vanliga svartmyror täcks det ofta inte av försäkringen.

Myror på terrassen och i trädgården

Det kan så klart vara irriterande att ha myror i trädgården. Myror är dock en naturlig del av trädgården, och de små insekterna bidrar också till den biologiska mångfalden. Dessutom är myrorna en del av den naturliga näringskedjan i naturen. Myror äter t ex några av trädgårdens andra skadedjur och loppor.

Har du myror på terrassen, kan det dock vara ett större problem. Du kan riskera att snubbla på plattorna, och de små sandhögarna är inte heller någon vacker syn.

Läs också: Stenterrass med granitkanter

Bli av med myror utomhus

De små sandhögarna i fogarna mellan stenarna är tydliga tecken på att myrorna gräver under stenarna.

Bli av med myror

Det är inte lätt att helt bli av med myror, varken inomhus eller utomhus.

Om det bor för många myror i samma myrbo, kommer myrorna att utveckla vingar och flyga iväg för att hitta ett nytt myrbo. Dessa myror kallas också flygmyror.

Tycker du att det blir fler och fler myror, och kanske flygmyror, kan det alltså bero på att du inte har blivit av med ett befintligt myrbo, som nu har blivit trångbott.

Även om du utrotar de flesta myror i ett bo, kommer det (nästan) alltid finnas några överlevande. Och det kan vara svårt att undvika att de bygger ett nytt bo på ganska kort avstånd från det gamla.

För att slippa myror så gott det går, kan du göra följande:

  1. Ta bort matrester som kan locka till sig myrorna
  2. Se till att inte ha tallrikar eller tomma förpackningar stående på köksbänken eller på terrassen
  3. Töm soptunnan ofta
  4. Sätt igen sprickor och glipor i golvet

Bekämpning av myror

Det kan vara svårt att helt bli av med myror i huset, men det finns ändå några enkla saker som du själv kan göra.

Det finns många husmorstips mot myror, t ex att använda bakpulver mot myror och kaffesump mot myror. Andra råd är också att du ska använda ättika eller kanel mot myror, men de allra flesta husmorstipsen är inte så effektiva.

Om du vill bli av med myror i huset eller utomhus, ska du först och främst hitta myrboet och förstöra det. Kan du inte lokalisera boet, får du försöka slå ihjäl myrorna på något annat sätt. Du kan t ex sätta myrdosa vid gliporna i golvet, som myrorna kan komma ifrån, eller på köksbänken.

Det bästa medlet mot myror är dock gift, t ex myrpulver. Det kan snabbt bli en dyr affär om du ska köpa gift för att bekämpa myror. Du kan dock även göra ditt eget myrgift.

LÄS OCKSÅ: 6 tips: Så här slipper du långsprötad silverfisk

Få bort myror inomhus

Du kan försöka bli av med myrorna genom att sätta ut myrdosor där myrorna går.

Recept på myrmedel

Allt du behöver för att göra ditt eget myrgift är:

  • 2 paket jäst
  • 1 dl. socker
  • 1 dl. vatten

Ingredienserna ska blandas noga.

Därefter ska du lägga ut myrgiftet där myrorna går och där de kommer in i huset eller på terrassen. Myrorna dras till giftet och tar med det ner i myrboet.

Myrorna äter gärna sockret, men de tål inte jästen, som får deras magar att explodera.

Ska du bekämpa myror i trädgården, kan du kanske nå större framgång genom att blanda 50/50 florsocker med potatismjöl. Myrorna älskar nämligen florsocker, men tål över huvud taget inte potatismjöl, och myrorna kommer därför att äta sig själva till döds.

LÄS OCKSÅ: Så bekämpar du trägnagare och husbock

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Skadedjur