Kackerlackor - så känner du igen och bekämpar dem

Har du kackerlackor? Och hur blir du av med dem? De sprider sig lätt och kan orsaka stor skada på egendom. Håll koll på tecken på att det finns kackerlackor, så att de kan bekämpas i tid - speciellt om du bor i ett hus med pizzeria, bageri eller grönsakshandlare.

Klicka på rubrikerna för att komma direkt till avsnittet i artikeln.

Fakta om kackerlackor i Sverige

Många förväxlar barkbock med kackerlackor. Kackerlackan är ett väldigt oönskat skadedjur, medan barkbocken är en harmlös insekt.

Börja därför med att titta en extra gång på nedanstående bild innan du får panik.

Det är viktigt att komma åt dem eftersom kackerlackorna annars sprider som och förvärrar problemet som med långsprötad silverfisk eller myror.

Tysk kackerlacka och barkbock på vit bakgrund

Skillnaden mellan en vanlig kackerlacka till vänster och en barkbock till höger.

Tecken på kackerlackor

5 tecken på att du har kackerlackor

  1. Små insekter, som snabbt kryper in bakom handfat, värmerör, kylskåp och liknande när du tänder lampan. Kackerlackor är nattaktiva och håller sig ofta dolda på dagen.
  2. En halvmöglig och rutten lukt.
  3. Små kackerlackskal och hudavlagringar, som de tappar i övergången till vuxenstadiet.
  4. Små, 2 mm långa och svarta kackerlack-exkrement.
  5. Brunaktiga märken och fläckar på rör, lister, väggar och liknande.

Orsaker till kackerlackor

Kackerlackor lever som andra skadedjur även i Sverige och uppsöker platser med livsmedel och matrester på golv och i hörn. Därför är flervåningshus med grönsakshandlare, pizzerior, bagerier och liknande extra utsatta.

Därför har du kackerlackor:

Kackerlackor dras till livsmedel eller värme i din bostad eller butik efter att ha ‘rest’ in i landet genom exotiska varuleveranser.

Därefter kan de sprida sig i din bostad eller till övriga lägenheter via elektriska installationer och rörgenomföringar.

Bor du i ett äldre hus kan kackerlackorna enklare komma in genom sprickor, vattenrör, ledningar och liknande.

En sista och mer ovanlig orsak till kackerlackor är grannar som har kräldjur såsom ormar och liknande, eftersom kackerlackor används som levande föda till dessa.

Det här ska du göra om du har kackerlackor

Misstänker du kackerlackor, så gäller det att reagera snabbt.

  • Börja med att sätta upp en giftfri kackerlacksfälla för att övervaka och bekräfta att det handlar om kackerlackor.
  • Begränsa kackerlackans förutsättningar att leva genom att packa in alla livsmedel i behållare, så att kackerlackorna inte har tillgång till dem. Speciellt mörka och fuktiga källare och skafferier kan vara utsatta utrymmen.
  • Ta bort vatten och foder till eventuella husdjur.

Kanske frestas du att själv lägga ut gift till kackerlackorna, men det kan bestämt inte rekommenderas. Många av dem kan potentiellt överleva det första giftangreppet och därefter formera om sig. Den efterföljande kullen kackerlackor kan därefter utveckla resistens mot giftet och så är du tillbaka på ruta ett.

Läs om bekämpning av trägnagare och husbock här.

Så här bygger du en kackerlacksfälla

Kackerlackor i klisterfälla

Kackerlackor på väg in mot lockbetet sitter fast i klistret.

Kackerlackor i lägenhet

Det är viktigt att bekämpa kackerlackor så snart som möjligt, så att de inte sprider sig och ökar risken för potentiella sjukdomar och bakterier.

Det är tyvärr nästan omöjligt att bekämpa dem i en lägenhet, när kackerlackorna ska lokaliseras.

Du måste därför kontakta din hyresvärd eller bostadsrättsförening för att planera bekämpningen av kackerlackor, som kan var ganska omfattande och kostsam.
Ta även kontakt med ditt eller föreningens försäkringsbolag.

En grupp tyska kackerlackor på vit bakgrund.

Kackerlackor måste bekämpas snabbt, så att de inte sprider sjukdomar och bakterier.

Kackerlackor i hus

Som husägare kan du lugna dig själv med att även om kackerlackor tagit sig in i ditt hem, så är det mer överskådligt och billigare att bekämpaa dem där, eftersom det är lättare att begränsa utrymmena där de kan leva och överleva.

Är kackerlackor farliga?

Ja och nej - kackerlackor bits inte men kan vålla stora skador:

NEJ: En kackerlacka är i sig själv inte farlig, biter inte och skadar inte direkt människor. Möter du en kackerlacka i ditt badrum, kan du gärna trampa ihjäl den. Det är en skröna att den skulle dra till sig fler.

JA: Kackerlackor kan bära smittsamma sjukdomar och bakterier så som: salmonella, dysenteri, maginfektioner och tyfus. Kackerlackor äter allt och lämnar efter sig förorenade exkrementer på livsmedel i lådor och i skåp. Barn, äldre människor och personer med försvagat immunförsvar är i riskgruppen.

Vilka slags kackerlackor finns det?

Den tyska kackerlackan är den vanligaste huskackerlackan i Sverige.

De lever på varma och fuktiga platser, gärna bakom vitvaror. De äter allt, är nattaktiva, kan sprida smitta och orsaka allergi samt förstöra livsmedel.

Det finns också större och mer exotiska kackerlackor, t ex väsande kackerlackor som blir ända upp till 10 cm lång, samt den orientaliska och amerikanska kackerlackan.

De är inte lika vanliga i Sverige som den tyska, eftersom de kräver högre värme och luftfuktighet.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Skadedjur