Vägglöss - frys ihjäl dem och skydda ditt hem

Vägglöss lever av att suga blod och kan gömma sig i sprickor, håligheter och under sängen. Det är ett obehagligt och växande fenomen som vi tar med hem från utlandet - men de kan frysas ihjäl på 2 dagar.

Närbild av vägglus
© Shutterstock

Vad är vägglöss?

Vägglöss (även kallad skäkta) är 5-7 mm långa, rödbruna skadedjur som lever i sängar, soffor, sprickor och hål i golv och väggar. De följer ofta med hem i ryggsäckar och väskor från exotiska utlandsresor och orsakar obehaglig klåda och hudirritation när de biter.

Det är viktigt att hålla koll på tecken på ett angrepp, så att du kan agera tidigt med behandling och förebyggande åtgärder.

Hur blir man av med vägglöss?

Har du fått vägglöss med hem i en väska eller ryggsäck, ska du slänga den eller lägga alltihop i frysen i mer än 2 dagar.

Vägglössen kan mycket väl överleva i kläder om de packas för tätt inne i frysen. Se till att ha mellanrum mellan kläder och väskor samt luft omkring dem, så att det inte bildas en frostfri kärna där vägglössen kan överleva.

Har du hittar vägglöss i möbler, kan det bli nödvändigt att slänga ut möbeln, och om de har kommit in i bostaden i sängar, möbler, sprickor, bakom lister eller eluttag, bör du alltid ta kontakt med proffs - de försvinner nämligen inte av sig själva!

Läs om de vanliga tecknen på ett angrepp, om du tvekar.

Vanliga tecken och symtom på angrepp av vägglöss

De vanliga tecknen på angrepp av vägglöss inkluderar:

Synliga sänglöss eller hud:

Du kan så klart stöta på de levande insekterna och hudrester i och omkring sängmöbler och soffor. Man kan mycket väl se både vägglöss, deras ägg och nymfer med blotta ögat.

Röda bitmärken:

Vaknar du med små röda utslag eller kliande märken/prickar, kan det vara tecken på vägglöss. Du kan vara ganska säker på att bitmärken kommer från vägglöss om de sitter på linje eller i små grupper som ser ut som ett utslag.

Blodfläckar på sängkläder och kuddar:

Sänglöss lever av att suga blod från människor och kan lämna efter sig rostfärgade fläckar och blodspår.

Svart avföring/exkrementer:

Under madrassen, bakom lister och i sprickor och håligheter kan man hitta små svarta prickar. Det är en stark indikator på sänglöss.

En sötaktig eller obehaglig lukt:

Vid ett omfattande angrepp bildas en obehaglig, sötaktig och möglig lukt, som är svår att inte märka. Vid mindre angrepp kan lukten påminna om koriander, svampiga skor och mögliga hallon.

Om du märker av några av dessa tecken, bör du ta kontakt med professionella skadedjursbekämpare, som kan hantera problemet.

Hur sprids vägglöss?

Vägglöss är inte ett naturligt förekommande skadedjur som silverfisk, så egentligen måste det vara en värd eller ett föremål som tar dem med in i ett hem. Vägglöss sprider sig därför genom:

Resor: De kan följa med i bagaget och ryggsäcken när du reser och därefter sprida sig till din bostad när du packar upp.
Begagnade möbler: En begagnad soffa kan mycket väl vara bostaden för en klunga sänglöss som kan sprida sig när de kommer inomhus.
Allmänna ytor: Sänglöss kan sprida sig i hissar, tvättstugor, förråd, vandrarhem, hotell och liknande.
Besök: Vänner och familj som har angrepp av vägglöss i sitt eget hem, kan föra det vidare.

Hur förebygger man vägglöss?

Vill man förebygga angrepp av vägglöss, gäller det att:

  1. Kontrollera begagnade möbler och kläder, innan du tar in det i ditt hem.
  2. Förvara bagage på en ställning, så att det inte har direkt kontakt med möjligt angripna ytor under resor (speciellt till exotiska ställen).
  3. Tvätta och torka vid höga temperaturer, så att du dödar eventuella sänglöss som kan gömma sig i kläder och lakan.
  4. Städa regelbundet och dammsuga, så att du du blir av med möjliga insekter och hindrar dem från att sprida sig.
  5. Täta sprickor och glipor, där de kan gömma sig.
  6. Använda insektsnät, så att vägglöss inte biter dig på natten när du är på resande fot.

Är det loppor, mygg eller vägglöss?

Lottbett på människor kan till förväxling se ut som bett från vägglöss. Båda ger kliande utslag, men bett från vägglöss är generellt våldsammare, eftersom de egentligen biter två gånger. Vid första bettet sprutar vägglusen in ett bedövningsmedel, medan det andra bettet är för att suga i sig blodet.

Därför märker man inte när vägglöss biter, och reaktionen fördröjs ofta i flera timmar (i vissa fall en vecka), medan mygg- och loppbett i regel märks med detsamma. Vägglöss biter bara när man är stilla och inte i rörelse i motsats till mygg och loppor, som mycket väl kan angripa medan man rör sig.

Mygg och loppor sticker bara en gång per bett. Bett, obehag och utslag från vägglöss tar också längre tid att bli av med än bett från loppor. Misstänker du loppor i sängen, kan du avgöra genom att loppor kan hoppa, medan vägglöss rör sig långsamt.

Kan vägglöss överleva i tvättmaskinen?

Vägglöss kan överleva i tvättmaskinen vid upp till 50 grader, så det är bäst att tvätta kläder och lakan över denna temperatur eller frysa det i två dygn.

Kan vägglöss sitta i håret?

Vägglöss kan tekniskt sett mycket väl befinna sig i håret, men det är inte vanligt. De är skygga och bor till skillnad från huvudlöss inte i håret.

Kan man dammsuga vägglöss?

Det kan verka vara en bra idé att dammsuga upp vägglössen om du hittar dem i sängen eller en möbel. Precis som med bekämpning av myror och trägnagare är det dock inte en hållbar strategi, eftersom skadedjuren ofta kommer tillbaka om man inte tar bort källan. Med vägglöss finns det också insekter och ägg inne i madrassen, och du måste därför slänga ut alltihop eller kontakta professionella skadedjursbekämpare - dammsugning räcker helt enkelt inte.

Vad kostar det att bli av med vägglöss?

Det kan bli ett dyrt nöje att bli av med vägglöss, så det är väldigt förnuftigt att förebygga och vara uppmärksam på det vid hemkomst från utlandet.

Det är inte alla försäkringar som täcker sanering av vägglöss. Dessutom kan det vara olika om du bor i en egen villa eller om du bor i hyres- eller bostadsrättslägenhet. Ta därför kontakt med ditt försäkringsbolag vid konstaterad förekomst av vägglöss.

Andra läser just nu ....

Mer i samma kategori Skadedjur