Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Håll fukten ute - från insidan

Spara artikel Du måste vara inloggad för att kunna spara artiklar

När det tränger in fukt genom källarväggarna så är den första åtgärden att lägga dränering. Men mindre fuktproblem kan ibland lösas utan att du gräver upp runt huset, som är ett stort jobb. Lösningen är i så fall en sorts puts som stryks på insidan av källarväggarna och som hindrar fukt att tränga igenom.

Intro

Lös och porös puts är ett av tecknen på att det finns fukt i väggen. Svarta fläckar talar om att det också har bildats svamp i fuktangreppet. Andra tecken på fukt är saltblommor, alltså vita avlagningar, kondens och naturligtvis inträngande vatten.

Så illa kan det gå

Om du inte gör något åt fukten kan det så småning se ut så här. Väggen bryts ner av fukten och inomhusluften fylls av fukt samt svampsporer när det bildats svampangrepp på de fuktiga partierna.

Instruktion

Så här stoppar du fukten

Låst innehåll

logga in eller köp åtkomst för att läsa detta avsnitt

När äldre hus angrips av fukt beror det ofta på att man har använt företrädesvis kalkbruk till källarväggarna och detta bruk är inte tätt så därför tränger det in fukt genom väggarna.

När fukten väl har kommit in så måste den kunna komma ut igen och därför får man aldrig spärra in fukt. Som du vet söker fukten uppåt tills den hittar en spricka eller annat att slippa ut genom. Om du har målat med tät plastfärg så har du ett problem.

Lösningen kan i sådana fall vara en invändig behandling av källarväggarna. De skall göras så täta att vattenmolekyler inte kan tränga igenom. Å andra sidan skall de vara så öppna att fuktmolekyler kan passera. Vandex tränger in i väggen och kristalliseras så att fukten inte sugs in i bruket eller betongen.

Om vattentrycket är konstant eller i varje fall håller på en längre tid försöker vattnet att hitta en annan väg, nämligen utanför det område som du har behandlat. Och då måste du helt klart dränera.

Ta bort tapeter och väv. Först därefter får du en överblick över hur mycket fukten har trängt in i väggarna.

Knacka bort lös puts med en murareham-mare. Allt löst skall bort. Passa på att jämna till med huggmejsel. Knacka även släta ytor så att de blir lite ojämna.

Fyll igen alla hål och fogar med Vandex Uni1 lagningsbruk som utgör fint underlag för nästa bruk. Större hål bör dock fyllas med murbruk och tegel eller betong.

Borsta väggarna riktigt rena med skurborste. Ta bort allt damm. Blanda 25 kg Vandex BB 75 med 5-6 liter vatten i 3 min med omrörare och borrmaskin.

Fukta en bit av väggen och lägg på blandningen. Det gör du med stålbräda eller kalkborste. Kom ihåg att arbeta vått i vått. Det färdiga skiktet skall vara 3-5 mm och det innebär att du lägger på minst två skikt.

Det andra skiktet läggs på först när det första har stelnat. Det får inte torka helt för då måste du fukta det. Håll sedan lagningen fuktig i minst fem dygn så att bruket härdar långsamt. Täck ev. väggen med plastfolie.

Tips & Tricks

Skapa Profil

purchase.course_name_message

Skapa Profil
Du ska skriva in ditt förnamn
Skriv in ditt efternamn
Ogiltig e-postadress
Ditt lösenord ska bestå av minst 6 tecken
Visa
signup.credentials_form.terms_error
Logga in
Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa
Tillbaka