Fukt i väggen: Håll den ute - från insidan

Mindre problem med den fuktiga källarväggen kan du ibland lösa själv. Lösningen är ett tunt bruk som är så tätt att det hindrar vatten men som ändå andas så att det låter vattenånga tränga igenom.

Intro

Lös och porös puts är ett av tecknen på att det finns fukt i väggen. Svarta fläckar talar om att det också har bildats svamp i fuktangreppet. Andra tecken på fukt är saltblommor, alltså vita avlagningar, kondens och naturligtvis inträngande vatten.

Instruktion

01
Så här stoppar du fukten 6 Steg

När äldre hus angrips av fukt beror det ofta på att man har använt företrädesvis kalkbruk till källarväggarna och detta bruk är inte tätt så därför tränger det in fukt genom väggarna.

När fukten väl har kommit in så måste den kunna komma ut igen och därför får man aldrig spärra in fukt. Som du vet söker fukten uppåt tills den hittar en spricka eller annat att slippa ut genom. Om du har målat med tät plastfärg så har du ett problem.

Lösningen kan i sådana fall vara en invändig behandling av källarväggarna. De skall göras så täta att vattenmolekyler inte kan tränga igenom. Å andra sidan skall de vara så öppna att fuktmolekyler kan passera. Vandex tränger in i väggen och kristalliseras så att fukten inte sugs in i bruket eller betongen.

Om vattentrycket är konstant eller i varje fall håller på en längre tid försöker vattnet att hitta en annan väg, nämligen utanför det område som du har behandlat. Och då måste du helt klart dränera.

Ta bort tapeter och väv. Först därefter får du en överblick över hur mycket fukten har trängt in i väggarna.

Knacka bort lös puts med en murareham-mare. Allt löst skall bort. Passa på att jämna till med huggmejsel. Knacka även släta ytor så att de blir lite ojämna.

Fyll igen alla hål och fogar med Vandex Uni1 lagningsbruk som utgör fint underlag för nästa bruk. Större hål bör dock fyllas med murbruk och tegel eller betong.

Borsta väggarna riktigt rena med skurborste. Ta bort allt damm. Blanda 25 kg Vandex BB 75 med 5-6 liter vatten i 3 min med omrörare och borrmaskin.

Fukta en bit av väggen och lägg på blandningen. Det gör du med stålbräda eller kalkborste. Kom ihåg att arbeta vått i vått. Det färdiga skiktet skall vara 3-5 mm och det innebär att du lägger på minst två skikt.

Det andra skiktet läggs på först när det första har stelnat. Det får inte torka helt för då måste du fukta det. Håll sedan lagningen fuktig i minst fem dygn så att bruket härdar långsamt. Täck ev. väggen med plastfolie.

    Andra läser just nu ....

    Mer i samma kategori Fukt i källare