Ett trägolv får med tiden en del skador och jack hur noga du än håller efter det. Det ger träet karaktär och patina, men du kan utan problem reparera trägolvet om du tycker att det har blivit alltför slitet. Det finns olika sätt att utföra reparationer av gamla trägolv och jack i golvet.

Använd en överfräs

Om du vill byta ut träet vid ett jack i en golvbräda kan du göra en lappning av golvbrädan. Traditionellt sett är det ett precisionsarbete med stämjärn och en erfaren hand, men med en överfräs har det blivit en avsevärt enklare uppgift. Du sågar en centimeter ned i den golvbräda du ska reparera och sågar till en motsvarande bit av en annan golvbräda, som du sedan limmar fast.

Byt ut hela golvbrädan

Om golvbrädorna har fått mycket stryk kan det vara en bättre idé att byta ut dem i stället för att göra en massa reparationer. Det finns flera olika metoder för att byta ut golvbrädor, och gemensamt för samtliga är att det är viktigt att spiken slås ned ordentligt, så att du kan lyfta bort de förstörda brädorna.

Hitta en bräda som passar

Den största utmaningen i samband med reparationer av ett trägolv kan visa sig vara att hitta en bräda som passar in med de gamla. Om du använder dig av en lagningsbit eller väljer att byta ut brädan helt, ska du försöka hitta en ersättningsbräda som liknar det gamla trägolvet. Du får kanske ge dig ut på jakt hos en snickare eller något lager för begagnat byggmaterial.

Många olika metoder

Klicka till höger för att ned en pdf-fil, där Gör Det Själv visar sig tre metoder för att reparera ett trägolv. Det är inte det enklaste gör-det-själv-projektet och det kan som sagt bli en utmaning att hitta ersättningsbrädor, men om du följer guiden kan du lyckas med att göra en snygg reparation av det gamla trägolvet.